Dik duran kadın her sektörde başarılı olur

Zehra YAZGAN, 3 kuşaktır şarap üreten köklü firma Yazgan Şarapçılık’ta icra kurulu üyesi... Şarap sektöründe Türkiye’de ilk sıralarda yer alan firmada, üretim de dahil birçok birimde kadın çalışanlarının olduğunu söyleyen Yazgan, dik durmasını bilen kadının her sektörde başarılı olacağını belirtiyor. Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle turizmde önemli bir talep artışı olduğunu anlatan Zehra Yazgan ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

VERGİLER VE MAHALLE BASKISI ŞARAP TÜKETİMİNİ AZALTTI

- Vergilerdeki artışlar geçen sene sektörü nasıl etkilemişti?
- Sigara, alkol, araba gibi lüks tüketim mallarındaki ÖTV şarap sektörünü biraz zorladı. Şöyle ki; 30, 60, 90 gün vadeli mal satıyorsunuz, ama o malın ÖTV’sini sonraki ayın 15’inde hemen ödüyorsunuz. Sofra şarabında ürünün dörtte üçünü zaten ÖTV olarak devlete veriyorsunuz. Parayı da geç tahsil ettiğinizden bizi zorluyor. Ama her şeye rağmen şarap sektörü çok güzel büyüyor.
- Şarap tüketimi bu fiyat artışlarından etkilendi mi?
- Evet etkilendi. ÖTV nedeniyle fiyat artınca tüketim azaldı. Bir başka sebep de mahalle baskısı sanıyorum. Genel olarak ülkemizde şarap tüketiminde bir azalma var.

HER GİRİŞİM OLUMLU YANSIYOR

- Üzümlerinizi nereden temin ediyorsunuz?
- Turgutlu Çepnedere Köyü’nde 350 dönüm bağımız var. Bir de Kemalpaşa Ulucak Köyü’nde kendimize özel 60 dönümlük bir yerimiz daha var. Oradan da şarap üretiyoruz. Ayrıca Türkiye’nin her yerinden üzüm alıyoruz.
- Az üreten, özel girişimciler hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Özel girişimciler kendi bağlarında ürünler yapıyor. Az miktarda olduğundan belki biraz pahalı oluyor ama o da tüketicinin takdirine kalıyor. Bu girişimlerin de sektörümüzü desteklediğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı

MAHRA BRONZ MADALYA ALDI

- Geçen ay yeni bir ödül kazandınız değil mi?
- Mart ayında İstanbul’da Şarap Dostları Derneği’nin 2. Ulusal Türkiye’nin En İyi Genç Şarapları’nda Mahra Syrah, 2010 Kırmızı Şarapları arasında bronz madalya kazandı. Ayrıca üretimde hijyen, temizlik, uygun şartlarda üretim için gereken ISO 22000 belgesini aldık. İhracat için bu belgeler gerekli.
- Ödül kazanan Mahra yeni bir ürün mü?
- Evet, bu sene Mahra isimli yeni ve kaliteli bir şarap ürettik. Eskiden bağlarda üzüm taşınan küfelere Mahra denirmiş, ismi o nedenle tercih ettik. Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri Diyarbakır ve Elazığ’da yetişen çok özel Türk üzümleridir, kupajları çok güzeldir.

YURTDIŞI FUARLARDA TÜRK ÜZÜMLERİNİ TANITACAĞIZ

- “Üretim alanında Türkiye’nin ilk dördü arasındayız” dediniz. Tüketim anlamında neredesiniz?
- Sofra şarabında yerimiz iyiydi ama bu yılki yatırımlar, atılımlar, etiketlerimizi yenilememizle kaliteli şarapta da çok iddialı olacağız. Fransız önolog bir danışmanımız var, onunla hareket ediyoruz.
- İhracatınız var mı?
- Şu ana kadar Kıbrıs ve Hollanda’ya ihracatımız vardı. Wines Of Turkey ile Londra Şarap Fuarı’na katılacağız. İhracat bölümümüz İstanbul’da, bunu daha da geliştirmeyi umuyoruz.

Haberin Devamı

ÖTV İLE GERİ ADIM ATTIK AFRİKA’DAKİ KARIŞIKLIKLA İLERLİYORUZ

- Bu yıl beklentiler ne yönde?
- Turizmde büyük bir talep var. Mısır, Fas, Tunus gibi Akdeniz ülkelerinde karışıklıklar olunca bizim ülkemize talep arttı. Hızlı bir ön açılış ve erken rezervasyon başladı. Özellikle güneydeki oteller ve restoranlardan müthiş bir sipariş başladı. Üretimi hızlandırıp yetiştirmeye çalışıyoruz.
- Üretimi yetiştirmek neden bu kadar zorluyor? Tek fark talep artışı mı?
- Aslında, geçen sene sezon sonundaki ÖTV artışı nedeniyle hepimiz üretimi yavaşlatmıştık. Az ürün yapıp bir nevi geri adım atmıştık. Bu sefer turizm patlayınca az ürünle yakalandık ama biz hızla üretim yaparak talebi karşılamak için çalışıyoruz.

