Dijital yaşam çocuklar ve gençler

Çağımız teknoloji çağı. Malum gençler ve çocuklar elleri telefonlarına, gözleri bilgisayar ve playstation’larına bu kadar bağlanmışken, uzmanlar her ne kadar 3 yaş öncesi çağda dijital aletlerden çocukları uzak tutun uyarısı yapsa da gençlerde hız yüksek.

Haberin Devamı

Neredeyse okuma yazma öğrendikten sonra 13 yaş sınırı olmasına rağmen her öğrencinin bir facebook ve twitter hesabı bulunuyor. İşte bu konuda Cisco önemli bir araştırma yaptı. “Y jenerasyonunun alışkanları” başlıklı araştırması 18 ülkede 18-30 yaş aralığındaki 1.800 gençle yapıldı. Buna göre gençler güne akıllı telefonlarıyla başlıyor. Katılan 10 kişiden 9’u sabah yatağından kalkmadan önce maillerini kontrol ediyor ve sosyal medya sitelerine mesaj gönderiyor (tweet atıyor, durum güncelliyor, fotoğraf upload ediyor vs.). Bu davranışı diş fırçalamak, okula gitmeden önce giyinmek gibi ritüeller arasında görüyor.

Yine araştırmaya göre sabaha bu eylemle başlayan akıllı telefon kullanıcıları güne yine aynı şekilde devam ediyor. Kadınların yüzde 85'i akıllı telefonlarından e-posta göndermeyi, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda gezinmeyi sevdiğini söylerken bu oran erkeklerde yüzde 63 olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

Aynı zamandan katılımcıların yüzde 40'ından fazlasının akıllı telefonlarını kontrol etmediklerinde sanki bir parçalarını kaybetmiş gibi hissetiklerini ifade etmeleri internet bağımlılığı gibi akıllı telefonlara olan bağında giderek güçlendiğini ortaya koyuyor.

Diğer yandan araştırma sonuçlarına bakılırsa akıllı telefonlara sadece Y jenerasyonu bağımlı değil. Verilere göre bilişim teknolojileri sektöründe çalışan kişilerin yüzde 40'ı her 10 dakikada bir akıllı telefonlarından olan biteni kontrol ediyor.

Rapora göre mobil cihazlar sadece bir başlangıç. Zamanla daha fazla insan ve cihaz bu sürece katılacak ve buradaki potansiyel hızla artacak. Dünyanın birçok yerindeki Y jenarasyonuna göre akıllı telefonlar dizüstü bilgisayarların tek rakibi.

İşte araştırmadan ilginç veriler:

* Türklerin yüzde 60’ı için akıllı telefonlarını kontrol etmek önemli. Yüzde 40’ı vakti olursa göz atıyor.

* Yüzde 60’ı bilinçsizce veya “takıntılı” bir biçimde kendilerini sürekli akıllı telefonlarında sosyal medya hesaplarını, mesajlarını ve e postalarını kontrol ediyor. Türkiye’de bu oran yüzde 93.

* Kadınların yüzde 85’i, erkeklerin yüzde 63’ü kendilerini sıklıkla takıntılı bir biçimde akıllı telefonlarını kontrol ederken buluyor.

Haberin Devamı

* Türklerin yüzde 70’i akıllı telefonlarını yatakta kullanıyor.

* Araştırmaya katılan Y neslinin onda dokuzu internetten alışveriş yapıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 97.

* Türk Y neslinin yüzde 78’i internetten satın alma kararında her zaman kullanıcı görüşlerine güvendiklerini söylerken buna ek olarak yüzde 11’lik bir oran da zaman zaman internetteki görüşleri dikkate alıyor.

* Dünyada gençlerin yüzde 90’ı, Türklerin yüzde 98’i internet sitelerine paylaşmak veya saklamak amacı ile resim yüklüyorlar.

* Dünyada gençlerin yüzde 87’si, Türklerin yüzde 94’ü bir Facebook hesabına sahip. Bunların dünyada onda biri Türkiye’de ise dörtte biri Facebook’un hep açık olduğunu söylüyor. Türk Y nesli katılımcılar arasında Arjantin ve Meksika ile birlikte Facebook’ta en aktif topluluk olarak göze çarpıyor. İkinci sırada ise Brezilya var.

Haberin Devamı

* Tüm dünyada katılımcıların yüzde 56’sı Türkler’in ise yüzde 64’ü bir Twitter hesabına sahip ve bunların yüzde 26’sı günde en az bir “tweet” atıyor.

**

YGS başvuruları ne zaman olacak?

 Öğrenciler, aileler, öğretmenler meraklı bir bekleyiş içinde. Üniversite sınavı için Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvuruları konusunda ÖSYM’den çıt çıkmıyor. Bugüne kadar sınav takvimini açıklarken, başvuru tarihlerini belirten ÖSYM, bu konuda hiçbir açıklama yapmadı. Aradığımız ve bir türlü ulaşamadığımız ÖSYM yetkilileri yerine memurlar, başvuruların Ocak ayının ilk haftalarında alınabileceğini, ama kesin bir şey olmadığını belirtiyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları