Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelsiz Türkiye için yola devam …

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

“Engelsiz Türkiye için yolun neresindeyiz?” sorusuna çoğumuzun vereceği cevap, sanırım, “Başındayız“ olacaktır.

Sabancı Üniversitesi, bu soruya bilimsel bir cevap verebilmek için geçtiğimiz yılın Ağustos ayında, bir proje başlattı. Türkiye'de engellilik konusunda mevcut durum tespitinin yapılmasını ve iyileştirmeye yönelik politika ve uygulama önerilerinin geliştirilmesini amaçlayan “Engelsiz Türkiye İçin: Yolun Neresindeyiz?” projesinin ilk evresi, Mayıs 2013’ de, sonuç raporlarının Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanmasıyla sonuçlandı.

Gelişmelerin izlenmesini ve çalışmaların sürdürülmesini amaçlayan Sabancı Üniversitesi, aynı projenin ikinci evresini 6 Kasım'da gerçekleşen iki panel ile başlattı.

“Erişilebilirlik” konusundaki ilk panel, CNN Türk’ten Cansel Poyraz moderatörlüğünde yapıldı. Panelistler; Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr.Aslı Sungur Ergenoğlu, Engelli Ayrımcılığını Önleme Platformu Hukuk Danışmanı Avukat Güler Polat,
Projenin saha çalışmalarında görev almış bulunan Sabancı Üniversitesi öğrencisi Harun Nalbant ve bendim.

Engelsiz Türkiye için yola devam …

Haberin Devamı

Dr.Aslı Sungur Ergenoğlu, “yasal düzenlemelerin uygulamaya yansmasının önündeki engeller” konulu sunumunda evrensel tasarımın önemini vurguladı.

Avukat Güler Polat, “BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme dikkate alındığında yolun neresindeyiz?” konulu bir sunum yaptı. Sunumunda, söz konusu sözleşme ile ilgili ulusal rapor taslağının 30 Ekim tarihinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sitesine konulmuş olduğuna değinen Sayın Polat, Sivil toplum örgütlerinin ulusal rapor taslağı hakkındaki görüş ve katkılarını 11.11.2013 tarihine kadar arastirmagelistirme@aile.gov.tr adresine iletmelerinin beklendiğini söyledi. Arzu edenler, ulusal rapor taslağına
http://engelli.oyhgm.gov.tr/sozlesme/dosyalar/sozlesme/ulusal_rapor/ adresinden ulaşabilirler.

Harun Nalbant, katıldığı saha çalışmaları ile ilgili izlenimlerini aktardı. Proje ile ilgili olarak gittiği resmi dairelerin hiçbirinin engelliler için erişilebilir olmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Ben de, bana verilen süre içinde, konu ile ilgili deneyimlerimi paylaştım. Çekmiş olduğum çeşitli fotoğraflarla, bedensel engelli bir birey açısından Engelsiz Türkiye için yolun neresinde olduğumuzu göstermeye çalıştım.

“Eğitim” konusundaki ikinci panel, Haber Türk’ten Pervin Kaplan moderatörlüğünde yapıldı. Panelistler; Sabancı Üniversitesi’nden Klinik Psikolog Dr.Hatice Güneş, MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü Yeterlikler Grup Başkanı Doç.Dr.Ali Yılmaz, MEB Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Dr.Ayşe Hale Bacakoğlu ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nden Prof.Dr.Gönül Kırcaali İftar idi.

Dr. Hatice Güneş, engelli bireylerin eğitim hizmetlerine erişebilmelerinin önündeki temel sorunlar üzerinde bir sunum gerçekleştirdi. Burada, engellilerin %50’ye yakınının okur-yazar olmadığı gerçeği ile yüzleştik.

Haberin Devamı

Doç.Dr.Ali Yılmaz, “öğretmen yetiştirmede son düzenlemeler” konulu sunumunda norm kadrolar ve yetişmekte olan öğrenciler konusunda çeşitli bilgiler verdi.

Dr.Ayşe Hale Bacakoğlu., bütünleştirici eğitimin iyileştirilmesi yönünde yapılan son düzenlemeleri aktardı. Prof.Dr.Gönül Kırcaali İftar ise, Engelsiz Türkiye için yolun neresinde olduğumuzla ilgili bir değerlendirme yaptı.

Yukarıda sözü geçen konulara farklı yazılarımda ayrı ayrı ve detaylı olarak değineceğim. Ancak şimdi, her iki panelin de projenin devamı açısından son derece yararlı olduğunu söylemek isterim. Engelsiz Türkiye için yolun henüz başında isek de, hızla ilerleyeceğimize yürekten inanıyorum.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları