Enflasyon hedefi tutacak umudu

Salı günü açıklanan faiz dışı fazla rakamlarının yarattığı iyimserlik enflasyon rakamları ile devam ediyor. Ağustos ayı enflasyon rakamları yılsonu hedeflerinin tutturulması konusunda piyasaların umudunu artırdı.

Haberin Devamı

Enflasyon rakamları piyasaların beklentilerinin bir hayli altında gerçekleşti. Toptan eşya fiyatları binde 2 geriledi, tüketici fiyatlarındaki artış ise binde iki seviyesinde sınırlı kaldı. Oysa piyasaların beklentisi toptan eşya fiyatlarında yüzde 3, tüketici fiyatlarında ise yüzde 5 oranında bir artış olarak şekillenmişti.

Bu rakamlarla birlikte yıllık enflasyon toptan eşyada son 22 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 22,7'ye indi. Tüketici fiyatları ise yıllıkta yüzde 24,9 oldu. Toptan eşya fiyatlarında eksi enflasyon trendi mayıs ayında başladı. Mayıs ayında binde 6 oranında gerileyen toptan eşya fiyatları, haziran ayında yüzde 1,9, temmuz ayında ise binde 5.0 oranında düşmüştü.

AÄŸustos ayında toptan eÅŸya fiyatlarının binde iki oranında gerilemesinde bir çok faktör etkili oldu. Kamu kesimi fiyatları aÄŸustosta yüzde 1,5 artarken, özel sektör fiyatları binde sekiz oranında geriledi. Elektrik, gaz ve su sektörlerinde binde bir, tarım sektöründe ise yüzde 4 oranında gerileme izlenen aÄŸustos ayında  en çok fiyat artışı ise eÄŸitimde görüldü. Okul hazırlıklarının baÅŸlamasıyla birlikte eÄŸitim fiyatları da yüzde 9,6 oranında yükseldi.Â

Haberin Devamı

Bu durum piyasa oyuncularının yılsonu enflasyon tahminlerini de etkiledi. Piyasa oyuncuları tahminlerini revize etmeye başladı. Akbank yüzde 21,2 olan toptan eşya artışı tahminini yüzde 20,4'e indirirken, tüketici fiyatları tahminini de yüzde 21,8'den yüzde 21,4'e düşürdü. HC İstanbul'un yıl sonunda yüzde 21 olan toptan eşya fiyatları artış tahmini yüzde 20'ye düşürülürken, yüzde 23,8 olan tüketici fiyatları tahmini yüzde 22'ye geriledi.

Dışbank'ın enflasyon tahmi de bir puan düşürülerek yüzde 22'den yüzde 21'e indi. Eczacıbaşı'nın yüzde 21 olan toptan eşya tahmini yüzde 20,7'ye, yüzde 24,2 olan tüketici fiyatları tahmini ise yüzde 20'ye revize edildi.

JP Morgan yüzde 21,8 olan tüketici fiyatları tahminin yüzde 21,8'den yüzde 20,5'e, indirirken, toptan eşya fiyatlarındaki artış beklentisini yüzde 20'nin altına indiren tek kurum oldu. Jp morgan chaese'in 2003 sonu toptan eşya enflasyon tahmini  yüzde 20,4'ten, yüzde 19,5'e düşürüldü.

Yazarın Tüm Yazıları