‘Cumhuriyete Kanat Gerenler’

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Üç CD-Rom'dan oluşan Cumhuriyete Kanat Gerenler (Koç Sistem) gerçekten beni sevindiren armağanlar arasında ilk sıralarda yer aldı.

TRT 2'de, Mengü Ertel'in sunduğu bu programı coşkuyla izliyordum.

‘‘İDEALLER KUŞAĞI'na adanan bir VEFA BELGESELİ’’ tanımı bunun içeriğini, önemini bize açıklıyor.

Toplumun çıkarlarını kendi çıkarlarının üstünde gören bir kuşağın, bugünü hazırlayan kutsal serüvenlerinin tutanağıdır bu CD-Rom'lar.

Öğrenirken keşfetmeyi salık veren bir Cahit Arf, 83 yaşında genç bilim adamlarıyla birlikte çalışıyordu.

Anadolu'nun her yerini görevle dolaşan Reşat Nuri Güntekin, Cumhuriyetin sadece devlette değil, hayatımızda devrim yaptığını ilk açıklayanlardan biriydi.

Cumhuriyeke Kanat Gerenler'in CD-Rom'unda, TRT 2'de yayınlanan geniş listeden seçilmiş 17 kişi yer alıyor: Mehmet Ali Kağıtçı, Ahmet Adanan Saygun, Cahit Arf, Ali Numan Kıraç, Nuri Şeker, Sedad Hakkı Eldem, Yunus Nadi Abalıoğlu, Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Fritz Neumark, Reşat Nuri Güntekin, Hasan Áli Yücel, Bedia Kervancıoğlu, Lamia Özdemir, Cemal Kutay, Selim Sırrı Tarcan, Zihni Derin, Cemal Reşit Rey.

Bu armağanın çoğaltılarak satılmasını yürekten diliyorum. Genç kuşak için gerekli bir inanç kaynağı.

Sultan Bestekârlar (Ekinciler Holding), Osmanlı Sultanları'nın bestelediği Türk klasik müziği parçalarından oluşan iki CD.

Murat Bardakçı, albüme yazdığı Sultanî Besteler adlı sunuş yazısında dinleyenler için gerekli bilgileri veriyor:

‘‘Bu albümde yer alan besteler, bir aile geleneğinin sesli örnekleridir: Osmanoğlu ailesi mensuplarının profesyonel düzeydeki bestecilik ürünlerinin seslendirilmiş örnekleri...

...bugüne kadar sadece özel koleksiyonlarda kalmış Sultanî besteleri, bu CD'lerde şimdi ilk kez biraraya geliyor.

Musiki,Osmanlı sarayındaki günlük hayatın ayrılmaz bir parçasıdır.’’

Yönetenlerin, hükmedenlerin ruh ve zevk dünyaları sanırım hepimiz için ilgi çekici bir özellik taşıyor.

*

FAHİR Atakoğlu - Namık Arıkol (Art House-Turquoise) gönderdikleri CD'nin kapağına, ‘‘Düşlerinin gerçekleşmesi dileğiyle’’ yazmışlar. Fahir Atakoğlu'nun bestelerinden oluşan ve 22 Eylül 1998 tarihinde Antalya Aspendos Tiyatrosu'ndaki konserin kaydı.

Yapı Kredi'nin CD'leri müzik yelpazemizin genişliğini gösteriyor: Piyanist Mehveş Emeç'in Popüler Klasikler'i (Yapı Kredi), çok sesli müziğin sevilen parçalarından oluşuyor. Çok iyi bir seçim ve çok iyi bir icra. Hiç kuşkum yok ki, her tür müzik meraklısının diskoteğinde yer alacak bir CD.

Türk Tasavvuf Müziği - Áteş-i Aşk (Yapı Kredi), Tasavvuf müziğimizin çok seçkin besetelerinin seslendirilmesinden oluşan 5 CD'lik bir albüm.

Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu'nun icra ettiği eserler, değişik makamlardaki ilahi ve nefesler.

Müziğimizin bu yanını da tanımak, ses lezzeti duymak isteyenler için iyi bir armağan.

Türk müziğinin değerli sanatçısı İnci Çayırlı'nın sanat danışmanlığını üstlendiği İMBAT-Ege'den Esinlenen Besteciler'de, Türk müziğinin iyi sesleri ve sazlarından oluşan bir topluluk, Ege'nin esininin yarattığı eserleri bizim kulağımıza getiriyor.

İçinde nice tanıdığımız, kimisini de ilk kez dinlediğimiz güzel eserler var.

*

KİTAPLAR, yeni CD'ler ve müzik. Hayatı yaşanılır kılan, çirkinliklere tahammül gücü veren güzelliklere, bunlara aracı olanlara teşekkürler.



Yazarın Tüm Yazıları