Diabetçilere diyabetli başkan

Geçtiğimiz pazar günü Paris'te yapılan Diyabet Kongresi öncesinde, Uluslararası Diabet Federasyonu (IDF) Avrupa Başkanlığı görevine, 52 yıllık şeker hastası olan Prof. Dr. Wim Wientjens getirildi.

Hani bir hikáye vardır ya, damdan düşen adama hekim çağırmak istemişler de itiraz edip, 'bana hekim değil, damdan düşen birini bulun, benim halimden o daha iyi anlar' demiş. Gerçekten de bazı durumlarda aynı sıkıntıları yaşamış olan kişiler birbirlerini daha iyi anlarlar.

ŞEKER CİDDİ SORUN

Yardıma koşan, hem hekim hem de 'damdan düşmüş' olursa, bundan iyisi düşünülemez herhalde. Halen Hollanda Diyabet Federasyonu Başkanlığı görevini de yürüten, 65 yaşındaki Prof. Dr. Wim Wientjens, IDF etkinlikleri çerçevesinde aralarında İstanbul'un da bulunduğu bir çok merkezde, çeşitli konferanslar ve toplantı başkanlıkları gibi görevler de yaptı.

Dr.Wientjens ile yaptığımız, ayrıntılarına ilerideki günlerde yer vereceğimiz şeker hastalığı konulu söyleşide Türkiye'deki durumu da sorduk. Dr. Wientjens, özelikle kalkınmakta olan ülkelerde şişmanlık artışına paralel biçimde, şeker hastalığının giderek daha sık rastlanan bir sorun olduğuna dikkati çekti. Dr. Wientjens, aslında çok ciddi sorunlar getirebilen şeker hastalığının, tıbbın bugünkü olanakları ile başarılı bir şekilde kontrol altına alınmasının zor olmadığını belirttikten sonra, bir çok ülkede olduğu gibi Türk halkında da anlamsız bir ensülin korkusu olduğunu, oysa gerekli olan hallerde ensülin kullanılmasının, şeker hastalığında komplikasyon görülme sıklığını önemli ölçüde azalttığını belirtti.

TAKİP YETERLİ DEĞİL

Dr. Wientjens, hastaların takibinde sadece açlık kan şekeri düzeyi takibinin yeterli olmayacağını, bu ölçümün sadece o andaki durumu göstereceğini, hastaların tahlil yaptırmadan önceki günlerde sıkı bir diyete girmeleri nedeniyle bunun yanıltıcı bir sonuç olabileceğini, bu ölçümlere devam etmekle beraber en az üç ayda bir kez de kanda HbA1C tahlilinin yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

HbA1C ya da kısaca A1C olarak adlandırılan bu tahlil, geriye doğru üç aylık dönemin kan şekeri bilançosu olarak adlandırılabilir. Uzmanlar bu tahlilin yedi ya da daha altındaki bir düzeyde tutulmasının gerekli olduğunu önemle belirtiyorlar.

HAFTANIN KİTABI

Migren toplumda oldukça yaygın rastlanan bir sorun. Yapılan araştırmalar ülkemizde yer yer yüzde 20'ler civarında migrenli olduğunu gösteriyor. Dr. Oliver Sacks uzun yılların ürünü olan Migren adlı kapsamlı eserinde, migren hastalığının kökenlerini, diğer hastalıklarla ilişkisini ve migrenin ileşenlerini araştırıyor.

Bu kitap bir hafta boyunca tüm D&R mağazalarında yüzde 15 indirimli.
Yazarın Tüm Yazıları