Demlenmiş resimler

Geçen hafta Ankaralı ünlü bir ressamımızın uzun bir aradan sonra sergi açmaya hazırlandığına dair duyum aldığımı yazmıştım.

Haberin Devamı

Bunun doğru olduğunu artık rahatlıkla söyleyebilirim.
Çünkü serginin sahibi Yalçın Gökçebağ, “Evet 15 Ocak’ta yıllardan beri birlikte çalıştığım Armoni Sanat Galerisi’nde yeni sergim açılacak” diyerek bu duyumu teyid etti.
Gökçebağ bir yandan şövalesinin başında harıl harıl çalışıp resimlerini sergiye yetiştirmeye çalışırken, diğer yandan da sorularımızı yanıtladı.
Sizleri fazla meraklandırmadan söyleyeyim. Bu sergide de Yalçın hocanın yine tepeden bakışlı hasatlarını, çay bahçelerini, derede kilim yıkayan köylü kadınları ile oynayan çocuklarını, sıra sıra köy evlerini bulacaksınız.

SOYUTA KARŞI MI?

Gökçebağ yüzlercesinin içinden seçtiği en ince fırçasıyla, köylü kadının kuruması için çit üzerine serdiği kilimin desenlerini ortaya çıkarırken, dayanamayıp kendisine sordum:
“Hocam yıllardan beri, ince, kimi zaman çıplak gözle bile görmede zorlandığımız detayları öne çıkararak, soyut resime karşı bir tavır takındığınız söylenir. Siz gerçekten soyuta karşı mısınız?”
“Neden karşı olayım? Eğer bir resime soyut bakarsanız soyut görürsünüz, figüratif bakarsanız figüratif görürsünüz. Aslında dikkatli bakarsanız benim resimlerimin alt kurgularında soyut vardır” dedi Gökçebağ. 1974’e kadar soyut resim yaptığını, ancak TRT’de kameraman olarak çalıştığında adam adım dolaştığı Anadolu’yu tepeden bakarak seyretmesinin, bugün bilinen stilinin ortaya çıkmasında önemli rol oynadığını anlattı.

Haberin Devamı

TEK AĞAÇ DAHA ZOR

Koleksiyonlerler Gökçebağ’ın çok figürlü resimlerini daha çok tercih etseler de, o az figürlü resimlere haksızlık yapılmamasını istiyor:
“Aslında bol figürlü tepeden bakışlı resimleri çok daha kolay yapıyorum. Örneğin tek bir ağacın olduğu peyzajları yaparken oldukça uğraşıyorum. Çünkü tek bir ağaç...Onu yaşatmak, hareketli yaşamın bir parçası haline getirmek zorundasınız.”
Gökçebağ’ın bir önemli özelliği de bazı resimlerini kendi deyimiyle “demlenmeye” bırakması.
“Resimin arka planını yaparım, perspektifi ortaya çıkar. Kimi zaman resimin figürlerini, ince ayrıntılarını yapmadan bir kenara bırakır, diğerine geçerim. Ben ‘demlenme’ diyorum buna. Bir an gelir, o resmin demi kafamda oluşur, yeniden şövaleye koyar ve son halini veririm.”
Bir çoğunu görme şansına sahip olduğum için, 15 Ocak’ta açılacak Gökçebağ sergisinde demlenmiş, seyir tadına doyamayacağınız resimlerle karşılaşacağınızı söyleyebilirim.

Haberin Devamı

3 GÜN SONRA OĞLU


Yalçın Gökçebağ’ın sergisinin açılışından üç gün sonra da tiyatro sanatçısı olan oğlu Gökçen, sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Yakın arkadaşı Şahan Gökbakar’ın 18 Ocak’ta gösterime girecek olan “Celal ile Ceren” filminde rol alan Gökçen Gökçebağ, Bilkent Üniversitesi’nde bitirdiği tiyatro eğitimini New York’taki New School’da master yaparak devam ettirdi. Gökçen Gökçebağ, “Celal ile Ceren”in farklı bir komedi olduğunu belirterek, yeni bir gişe rekoru kıracağına inandığını söylüyor. Gökçen, filmin vizyona girmesinden sonra New York’a dönerek Şubat’ta başrolde sahneye çıkacağı Oedipus isimli oyuna hazırlanacak.

ÜMİT SANATÇI DOSTUYDU

Haberin Devamı

Ümit Enginsoy, Almanya’dan Ankara’ya döndükten sonra tanıdığım ilk meslektaşlarımdan birisiydi. Ankara’da yeni olmama rağmen, 1999’da ABD’ye A.A temsilcisi olarak gideceği için verdiği partiye davet etmesi bana mesleki açıdan güç katmıştı. Şu anki birçok arkadaşımı o partide tanıdım. ABD ziyaretlerimde yardımları bana orada hayatı kolaylaştırdı. Ümit, sanat ve sanatçı dostu bir insandı. Müziğe çok ilgiliydi, mandolin sevdalısıydı. Yerinde kullandığı için argo ağzına yakışıyordu. Erken yaşta aramızdan ayrılması hepimizi derinden üzdü. Nur içinde yatsın.

KENTTE NE VAR?

Muharrem Pire resim sergisi (21 Ocak’a kadar-Galeri Sevgi/Çankaya), Ara Güler Fotoğraf Sergisi (1 Şubat’a kadar-Dışişleri Bakanlığı/Balgat), Ali Kotan resim sergisi (11 Ocak’ta açılıyor-Siyah Beyaz/Çankaya), Nihat Kahraman resim sergisi (9 Ocak’ta açılıyor-Galeri Helikon/Çankaya), Funda İyce Tuncel resim sergisi (27 Ocak’a kadar-Mustafa Ayaz Müzesi/Balgat), Karma resim sergisi (8 Ocak’ta açılıyor-Galeri Polart Hilal Mah./Yıldız), Derya Ülker-Metin Kalkızoğlu-Levent Oyluçtarhan-Özge Öner resim sergileri (11 Ocak’ta açılıyor-Galeri Soyut Hilal Mah./Yıldız), Durmuş Ali Akça resim sergisi (10 Ocak’ta açılıyor-Ege Sanat/CEPA AVM).

Yazarın Tüm Yazıları