Dilek feneri facia olmasın

Gölbaşı, Ankara’nın hafta sonu nefes aldığı, en çok tercih edilen adreslerin başında geliyor.

Haberin Devamı

Mogan Gölü’ndeki kafe ve restorantlar her hafta sonu Ankaralılarla dolup taşıyor. Gölbaşı’nda başta çocuklar olmak üzere müşteriler için yakılarak uçurulan fener eğlencesi icat edilmiş. Bana söylenene göre adları da “Dilek feneriymiş...” İşte bu yeni tehlikeli eğlenceyi yazıp uyarmak istiyorum.
Hafta sonu Mogan Gölü’ndeydik. Oturduğumuz restorantın garsonlarından birkaçı ellerinde çakmaklar plastik görünümlü bu kocaman “Dilek fenerleriyle” gölün kenarına koşturdular. Bir süre sonra bu telaşın nedeni anlaşıldı. Yan masasımızda oturan vatandaşlarımız garsonlara bu fenerlerden uçurulmasını sipariş etmişler. Bu fenerler garsonlar tarafından yakılarak, havalandırılıyor. Gece karanlıkta gölün üzerinde kırmızı ateş böcekleri gibi yanarak uçuyorlar.
Müşterileri de yaratılan tehlike ve çevre kirliliği tehditini hiç umursamadan “Aaa ne güzel uçtu. Bizimki ne kadar uzağa düştü” diye ağzı açık izliyorlar. Bazıları gündüz gündüz yakılan fenerler ise yükselip göle varamadan 40 derece sıcakta çıra gibi bir kıvılcımla tutuşacak altlarında müşterilerin mangal yaptığı ağaçların üzerine düşüyorlar. Buna çok üzülen masadan bu kez “Oooooooo” sesleri yükseliyor. Bu ağaçların alev alması yangın tehlikesi hiç kimsenin umurunda bile değil.
Ne kadar tepki gösterdiysek işletmeye de o feneri sipariş eden müşterilere de engel olamadık. Daha hava kararmadan gündüz vakti başlayan bu tehlikeli temaşa gece boyu sürdü gitti. Tam yanımızdaki masanın çocuklardan çok anne babalarının anlayamadığımız bir heves ve çok büyük ısrarla beklediği defalarca yakılan ama sönüp yere düşen kırmızı feneri de sonunda havalandı. “Ooooo” sesleri ve çocukların çığlıkları arasında yükseldi. Karanlıkta birkaç dakika çevreyi hiç mi hiç umursamayan tepkimize kulaklarını tıkayan 3-5 kişi için bir seyirlik şov yarattı. Onların mutlu bakışları ve gözümüzün önünde ateşi sönünce de Mogan Gölü’nün dibini boyladı.

Haberin Devamı

Çevreyi kirletme cezası kesin

Aklıma Hopa tutuklusu arkadaşlarına destek vermek için saçlarını kesen ve bu yüzden belediyenin çevreyi kirlettikleri için 26 lira para cezası kestikleri genç kızlar geldi. Gölü temizlemek için tonla para harcayan devlet kuruluşlarını ve en başta Gölbaşı Belediyesi’ni bu tehlikeli eğlenceyi durdurmaya davet ediyorum. Lüften bunu icat eden işletmecilere engel olun, para verip çevreyi kirleten bu duyarsız müşterilere de çevreyi kirletme cezası kesin...

Yazarın Tüm Yazıları