Dünyada en çok tatil yapanlar kim?

KİM olacak, tabii ki Türkler!.. Ancak, tek değiliz, bu rekoru Finliler ile paylaşıyoruz.

Dünyaca ünlü araştırma kuruluşu Mercer Consulting tarafından yapılan bir araştırmada; en az tatil yapanların 28 günle İngilizler olduğu belirlendi. Avrupa ortalaması da toplam 34 gün olarak tespit edildi.

İngiltere’de her 2-3 ayda bir, pazartesi günleri ‘bank holiday’ diye bir tatil uygulanıyor. Bilgisayar teknolojisinin olmadığı, her işlemin elle yapıldığı dönemlerde, bankalar işlerini yetiştirmek için, böyle bir tatil uygulamışlar. Sonra yaygınlaşmış ve genel bir tatile dönüşmüş. Her ülkenin, kendine göre özel bazı tatilleri var. Hepsinin ortak tatili ise yılbaşı öncesi yaptıkları Christmas tatili...

TÜRKİYE’DEKİ TATİLLER

Türkiye’de ise 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun’a göre öğrenciler ve çalışanların 4.5 günü ulusal bayram, 8’i dini bayram ve 1’i yılbaşı olmak üzere toplam 13.5 gün resmi tatil hakkı bulunuyor. Ancak geçen yıl idari eklemelerle bu rakam 17 güne çıkartıldı. Yeni İş Kanunu’na göre ise 1-5 yıllık çalışma süresi olanlar 14 gün, 5-15 yıldır çalışanlar 20 gün, 15 yıldan fazla çalışma süresi olanlar ise 26 gün izin hakkına sahipler.

Bu arada, gidiş ve dönüşlerde, yolda geçen süreleri karşılamak üzere, işveren işçiye toplam dört güne kadar ‘ücretsiz izin’ vermek zorunda. 1-5 yıllık çalışma süresi dolanlara verilen 20 günlük izne bu iki günü de eklediğimizde, izin süresi 22 gün oluyor.

Sonuçta, en fazla tatil yapan ülke olarak bu alanda ‘Dünya birincisi’ oluyoruz.

Hangi ülke ne kadar tatil yapıyor?

Ülke Yıllık İzin Resmi Tatiller Toplam İzin

Türkiye 22 17 39

Finlandiya 25 14 39

Avusturya 25 13 38

Yunanistan 25 12 37

Fransa 25 11 36

Portekiz 22 14 36

İspanya 22 14 36

Almanya 20 13 33

Belçika 20 10 30

İtalya 20 10 30

İngiltere 20 8 28

At’a aşırı hız cezası kestiler

OLAY, Erzurum’da oluyor. Alper Ayber
isimli genç, öğle saatlerinde, hurda yüklü at arabası ile giderken, Palandöken semti Mevlana Caddesi üzerinde, trafik ekiplerinin uyarısı üzerine, at arabasını durduruyor.

Trafik polisi, atının ‘hız sınırını aştığı’ gerekçesiyle, 45.80 YTL ceza kesiyor. Şaşkına dönen sürücü ‘Bu nasıl ceza, hurda yüklü at arabası ile hız sınırını nasıl aşabilirim?’ diye itiraz edecek gibi oluyor ama bakıyor ki boşuna!.. Çaresiz, cezayı ödüyor.

T.Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun çıkardığı ‘Trafik’ Dergisi’nin, bu ayki 580. sayısında okuduğumuz bu olay üzerine, at arabasının sürücüsüne ve düzenlenen ‘Trafik Ceza Tutanağı’na ulaştık. Sol üst köşesinde ‘TC Maliye Bakanlığı’ yazılı tutanağın, trafik suçunu işleyen bölümünde de ‘at arabası’ yazıyordu. Tutanağın ‘alkol’ ve ‘promil’ kısmında bir işaret yoktu. Neyse ki at ‘alkollü’ değilmiş!.. Sürücüsüne olayı sorduk ‘Hız sınırını aştın, diye durdurup ceza kestiler. Hurda yüklü arabayı çeken atın, yorgunluktan nefesi burnundan çıkıyordu... Ancak, biraz daha ısrar etsem herhalde radara yakalandın diyeceklerdi. Mecburen ödedim’ dedi.

İşin doğrusu, bu işe pek aklımız ermedi. Trafik Yasası’nda, at arabasının ya da atın hız sınırı ile ilgili bir madde yok ama ceza bir şekilde kesilmiş!..

Bir gün çalışan işçi

İŞYERİNDE üç yıl hizmet süresi olan işçi çok önemli işi çıktığı için, patronundan bir gün izin ister ve patronu cevaplar;

- Demek bugün izin istiyorsun. Gel ne istediğine beraberce bir gözatalım. Bir yılda 365 gün
var. Bir yılda 52 hafta olduğuna ve sen her hafta 2 gün izinli olduğuna göre geriye 261 gün kalıyor. Her gün 16 saati işyeri dışında geçirdiğine göre ki bu yılda 170 gün ediyor. Geriye 91 gün kalıyor. Her gün 30 dakika çay, kahve molasına yıllık 23 gün tekabül ediyor. Böylece kaldı 68 gün. Yine her gün 1 saat yemek molası ile geçiyor. Bu da bir yıl içinde 46 gün eder. Geriye çalışacağın sadece 22 gün kalıyor. Zaten her yıl 2 gün hastalık nedeniyle işe gelmiyorsun. Kaldı 20 gün. Yılda cumartesi pazara rastlamayan 5 gün de resmi tatiller var. Kaldı sadece 15 gün. Her sene 14 gün yıllık izin kullandığına göre geriye sadece 1 gün kalıyor ve eğer ben seni o 1 gün de izinli gönderirsem; Allah beni cezalandırır!..

EN GENÇ BÜYÜK ADAMLAR

Beethoven, ilk eserini 13 yaşında iken besteledi.

Mozart, konser vermeye başladığında sadece 6 yaşındaydı. ‘Saraydan Kız Kaçırma’ adlı ünlü bestesini ise 25 yaşında tamamladı.

Bill Gates, mikro bilgisayarları çalıştıran ilk yazılımı 20 yaşında tasarladı. Gates, bugün dünyanın en zengin işadamı.

Isaac Newton, yerçekimi kanununu keşfettiği zaman 24 yaşında idi.

Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’un fethini gerçekleştirdiğinde 21 yaşında idi.

(Akın Alıcı, Hayata Yön Veren Öyküler, s.46-47)

Günün sözü

Bir adamın zengin ya da fakir olduğu, nelere sahip olduğuna değil, kim olduğuna bağlıdır.

Henry Beecher
Yazarın Tüm Yazıları