Doğru kedi en güzeli değil, en uygunu

Tıpkı köpekler gibi kediler de beklentiye, koşullara ve ihtiyaca göre seçilmeli. Sadece beğeni ile yapılan yanlış seçimler, çoğu zaman sokağa terk edilmiş cins kediler ya da petshop vitrinine geri dönmüş yetişkin kediler olarak ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Bilinçsizce yapılan tercihleri önlemek için beğenilen ırkın özellik ve ihtiyaçlarını bilmek çok önemli. İşte Türkiye’de en çok ilgi gören kedi ırkları.

Sahibi ile konuşan kedi SİYAM

Siyam kedisi besleyenlerin ortak hissi, evlerini kedi görünümlü bir köpekle paylaştıkları duygusu. Kediler içinde insana en yönelik olan Siyam’lardır. Yalnızlıktan fazla hoşlanmayan ve bireysel oyunlar yerine insanlı oyunları, en çok da üzerinize kıvrılıp mutluluk hırıltısı çıkartmayı severler. Siyam kedilerinin iletişim şekilleri de kendilerine has. Siyam’lar, her türlü dert ve mutluluklarını adeta konuşarak anlatırlar. Sessiz bir kedi isteyenler kesinlikle Siyam’ı tercih etmemeli. Çocuklara karşı yakın olan Siyam’lar oyun oynarken tırmalamamayı çok çabuk öğrenir. Tıpkı köpek gibi sahipleri ile tut-getir oyunu oynar, atılan topu geri getirir.

Uzun süre yalnız kalmaktan hiç hoşlanmayan Siyam’ı vaktinin çoğunu evde geçirenler ve onun için bir arkadaş daha alabilecek kişiler tercih etmeli.

Genetik olarak oldukça sağlıklı olan Siyam’larda ağır hastalıklar ve özel bakım gerektirecek fiziksel özellikleri yok. Özellikte yavruluk döneminde şaşılık sorunu olabilir. Kısa tüyleri özel bir bakım gerektirmese de tüy dökme dönemlerinde yoğun şekilde dökülür. Bu dökülmeleri azaltmak için tarayabilirsiniz. Yapı olarak ince olan Siyam’lar görünüşlerinin aksine oldukça çok ve sık yemek yer. Şişmanlanmaya müsait Siyam kedinizi profesyonel kuru mama ile beslemek ileride ciddi sorun olabilecek fazla kiloların önüne geçer.

Uysallık arayana canlı bez bebek RAGDOLL

Ragdoll kedileri, gerçekten birer bez bebeğe benziyor. Oldukça uysal ve sakin. Mutlu olduklarında ve kendilerini sevdirmek istediklerinde sahiplerinin kollarına bez birer bebekmiş gibi yayılıyorlar. Yavruyken oyuncu olan bu ırk, büyüdükçe sakinliği ile etrafını da dinlendiriyor. Bu yüzden özellikle sakin kedi arayanlar tarafından tercih edilmeli. Kendini savunmada çok etkin olmadığı için evden dışarı çıkmamalı. Uzun tüylü bir ırk olmasına rağmen kürkü özel bir bakım istemez, ara sıra fırçalamak yeterli. Tüylerini elle de düzeltebilirsiniz. Genetik olarak bilinen bir sağlık problemi olmayan Ragdoll’ların sesi oldukça kısıktır.

Güzelliğin bedeli sağlık sorunları İRAN KEDİSİ

Bu şaşkın suratlı, sevimli kediler ülkemizde de özellikle son yıllarda en popüler ırk. Popülaritesiyle kediseverler arasında tartışmalara da yol açan İran’ların bakımları da en az güzellikleri kadar önemli.

Evinizi bir İran kedisi ile paylaşacaksanız, bu ırkın sokaktaki kedilerden farklı sağlık sorunları olabileceğini unutmamanız gerekiyor. Onları farklı kılan fiziksel özellikleri bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. En sık rastlananların başında o sevimli basık burunlarının yol açtığı solunum güçlüğü geliyor. Gür tüylerine rağmen oldukça ince ve hassas olan derileri ise alerji, egzama gibi sorunlara açık. İri gözler de akıntı ve çapaklanmaya neden oluyor. Diş ve çene yapısı bozuklukları ile böbrek hastalıkları da sık görülen rahatsızlıklar. Çapaklanma ve akıntı gibi göz problemleri için göz çevresindeki tüylerin uzunluğunu ve temizliğini kontrol altında tutmanız gerek. Göz çevresi sabah ve akşam ılık nemli bezle silinmeli. Kedileri yıkamaya gerek olmasa da bu kedileri zaman zaman yıkamak gerekir.

