Deli balı bilir misiniz

Acı bal, ağılı bal ya da zehirli bal diye bir şey duyduysanız, bu balın bir diğer adının ‘deli bal’ olduğunu da bilirsiniz herhalde.

Haberin Devamı

Yaklaşık 100 gram kadar yendiğinde baş dönmesi, kusma, kızarıklık, halsizlik, ishal, nefes darlığı gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkaran bu balı “delirten” şeyse balı yapan arıların nektar aldığı bitki...
Bu bitki ‘orman gülü’ adıyla anılır ve dünyanın çeşitli yerlerinde pek çok türü vardır. Bitkinin pembe, sarı, mor açabilen çiçeklerinde bulunan bir maddenin insanlarda ve hayvanlarda yukarıdaki belirtilere neden olduğu biliniyor.
Belirtiler, balın hangi miktarda yendiğine ve başka nedenlere bağlı olarak bir saat de sürebiliyor, bir gün de.
Bu bal bazen yiyen canlının ölümüne bile neden olabiliyor.
Orman gülü, sevdiği iklimi ve toprak yapısını ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde bulduğu için çoğunlukla burada yetişiyor ve halk arasında konar, zifin ya da ağu gibi isimlerle anılıyor. 
Yukarıdaki bilgilerin kaynağı “Ballı Yazılar” kitabında yer alan birbirinden hoş, birbirinden aydınlatıcı makalelerden biri olan Deli Bal makalesi... Emeği geçen dört bilim insanına teşekkür ederiz.

Mercimekli pirinç pilavı

Haberin Devamı

Mercimeği ve pirinci ayrı ayrı kaplarda üzerine çıkacak kadar sıcak suyla 30 dakika kadar bekletin. Soğanları incecik yemeklik doğrayın. Yağı ve soğanları geniş bir teflon tencereye koyun.
Orta ısılı ateşte 2-3 dakika kavurup tuz ve karabiberi serpin. Diğer taraftan, mercimekleri süzüp soğanların üzerine aktarın. Sıcak haldeki et ya da tavuk suyunun 2 su bardağı kadarını da ekleyin.
Mercimek pirinçten daha uzun sürede piştiği için mercimeği 10 dakika kadar pişirin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve kalan iki su bardağı et ya da tavuk suyunu tencereye aktarıp orta ıslı ateşte suyunu tamamen çekip göz göz oluncaya kadar pişirin.
Pilav suyunu tamamen çekince ocağın altını iyice kısıp pilavı kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını açmadan pilavı 30 dakika kadar dinlendirin.
Pilavı servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın ve kırmızı pulbiberi serpiştirin.
İsterseniz ince kıyılmış yarım demet maydanoz ya da dereotuyla süsleyerek servise sunun. Yanında mutlaka ayran ikram edin.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

1 su bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
 (6 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
2 su bardağı pirinç
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 su bardağı et ya da
tavuk suyu
1 çay kaşığı kırmızı pulbiber

Yazarın Tüm Yazıları