DİŞ ÇEKERKEN ÇENE KEMİĞİ KORUNMALI

Çağdaş diş hekimliğindeki tüm bilimsel ve teknolojik ilerlemelere karşın, kimi zaman diş kaybına engel olunamamaktadır.

Haberin Devamı

Çürükler, dişeti hastalıkları ve travmalar (çarpma, darbe vs.) başlıca diş çekim nedenleridir. Çekim sonrası ağızda oluşan boşluklar nedeniyle, bir süre sonra çiğneme zorlukları ve yandaki dişlerin devrilmesi gibi istenilmeyen durumlar ortaya çıkar. Bu çekim boşlukları implant (diş ekimi) veya protezlerle tamamlanmalıdır. İmplant ve protezlerin sağlıklı olarak yapılabilmesi için öncelikli koşul ise yeterli kemik hacminin varlığıdır.

ÇEKİMDEN SONRA YARISI ERİR

Diş çekiminden sonra yara yeri önce kanla dolar. İki saat içinde pıhtı oluştur. Çekim boşluğunu bir süre sonra diş eti doldurmaya başlar. 4-6 ay sonra çekim boşluğunda yeni kemik oluşur. Çekim bölgesinde oluşan yeni kemiğin miktarı, çekim öncesine kıyasala daha azdır. Kemik miktarındaki bu azalma bazen %60’ı bulabilir. Kemik hacmindeki bu erime ilk 6 ayda daha hızlı olmak üzere, yaşam boyu devam eder. Kemik miktarındaki azalma bazen öyle boyutlara ulaşabilir ki; protez ve implant (diş ekimi) yapımını olanaksız kılabilir. Diş çekiminden sonra bölgede oluşacak kemik erimesini engellemek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir

Haberin Devamı

ÇEKİM BOŞLUĞUNA YERLEŞTİRİLİR
 
Frankfurt üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Otto Zuhr İstanbul’da yapılan implant kongresinde çekim sonrası kemik erimesini engellemek amaçlı uyguladığı yöntemleri hekimlerle paylaştı ve yeni bir bakış açısı getirdi. Çekim boşluğunda ki kemiğin korunması için en sık kullanılan yöntem sentetik kemik zerrecikleri ile boşluğun doldurulmasıdır. Steril şişelerdeki sentetik kemik zerrecikleri serum ile ıslatılır ve çekim boşluğuna yerleştirilir. Üzeri bir kılıf ile kapatılır. Bu arada hastanın damarından alınan kan, döndürme işlemine tabi tutularak ayrıştırılıp çekim bölgesine uygulanırsa daha iyi sonuç alınabileceği öngörülmektedir. Bu işlemler yapıldığı vakalarda çekim bölgesinde, kemik erimesinin minimum olacağı kesindir. Bu tedavi uygulandıktan 4-5 ay sonra implant uygulaması rahatlıkla yapılabilir. Koşullar uygun ise, çekim yapıldığı seansta kemik zerrecikleri ile bölgeyi destekleyip hemen implant yapmak mümkündür. Amaç hastada daha fazla çene kemiği elde etmek, sorunsuz ve uzun süre kullanılacak protez ve implant yerleşimini sağlamaktır. Sağlıklı günler..

Yazarın Tüm Yazıları