Emek’ten sonra Robinson’a da 4. kat sürgünü

Cebinde sağlam para, arkanda zincir marka yoksa, İstiklal Caddesi’nde varolmak için ancak 4. kata çıkman gerekiyor.

Haberin Devamı

“Eh ama biz göçebe bir toplumuz” ezberiyle açıklanabilecek bir hal değil bu artık. Bir şehrin sokaklarında, henüz 30’lu yaşlarındaki insanlar bile burunlarını sızlatan bir nostaljiyle dolaşıyorsa, ilk sevgilisiyle buluştuğu meydan, okulu kırıp gittiği sinema, terk edildiği park, kör kütük sarhoş olduğu köprüden, sokaktan eser kalmamışsa, orada hoyratlık, yıkım, hafıza kaybı, insana ve şehre ihanet vardır.

Çaresizlik içinde izlediğimiz son örnek, İstiklal Caddesi’nin kalan son birkaç iyi kitapçısından biri olan, 389 numaradaki Robinson Crusoe. Sadece kitap satan, çalışanlarının kitabı sevdiği, bildiği, rafları dilediğin kadar karıştırabildiğin, randevuna yarım saat erken gittiğinde ne yapsam diye düşünmeyip daldığın son kitapçılardan.

Haberin Devamı

Geçen yaz, iki ay kirasını ödemekte zorlanan, bu krizi "'RobKart Okur Katkısı” ile aşan kitapçı taşınıyor. Nedeni, 2013 Temmuz ve Ağustos kiralarının gecikmesini fırsat bilerek mal sahibi tarafından yapılan tahliye başvurusunu -19 yıl boyunca bir kere bile geç ödenmiş kira olmadığı halde- mahkemenin onaylaması. Bu asıl sebep ama, akıl almaz kira bedelleri de Robinson Crusoe 389’u bulunduğu yerde sürdürülebilir olmaktan çıkarmaya başlamıştı.

İSTİKLAL CADDESİ DEPLASMANI

Talep edilen kiraları ancak büyük zincir markalar ödeyebildiğinden, İstiklal Caddesi’ne altıncı Mango, 35’inci Starbucks, sekizinci Mavi Jeans, 16’ıncı bilmem ne burger açılması kaçınılmaz. Katil yosun gibi hızla yayılan ve girdiği yerde küçük işletmelerin nefes almasına fırsat bırakmayan zincirler, bildiğimiz Beyoğlu’nun sonunu getiriyor. Yabancı turistlere terk edilen caddeye çıkmak için giderek daha az sebep kalıyor. Şahsen her gidişimde ‘deplasmanda oynayan futbolcunun’ tüm endişeleriyle yürüyorum. ‘Batakhane’ dedikleri yıllarda bile İstiklal Caddesi benimdi, şimdi her AVM’de bulunan mağazaların yanyana dizildiği bu caddeyi, yürürken kulağıma çalınan müziği, karşıdan gelen kalabalığı tanıyamıyorum.

Haberin Devamı

Robinson Crusoe, çözümü kurumlararası dayanışmada buldu. Karşı sırasındaki SALT galerinin 4. katına taşınacak. Ne tuhaf, Serkildoryan binasına AVM yapan şirketin ‘yıkmadığı’ Emek Sineması da 4. kata taşınıyor.

Cebinda sağlam para yoksa, İstiklal Caddesi’nde varolmak için ancak 4. kata çıkman gerekiyor.

Not: Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek taşınma sırasında Robinson Crusoe’nin 'elden ele' yardıma ihtiyacı olabilir, haberiniz olsun.

Yazarın Tüm Yazıları