"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Diş kirası

Ramazanda akraba ve tanıdıkları iftara davet etme işi, özellikle büyük şehirlerde, yalnızca hafta sonlarında yapılabiliyor değil mi?

Çünkü herkes çok çalıştığı için hafta içi bırakın iftar davetleri vermeyi, iftara eve yetişmek bile çok zorlaştı.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında ise durum bambaşkaymış. Varlıklı aileler her gün kurdukları iftar sofralarında kalabalıkları ağırlar, pek çok kişiye sofralarını açarlarmış.
Ev sahibinin iftara gelenlere “ayaklarınıza sağlık, sofralarımızı şereflendirdiniz” deme şekliyse diş kirasıymış.
Konuklar iftarlarını yapıp karınlarını doyurduktan sonra kadife keselerde verilen hediyelerini ve altınlarını ev sahibinin teşekkürü olarak alırlarmış.
Tabii diş kirasının bir amacı da durumu iyi olmayanlara, ramazanı da vesile ederek birazcık yardım etmekmiş.
Tabii diş kirasının miktarı ev sahibinin maddi imkanları doğrultusunda artıp azalabiliyormuş.

BİSKÜVİLİ LİMONLU PARFE

Toz kremşantiyi derin bir kaba alın. Sütü azar azar ekleyip mikserle koyulaşıncaya kadar çırpın ve buzdolabında katılaşıncaya kadar bekletin.
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların aklarını sarılarından ayırın. Sarıları derin bir kaba alıp toz şeker, limon kabuğu ve limon suyunu ilave edin. Mikserle 5 dakika çırpın.
Karışımı buzdolabında beklettiğiniz kremşantiye azar azar ekleyip mikserle 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin.
Diğer taraftan, yumurta aklarını ayrı bir derin kapta kar haline gelinceye kadar, 5 dakika çırpın. Sonra da yumurta aklarını kremşantili karışıma azar azar ekleyerek çatalla iyice karıştırın.
Son olarak, robotta çekip toz haline getirdiğimiz bisküvileri katıp tekrar karıştırın.
Dikdörtgen ya da yuvarlak bir kalıbı streç folyo veya naylonla kaplayın. Parfeyi kalıba döküp üzerini spatula ile düzeltin. Buzlukta bir gece bekletin.
Servis yapmadan 10 dakika önce kalıbı buzluktan çıkarın. Parfeyi servis tabağına ters çevirerek alın. Bekletmeden dilimleyip servis yapın.
İsterseniz üzerini püre haline getirdiğiniz kivi, çilek gibi mevsim meyveleriyle süsleyebilirsiniz.

Malzeme listesi

- 1 paket toz kremşanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 3 adet limonun rendelenmiş kabuğu ve suyu
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 5-6 adet yulaflı bisküvi (Kepekli bisküvi de kullanabilirsiniz.)

X