TÜY BAKIMINI İHMAL ETMEYİN

Bir İran kedisi için olmazsa olmaz bakımın başında tüyleri geliyor. Göreni kendine hayran bırakan o uzun heybetli tüylerin elbette özel bir ilgiye ihtiyacı var. Tüylerini her gün taramak, topaklanma ve keçelenme gibi çok ciddi sorunlara yol açabilecek tatsızlıkların önüne geçer. Veteriner tavsiyesine göre, gerekirse tüyleri yaz aylarında tıraş da edilebilir. İran kedileri çok fazla tüy döker ki bu zaman zaman sorun haline gelebilir. Bu dökülmeyi azaltmak için kaliteli beslenme ve bakım ihmal edilmemeli.

İran’lar, sokağa çıkartılmaması gereken bir ırktır. Aşırı sıcak, soğuk ve gürültüye karşı duyarlı olan bu kedileri sokağa alıştırmak güvenlikleri için ciddi risk taşır. Kedilerin en tembeli olarak gösterilse de İran’lar da tıpkı diğerleri gibi oyunları sever. Sadece görüntüsü ya da sakinliği için İran kedisi almak isteyenler oyuncu ve enerji dolu bir hayvan ile karşılaştıklarında hayal kırıklığına uğrayabilirler!

Kucak kedisi isteyenler almasın VAN KEDİSİ

Türkiye’nin milli değerlerinden biri sayılan Van kedileri, şüphesiz kediler aleminin en beğenilen üyelerinden. Hayranları, kulüpleri, çiftlikleri bulunan ve soyu korunan Van kedilerinin kendilerine has birçok fiziksel ve karakteristik özelliği var. Ankara kedisiyle karıştırılan Van kedileri, Ankaralı türdeşlerinden gözlerinin bademsi şekli, yüzlerinin yuvarlaklığı ve lekeleri ile ayrılır. Kedilerin gözleri mavi, kehribar ya da biri mavi diğeri kehribar olabilir.

Oyuncu, zeki ve sevgi dolu Van kedileri insana yakın olmakla beraber kucakta durmaktan hoşlanmazlar. Bu yüzden sık sık kedisini kucağına alarak sevmek isteyenlerin almaması gereken bir ırk.

Kediler aleminde su ile arası iyi olan tek kedi olma özelliğini de taşıyor. Su ile oynamayı ve hatta banyo yapmayı seven tek ırk Van kedileridir. Bununla da kalmayan Van kedileri, fırsat verildiği takdirde yüzebilirler.

Bu çok özel kedileri diğerlerinden ayıran bir özellik de yeni ortamlara daha kolay adapte olmaları. İnsana değil eve bağlanması ile bilinen kediler bazen taşınma durumunda kaçıp eski evlerine bile dönerken, Van kedileri birkaç hafta içinde yeni evlerini sahiplenirler.

Bu kedilerde sık görülen ortak problem sağırlık. Özellikle beyaz tüylü ve mavi gözlü olanlarda sağırlık ihtimali diğerlerine göre daha yüksek. Bir gözü mavi olanlarda, mavi göz tarafındaki kulağın sağır olma ihtimali var.

Hareket severlere uzun tüylülerin atası ANKARA KEDİSİ

Avrupa’da görülen ilk uzun tüylü kedi olarak kabul edilen Ankara kedisi için rahatlıkla evin haşarı çocuğu diyebiliriz. Uysal, fakat son derece sosyal ve oyuncu kediler. Sahibi ile çok yakın ilişki kurar, evin içinde sürekli onu takip eder ve ilgisizlikten hiç hoşlanmaz. Bu yüzden bu kediyi, ilgi ve oyunculuktan hoşlanan, kediye uzun zaman ayırabilecek, onu yalnız bırakmayacak meraklılar almalı. Bazen farklı renklerde karşımıza çıksa da, beyaz, yarı uzun tüylü, mavi, kehribar, yeşil veya bal rengi gözlüdür. Bu ırkta da, özellikle beyaz ve mavi gözlü olanlarda sağırlığa rastlanabilir.

Tek bir kişiye bağlanan kedi HİMALAYAN

İran ve Siyam kırması olan Himalayan kedileri oldukça sakin ve farklı kediler. Bazı köpek ırklarında da görüldüğü gibi, tek bir kişi ile yakın ilişki kurma özelliği var. Sık sık İran kedisi ile karıştırılan bu ırkın özelliği, uzun tüylerinin daha düz ve suratının daha az basık olması. Yine de en az İran kedileri kadar düzenli bakım ister ve onlarla hemen hemen aynı sağlık sorunlarını yaşarlar. Oldukça sakin bir yapısı olan Himalayan, nadiren ve özellikle yavruluk döneminde hareketli oyunculuk gösterilerinde bulunur.