Haberin Devamı

MERDİVEN ALTI ÜRETİM KALKINCA SEKTÖR GÜÇLENDİ

- Şarapçılıkta kaçıncı kuşaksınız?
- Üçüncü kuşağız. Dedem Hüseyin Yazgan’ın kurduğu firmamızda, sonra babam, amcam ve en son biz yedi kişi çalışıyoruz. Kuruluşumuz 1943, Ege Bölgesi’nde Sevilen’den sonra kurulan 2. şarap fabrikasıyız. Türkiye’de üretimde ilk dört arasındayız.
- 3. Kuşak olarak nasıl bir yaklaşım içindesiniz?
- Bu yıl kurumsallaşmaya adım atıyoruz. Ben daha önce Antalya’da pazarlamada çalışıyordum. Kız kardeşim Didem Yazgan Alemdar İstanbul’da pazarlamada çalışıyor. Erkek kardeşim ziraat mühendisi Selim Yazgan önoloji eğitimi aldı ve şu anda üretimin başında. Biz önce insana, sonra teknolojiye yatırım yapıyoruz.
- Şarap sektöründe teknoloji yatırımı nasıl gelişiyor?
- Geçen yıl 3,5 milyon, bu yıl ise 1,5 milyon TL ile yatırımlarımız devam ediyor. Sofra şarabında hijyen açısından çelik tanklara geçildi. Biz de aynı yönde ilerliyoruz. Kaliteye yönelik olarak meşe fıçı kavlarına yatırım yapıyoruz. Eski fıçılarımızı devreden çıkararak yeni yatırım yapıyoruz.
- Sektörün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Son dönemdeki bazı düzenlemeler sektörün büyümesine destek oldu. Sıkı denetimler ve cezalarla merdiven altı üretim kalktı. Bu da olumlu yansıdı. Çünkü merdiven altı üretimle fiyat olarak rekabet etmek mümkün değil. Herkesin bizim gibi vergisini ödeyerek büyümesini destekliyoruz.

Haberin Devamı

AİLE İŞİMİZİ DEVAM ETTİRMEK İSTEDİM

- Kaliforniya’daki Napa Vadisi’nde, Fransa’da Alsace bölgesinde birçok küçük şarap evi var, şarap tadımı yapabileceğiniz… Ege’de böyle bir oluşum mümkün değil mi?
- Biz de buna yönelik bir yatırım düşünüyoruz. Hatta Turgutlu Çepnidere’de küçük bir bağevi planımız var. Hafta sonu turizmini canlandıracak 7-8 odalı küçük bir otel, bağbozumu zamanında kısa tatiller. Böylelikle insanların şarap yapımını, bağbozumunu görmelerini arzu ediyoruz.
- Alkol sektöründe kadın yönetici olmanın zorlukları var mı?
- Hayır, ben hiçbir sıkıntısını yaşamadım. Mesleğim farklı ama aile işimizi devam ettirmek istedim. Alkol sektörü bir kadına uygun görünmeyebilir ama siz dik duran ve konuşmasını bilen bir kadınsanız herkes sizi dinliyor. Zaten bizim fabrikamızda da çok kadın çalışanımız var. Otomasyona geçtiğimizden sayı azalıyor ama şu an üretimde dahil 25 kadın çalışanımız var...

Haberin Devamı

ÖZBEKİSTAN’DA ÜRETİLEN FRANSIZ ŞARABI VAR

- Dünyada şarap sektörü ne yönde ilerliyor?
- Globalleşiyor. Dünyanın en iyi şaraplarını üreten Fransızlar Rusya’nın çok büyümesi, Çin’in yüksek talebi sonucu şarap üretimi yaptırıyorlar ve Çin’e pazarlıyorlar. Ama adı yine Fransız Şarabı. Gerçi oradaki pazara Avrupa’dan yetişmek de kolay değil. Yani artık şarap sektörü de globalleşiyor.
- Dünyada Türk şaraplarına ilgi nasıl?
- Dünyada herkes Cabarnet’yi, Syrah’ı, Merlot’uyu biliyor. Fuarlarda amacımız Öküzgözü, Boğazkere, Emir, Narince, Bornova’nın meşhur Misket üzümü gibi özel şaraplık üzümlerini dünyaya tanıtmak. Umudumuz bu lezzetlerin onlara enteresan ve hoş geleceği yönünde. Zaten Türk şarapçılığı 10 yıldır büyük aşama kaydetti.

Yazarın Tüm Yazıları