Doğalgaza geçmek için çoğunluk kararı yeterli

Havalar soğudu kara kış kapıda ve "kombi mevsimi" başladı. Bana da "Kombili ferdi ısınmaya ve doğalgaza nasıl geçebiliriz" mailleri yağıyor. Bu konuyu hukukçular ve belediye yöneticileri ile konuştum. Apartmanda oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun doğalgaza geçiş konusunda en az yüzde 51 çoğunlukla karar alması gerekiyor.

HAVALAR soğudu kara kış kapıda ve "kombi mevsimi" başladı. Bana da "Kombili ferdi ısınmaya ve doğalgaza nasıl geçebiliriz" mailleri yağıyor. Bu konuyu hukukçular ve belediye yöneticileri ile konuştum.

Apartmanda oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun doğal gaza geçiş konusunda en az %51 çoğunlukla karar alması gerekiyor. Eğer merkezi ısınma sisteminizi ferdi ısınmaya yani kombi sistemine geçirmek istiyorsanız, artık apartman yönetim kurulundaki komşularınızın çoğunlukla aldığı karar yeterli. Artık oybirliği aranmıyor. 12 daireli bir apartmanda 7 kat malikinin oyu ile ferdi ısınma ve doğalgaza geçmek mümkün olabiliyor.

KAT MÜLKİYETİ KANUNU DEĞİŞTİ

Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki değişiklikle oybirliği şartı kaldırıldı ve "faydanın çoğaltılması" kriteri esas alındı. Büyük kentlerde daha ucuz ve temiz bir yakıt türü olan doğalgaza geçiş böylece daha kolay hale getirildi.

YARGITAY NE DİYOR

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin ferdi ısınmada doğalgaza dönüşümde çoğunluk kararı arayan yerleşik içtihatı şöyle:

"Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesine eklenen fıkraya göre merkezi ısınmada kullanılmakta olan yakıtın türüne ve daha ve daha önceki merkezi sistemde doğalgaza geçilmiş olup olmadığına bakılmaksızın, doğalgazın kullanılması koşulu ile ferdi ısınmaya geçmek için, pay ve paydaş çoğunluğu ile alınan karar yeterlidir."

MASRAF ARSA PAYI ORANINDA ÖDENECEK

Ortak kaloriferle olan ısınmanın ferdi ısınmaya dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri ise "arsa payı" oranına göre ödeniyor.

NE ZAMAN OYBİRLİĞİ ŞARTI ARANIYOR

Kat Mülkiyeti Kanunu oyçokluğu getirse de bazı durumlarda oybirliği de aranabiliyor. Örneğin kömür yakıtlı merkezi ısınma sisteminizi önce oyçokluğu ile doğalgaza çevirdiniz, bunun için kat maliklerince bir masraf yapıldı ve şimdi de kombi ile ferdi ısınmaya geçmek istiyorsunuz. İşte bu durumda apartman sakinlerinin tümünün rızası aranıyor. Yargıtay, masraf yapılmış ve eski sisteme dönüş varsa oybirliği istiyor. Yargıtay’ın bu konudaki kararı ise bakın özetle şöyle:

"Ferdi ısınma doğal gaza dönüştürülecekse, karar için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu yeterlidir. Ancak merkezi ısıtma katı yakıtla yapılırken doğal gaza geçilmişse, ferdi ısınma için gerekli karar bütün kat maliklerinin rızası ile verilmelidir."

ÖZÜRLÜ GİRİŞİ VE GARAJ İÇİNDE OYBİRLİĞİ

Kombi dışında da özürlü girişi için apartman yönetim kurulunun oybirliği ile karar alması gerekiyor. Bahçeye garaj yapılması için de yine projede olması ve oybirliği şartı var. Ama proje değişikliği ile bu tür tadilatların da mümkün olduğu belirtiliyor.

Nasıl doğalgaz abonesi olunur

Sokağınızdan doğal gaz geçiyorsa ve binanızda doğal gaz yok ise önce servis hattı için 1. Bölge Müdürlüğü’ne başvurulur

Binada doğal gaz var ise ve merkezi sistem ile ısıtılacaksa 3. Bölge Müdürlüğü’nden kazan, baca test raporu ve gaz yeterlilik raporu alınır

EGO’dan yetki almış bir firma ile anlaşma yapılarak proje çizdirip onaylatılır ve abone olunur.

En kolay yol yetkili bayiye gitmek

En kolay doğalgaz aboneliği ise EGO’nun yetki verdiği bayilerden birine gitmek. Doğalgaz için önce proje ve etüt çalışması yapılıyor. Ardından ise katılım payı ve güvence bedeli belirtilen banka hesap numarasına yatırılıyor. Merkezi sistem ile doğal gaza geçilecek ise sadece kazan dairesinde doğalgaz dönüşüm işlemi yapılıyor. Ayrıca dairelere gaz alınıp, sıcak su ve pişirme amaçlı da kullanılacaksa, bunun için de ayrı bir karar alıp, ortak kolon hattı çektirilmesi gerektiği de belirtiliyor.

Gerekli belgeler

"Mesken aboneliği" için mal sahibi ise tapu ve nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, kiracı ise kira kontratı aslı ve fotokopisi ve kazan proje müdürlüğünden alınan iş bitim formu gerekiyor.

Resmi kurum ve kuruluşlar için şu işlem söz konusu:

İlgili kurum ve kuruluşta bir memur yetkilendirildiğine dair bir yazı ile kazan proje müdürlüğüne gelerek işe başlama ve iş bitim evraklarını alır. Resmi yazı ile birlikte abonelik müdürlüğüne giderek abonelik işlemlerini yapar. Dönüşüm işi tamamlandıktan sonra firmadan EGO kabul raporu alınır.

Ocakta kombi

Ferdi ısınma sistemi ile ocak ve şofbende kullanmak içini ise 6. Bölge Müdürlüğü’nden konut baca raporu alınır,

Binaya kolon tesisatı yaptırabilmek için proje çizdirilip ikinci bölge müdürlüğüne onaylatılır.

Tesisat bittikten sonra ikinci bölge müdürlüğüne test ve muayene yaptırılarak rapor alınır Abone İşleri Bölümüne aşağıdaki belgeler ile gidilerek abonelik yaptırılır.

Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı,

İkinci bölge müdürlüğünden alınan iş bitim belgesi,

Sayaç satın alınarak 6. Bölge Müdürlüğünün Sayaç Bölümüne teslim edilir.

(Başvuruda bulunabilecek ve bilgi alınabilecek telefon:

231 71 80)

İşte o madde

KAT Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesi apartmanlarda yapılacak yenilik ve ilavelerle ilgili koşulları düzenliyor. Bu madde aynen şöyle: "Kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre ödenir. (Ek:10/12/1990 - KHK - 431/1 md.; Aynen kabul: 5/2/1992-3770/1 md.) Kat maliklerinden birinin isteği ile ortak kaloriferle olan ısınmanın doğalgaz kullanılmak maksadıyla ferdi ısınmaya dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. (Ek : 10/12/1990 - KHK - 431/ 1 md.; Aynen kabul: 5/2/1992-3770/1 md.) Ortak kaloriferle olan ısınmanın ferdi ısınmaya dönüştürülmesine karar verilmesi halinde yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır ve bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir "
Yazarın Tüm Yazıları