Bir başkadır SOKE

Sokaklarımızın en cins kedileri ‘Soke’ler, yani sokak kedileri. Renk renk, desen desen ve tekirleri elbette unutmamak gerekir. Sokaklar, dükkanlarda satılan özel ırklara mensup kedilerin güzelliğini aratmayan kedilerle dolu. Gerekli ilgi ve sevgiyi verdiğinizde kediden alacağınız sevgi ve güzelliklerin ırklar arasında farklılık göstermediğini, hepsinin de kedi olduğunu unutmayın.Sırma GÜLBAHAR sgulbahar@hurriyet.com.tr

Yaşlı köpeklerin beslenmesi

Köpeklerde yaşlılık döneminde gerek vücut fonksiyonları ve metabolizması, gerekse davranış ve yaşamsal aktivitelerle ilgili çok ciddi değişiklikler ortaya çıkar. Yaşlı köpeklerin sağlık kontrollerini daha sık yaptırmalı ve beslenmesine çok özen göstermelisiniz. Köpeklerin yaşına uygun beslenmesi hem ömrünü uzatır hem de yaşlılık günlerini çok daha sağlıklı ve mutlu geçirmesine yardımcı olur.

Yaşlı köpeklerde ilk olarak hareketlilik ve aktivite azalır. Bunun sonucu olarak hızlı bir şekilde kilo alabilirler. Egzersiz yeteneği daha kısıtlı olduğu için yaşlı bir köpeğe kilo verdirmek çok zor olur. Bu yüzden sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile kilo almasının önüne geçin.

Yaşlı köpeğiniz için kullanmanız gereken mamaların ve yiyeceklerin kalori, protein ve yağ düzeylerinin düşük, ama lif oranı daha yüksek olmalı. Lif oranı yüksek ve kalorisi düşük yiyecekler kendilerini tok hissetmelerine de yardımcı olur. Protein düzeyinin azaltılmış olmasının nedeni, yaşlılıkta azalan böbrek fonksiyonları yüzünden üriner sistemi üzerindeki stres ihtimalini gidermek. Yağ düzeyinin düşük olması ise, mamanın kalorisinin düşük olmasını sağlar ve kilo alma riski kontrol edilir.

Bazı köpekler yaşlılıkla birlikte iştahsızlık, yemeğe ilgisizlik ve kilo kaybı yaşayabilirler. Bunlar ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa, köpeğinizin yemeğe ilgi duyması için daha küçük taneli ve kolay çiğneyebileceği mamalar sunabilirsiniz. Bunun yanı sıra bir miktar konserve mama ya da su veya yemek suyu ilave ederek kuru mamayı hem daha yumuşak, hem de daha cazip bir hale getirebilirsiniz.

Yaşlı köpekler mama dışında vitamin ve minerallere de ihtiyaç duyabilir. Bunun için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

PAKO PANO

Haberin Devamı

 Bu iki aylık yakışıklı oğlanın pembe-kızıl tüyleri ve belirgin desenleri var. Gözleri sarmanlarda az rastlanır bir şekilde yeşil. Sokakta bulduk, yuva arıyoruz. 0555 422 88 95.

Küçük bir Terrierim, yaşımın 1 civarında olduğunu düşünüyorlar. İleride yavrularımın da benim gibi terk edilmelerinden korktukları için kısırlaştırıldım. Hareketliyim, oyuncuyum. Beni sevecek ve terk etmeyecekseniz 0532 212 22 76’dan bilgi alabilirsiniz.

Sahibi bu Terrier’i aylar önce Anatolia Veteriner Kliniği’ne tıraş için bırakmış, bir daha geri dönmemiş. Aylardır kafeste. Sahibini veya onu sahiplenecek birini arıyoruz. 0262 315 61 75.

Sekiz aylık, dişi Golden Retriever-Labrador melezi sokakta bulundu. Şimdi İBB Tuzla Rehabilitasyon Merkezi’nde. Kısırlaştırıldı ve aşıları yapıldı. Onunla hayatımı paylaşırım diyorsanız 0532 212 22 76’yı arayabilirsiniz.

Dört aylık, dişi, uzun tüylü, tuvalet eğitimli hanım hanımcık kediye yuva arıyoruz. Sokakta yaşayan beş kardeşten bir tek o sağ kaldığı için ismini hayat koyduk. 0533 627 39 97.

- 1 yaşındaki British Shorthair cinsi erkek kedimize hem arkadaş hem de eş olacak aynı cins bir kedi arıyoruz. 0532 254 33 39.

Bu iki kardeş oyuncu, insancıl ve şimdiden laf dinliyor. Altı haftalıklar ve belli ki uzun tüylü olacaklar. Kaldıkları yerde başka hayvanlar da olduğu için bir yuvaya ihtiyaçları var. Birlikte veya tek tek sahiplenebilirsiniz. 0533 529 16 51.

n Sokakta bulduğum İrmanın en ilginç huyu, gördüğü tüm kedilere annelik yapmak istemesi. Karşı taraf tıslayıp pıslasa da, bizimkini pataklasa da İrma vazgeçmiyor ve aynı günün akşamı sarmaş dolaş uyuyorlar. Şimdilik ofisimde kalıyor ve burada uzun süre bakmam mümkün değil. Bu kadar iyi huylu bir kedi sokaklarda yaşayamaz. Onu sahiplenmek ister misiniz? 0532 720 86 20.

Yazarın Tüm Yazıları