Erdal Öz anısına ödül

DÜN Pera Müzesi’nde düzenlenen toplantıda, öykücü, romancı, yayıncı, 1950 Kuşağı’nın önemli adlarından Erdal Öz (1935-2006) anısına düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü konusunda bilgi verildi.

Toplantıda; eşi Samiye Öz, oğlu Can Öz ve bu yılın seçiciler kurulu başkanı Tahsin Yücel birer konuşma yaptı.

Yücel, Erdal Öz’ün yazar ve yayıncı kimliğinin önemi üzerinde durdu.

Seçici Kurul üyeleri, Tahsin Yücel, Doğan Hızlan, Cevat Çapan, Jale Parla, Nüket Esen, Semih Gümüş ve Can Yayınları adına Celál Üster’den oluşuyor. Ödül yazmanlığı görevini, Faruk Duman yürütecek.

Ödül her yıl bir yazar ya da şaire, yani kitaba değil kişiye verilecek. Ancak, ödül alacak kişinin yaşıyor olması, son üç yıl içinde de bir yeni kitabının yayımlanmış olması gerekiyor.

Ödül tutarı 15.000 YTL bir de Handan Börüteçene’nin gerçekleştireceği bir ödül heykeli.

SEÇİCİ KURULUN

ÖZELLİĞİ

Seçici Kurul’un bu yılki başkanı, gelecek yıl başkanlığı ikinci sıradaki üyeye devredecek, böylece bu değişim sürecek ve altı yedi yıl sonra seçiciler kurulu tamamen değişecek.

Amaç farklı adlardan oluşan seçiciler kurulu ile, ödüle bir dinamizm kazandırmak.

Aynı kişi ikinci kez ödül alamıyor.

1 Mart’a kadar her seçici kurul üyesinin göstereceği üç aday, 16 Mart 2008 Pazar günü saat 11.00’de Can Kitabevi’nin toplantı salonunda yapılacak toplantıda değerlendirilerek, ödül sahibi belirlenecek.

Sonuçlar, 17 Mart Pazartesi günü aynı yerde düzenlenecek basın toplantısıyla kurul başkanı Tahsin Yücel tarafından, gerekçesiyle birlikte açıklanacak.

Kazanana ödülü Erdal Öz’ün doğum günü olan 26 Mart günü saat 18.00’de Pera Müzesi’ndeki törende verilecek.

Erdal Öz hem iyi bir öykücü, romancı ve hem de iyi bir yayıncı idi.

Can Yayınları, 26 yıldan beri dünya ve Türk edebiyatının en seçkin eserlerini yayımladı. Birçok yabancı yazarı dilimize kazandırdı. Türk edebiyatının önemli adlarının eserlerinin yanı sıra gençlerinkileri de yayımlayarak edebiyatımızın gelişmesine büyük katkıda bulundu.

Yazar ve yayıncı kişiliğinin dışında, aydın olarak da darbe günlerinde aydın sorumluluğunu yerine getirdi. Soruşturmalar geçirdi, hapishanede yattı. O günleri, o günlerin kahramanlarını, kitaplarında anlattı, yazar tanıklığının önemli örneklerini verdi.

* * *

EDEBİYATIMIZ yeni bir ödül kazandı, arkadaşımı, kuşakdaşımı bir kez daha sevgiyle anıyorum.
Yazarın Tüm Yazıları