Domatesi soydum buzluğa koydum

Size "Tencere yemekleri nesiz olmaz" diye sorsam, kiminiz ’soğan’ der, kiminiz ’salça’.

Birçoğunuzun ilk aklına gelen şey de gerçekten yemeklerimizin en önemli parçalarından biri olan domatestir. Bizler o kadar alışmışız ki yemeklerimize domates koymaya; yazın son dönemlerinden başlayarak domatesi kışa taşıma telaşımız da başlar. Kışın da domatessiz kalmak istemeyiz pek.

Domatesi kışa taşımanın o kadar çok yöntemi vardır ki, hangisinin dolabımızda daha az yer kaplayacağı ya da hangisinin daha pratik olduğu konusunda birbirimize tavsiyeler vermekten de geri kalmayız. Doğrayarak ya da rendeleyerek dondurmak, salça yapmak, domates suyu hazırlamak, konserve olarak saklamak, kurutmak...

Madem ki yazın ilk günlerini yaşıyoruz; benim ve tanıdığım birçok kadının benimsediği "domates saklama yöntemini" anlatayım sizlere. Domatesin kabuklarını soyup, rendeleyebilir, kabuklu ya da kabuksuz halde küp küp doğrayabilir, sonra da poşetlere doldurabilirsiniz. Ya da rendelenmiş domatesi buz kalıplarına doldurup dondurduktan sonra küçük tabletler halinde poşetleyebilirsiniz. Lazım olduğunda tek tek tabletler şeklinde kullanmak oldukça pratik bir yöntemdir. Domatesi bütün olarak donduranlar da var elbette. Ancak bu yöntemi yalnızca büyük derin dondurucusu olanlar uygulayabilirler. Tarla domatesinin lezzetini kışın yaptıkları menemenlerde almak isteyenler de domatesi küp küp doğradıktan sonra poşetlere koyar, aynı poşete, doğradıkları sivri biberi de eklemeyi ihmal etmezler. Bana soracak olursanız bu pratik bir yöntem. Ama benim menemen için benimsediğim şey; malzemeyi zeytinyağıyla 5-10 dakika pişirip cam kavanozlara doldurmaktır. Domatesi dondurmanın bir başka yöntemi de közleyip kabuklarını soyduktan sonra süzüp, poşetlemektir. Bu şekilde buzluğa atılan domates, kışın patlıcan salatası yaparken kullanılabilir.

Haydi hanımlar, yazın taze domatesleri kış için buzluklara...

Fırında peynirli mantar

Malzeme listesi

15-20 adet büyük boy mantar

2 adet limonun suyu

2 su bardağı su

3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 demet dereotu

Mantarları iyice yıkayıp süzün. Saplarını keskin bıçakla derin bir şekilde keserek, üzerlerinde küçük çukurlar oluşturun. Mantarları kararmasın diye iki limon suyu ve iki bardak su koyulmuş derin bir kapta 20 dakika bekletip süzün. Fırın kabını 1-2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayıp mantarları, çukur kısımları üste gelecek şekilde kaba dizin. Diğer taraftan, sızma zeytinyağı ve rendelenmiş kaşar peynirini ufak bir kaseye aktarın. Üzerine kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi serpiştirin. Son olarak ince kıyılmış dereotunu da ilave edip karıştırın. Hazırladığınız peynirli harcı mantarların çukur kısmına paylaştırın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 10-12 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Fındıklı, portakallı kek

Malzeme listesi

4 adet yumurta

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı eritilmiş bitkisel margarin

1 su bardağı fanta

1 paket vanilya

1/2 su bardağı çekilmiş fındık

3,5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine toz şekeri ekledikten sonra, mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın. Eritip ılıttığınız margarini, fantayı ve vanilyayı da ilave edip mikserle 2-3 dakika daha karıştırın. Diğer taraftan, kabartma tozu ve unu derin bir kapta karıştırıp tel bir süzgeçte eleyerek yumurtalı karışıma katın. Tahta bir kaşık veya plastik spatulayla tüm malzemeleri iyice karıştırın. Kek kalıbını yumuşamış margarinle iyice yağlayıp kek için hazırladığınız karışımı yağlanmış kalıba aktarın. Üzerine dövülmüş fındık serpiştirin. Keki, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, kabarıp üzeri altın sarısı oluncaya kadar, 10 dakika pişirdikten sonra çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra, dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları