Düşüncesi büfe açmaktı ama şimdi fabrikalar kuruyor

İzmirli Taykon Çelik, 70 günde montajını tamamladığı Türkiye’nin 4’üncü tam otomatik otoparkında 4 bin 48 adet çelik parçayı, 26 bin 724 somun ve cıvatayla birbirine bağladı.

Haberin Devamı

ASLINDA onun hikayesi, tam bir sıfırdan zirveye yükselişin öyküsü... Küçük yaşlarda aile bütçesine katkı için simit de satmış, çiklet de... Sonra CV’sine garsonluk ve komilik gibi işleri eklemiş. Asker dönüşü, 10 aylık bir Almanya macerası olmuş ama oralarda yapamayıp İzmir’e geri dönmüş. Sanayi yapılarının çatı ve cephe kaplamalarını yapmaya başlamış. Zamanla, ‘Kendi işimi kurayım, bir büfe açayım’ diyerek yeni bir öyküye başlamak istemiş. Ama bir anda kendini, yapısal çelik sektörünün içinde bulmuş. Temeli 2005’te atılan Taykon’u kuran Taner Telcioğlu, bugün dünyanın dört bir yanında fabrikaların, stadyumların, kulelerin ve köprülerin çelik konstrüksiyonunu hem üretiyor hem de montajını yapıyor. Ağırlıklı yurtdışına iş yapan Telcioğlu’nun, İzmir’de son dönemde yaptığı en önemli projelerinden biri de hiç kuşkusuz birçoğumuzun dikkatini çeken Alsancak Hocazade Camisi’nin karşısında kısa zamanda yükselen tam otomatik otopark. Taner Telcioğlu, önümüzdeki günlerde Manisa’da yapılacak olan tam otomatik otoparkın çelik konstrüksiyonunu da yapmaya talip. Yurtdışında ise yakın zamanda JTI’nın Sudan’daki tesislerini İzmirli Dedem Otomasyon’la birlikte yapacak.

Haberin Devamı

Çatısını kaplıyorsak çeliğini de yaparız

Aynı zamanda İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı da olan Telcioğlu’nun mücadele ve başarıyla dolu hayatını konuştuk. Taykon Çelik’in kuruluş tarihinin 2005 olduğunu, kendi ticari geçmişinin ise 1999’a dayandığını belirterek söze başlayan Taner Telcioğlu, öykünün devamını ise şöyle anlattı:
“Askerlik öncesi garsonluktan komiliğe kadar birçok iş yaptım. Asker dönüşü ise 10 aylık bir Almanya maceram oldu. Ama oralarda yapamayacağımı anlayınca İzmir’e geri döndüm. Sanayi yapılarının cephe ve çatı kaplamalarını yapan bir ustanın yanında işe başladım. Kısa zamanda işi öğrendim. Yaş belli bir noktaya gelince de kendi işimi kurma düşüncesi ortaya çıktı. Burada da düşüncem, ‘Bir büfe açar, geçimi öyle sağlarım’ şeklindeydi. Ustamdan müsaade istedim, o da birlikte iş yapmayı teklif etti. Kabul ettim ve kısa zamanda güzel işler yapmaya başladık. Daha sonra ustam, ‘Ben olmazsam size kimse iş vermez’ deyince yollarımız ayrıldı. 1999’da Gıda Çarşı’nda küçük bir dükkanda çatı kaplama ve cephe giydirme işini devam ettirdim.

Haberin Devamı

Bu süreçte, ‘Biz çatısını kaplıyorsak, çelik işini de yaparız’ fikri ortaya çıktı. 2005’te iki ortak, Ulukent Sanayi Sitesi’nde yapısal çelik alanında faaliyet göstermeye başladık.”

Düşüncesi büfe açmaktı ama şimdi fabrikalar kuruyor

BU YAPIDA 4 BİN 48 ÇELİK VE ONLARI BİRLEŞTİREN 26 BİN 724 SOMUN-CIVATA VAR

Taner Telcioğlu’nun son dönemde yaptığı en önemli projelerden biri de hiç kuşkusuz Büyükşehir Belediyesi’nin Alsancak’ta yaptırdığı tam otomatik otopark... Şu anda büyük kısmı tamamlanan ve şubatta açılması planlanan otoparkın tüm çelik konstrüksiyon işini ve montajını onun şirketi yapmış. 11 katlı ve 27 metrelik tam otomatik otoparkın kendileriyle ilgili olan kısmı tamamladıklarını söyleyen Telcioğlu, dünyada oldukça yaygın olan sistemle ilgili ilginç bilgileri paylaştı: “Bu otopark Türkiye’nin 4’üncüsü. Üç tane İstanbul’da var ama onlardan da biri çalışmıyor. Şimdi, Manisa’da buranın iki katı yapılacak. Ona da talibiz. Tam otomatik otoparkta 380 ton çelik kullandık. Bu yapı 4 bin 48 çelik parçasının birleşiminden ortaya çıktı. Bu çelik parçalarını da 26 bin 724 cıvata ve somunla birbirine bağladık. Bir yapı gibi olsa da aslında bir makine.”

Haberin Devamı

Düşüncesi büfe açmaktı ama şimdi fabrikalar kuruyor

YENİ ROTAMIZ SUDAN

Yakın zamanda heyecan verici bir projeye daha başlayacaklarını paylaşan Taner Telcioğlu, JTI’nın İzmir’deki tesislerini geçmiş yıllarda yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Şu anda JTI, Sudan’da bir tesis yapacak. Bunun için Türkiye’den firma sormuş. Bizim ismimizi vermişler. Gittik görüştük ama bizim tek başımıza yapmamızın zor olacağını aktardık. Başka işleri de var. Sonra onlar yine ‘İzmirli Dedem Otomasyon’la bunu yapar mısınız?’ teklifinde bulundu. Biz de şimdi iki İzmirli firma olarak JTI’nın Sudan’daki tesisini yapacağız. Biz çelik kısmıyla ilgileniyoruz. 20 milyon liralık bir proje bu. Birkaç ay içinde başlayacak.”

Haberin Devamı

İZMİR ÇELİK KULLANMIYOR

Taykon Çelik’in sadece İzmir’in işleriyle yaşamasının zor olduğunu, bu nedenle rotalarını yurtdışına çevirdiklerini anlatan Taner Telcioğlu, “İzmir çelik yapıyı çok bilmiyor” dedi ve ilginç bir tespitte bulundu: “İstanbul ve Marmara, depremin ardından, ciddi bir şekilde daha güvenli gördüğü çelik yapıya dönmeye başladı. Son yıllarda yapılan 100 fabrikadan 90’ı çelikten. Bilimsel olarak da çelik yapıların depreme karşı dayanımı daha güçlü. Bugün beğenmediğimiz İran’da bütün binalar çelikten. İzmir ve Ege ise mecbur kalmadıkça çelik kullanmıyor. İzmir’de bugün 1.5 milyon metrekare gibi bir sanayi yapısı var. Bunun sadece bin metrekaresi çelik.”

Haberin Devamı

ZARAR ETSE DE YILMADI

Yapısal çelik işinde ortağına güvenerek bu alana giren Taner Telcioğlu, ortağının verdiği sözleri tutmaması nedeniyle 13 ay sonra 1 milyon lira zarar etmiş. Telcioğlu, bütün bunlara rağmen yolundan geri dönmemiş. Taner Telcioğlu, “Yüzde 45’lik hisseyi almak için birkaç şeyi sattık. Yolumuza devam ettik. Azmettim ve bugün buralara geldim. Benim çelikle hiç alakam yoktu. Büfe açarım derken süreç buralara geldi. Bugün bünyemizde 120 kişi çalışıyor. 2012’de 24 milyon liralık ciromuz vardı. 6 bin 600 ton çelik işledik. Bu yıl piyasada durgunluk var. Bu nedenle yılı 18 milyon TL ile kapatacağımızı tahmin ediyorum” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları