Cumhuriyet aşkını mekanında sergiledi

İzmir’de kendi dalında TSE belgeli tek işletme olan “Dost Pide”, mesajıyla ve lezzetiyle gönüllere yerleşti.

Haberin Devamı

REŞAT AKBAYKAL, 1968 devrimci gençlik geleneğinden gelen, hala yaşlanmamış, kanı fıkır fıkır kaynayan bir güzel adam.. Agora ve Çeşme-Ilıca’daki ünlü “Dost Pide” işletmelerinin sahibi. Onunla buluştuğumuzda nefis pidelerinden, mis gibi dönerinden önce mutlaka eski gençlik anılarından söz açar. İzmir İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi öğrencisi olduğu militan yıllarını hep anar.
Rahmetli Aydın Erten, Süleyman Genç, rahmetli Beyazıt Aykut, Ali Rıza Bodur, Yalçın Dağgüden gibi eski öğrenci liderleriyle olan anılarını ballandırarak anlatır, hep kabarık olan göğsü daha fazla kabarır, mavi gözleri sanki solagan atan arkadaşlarını arar. “Haydi mitinge” desek, hemen fırlayacak sanki..

Cumhuriyetçi sülale

1948 Alaçatı doğumlu Reşat Bey benim sıkı dostumdur.. Çeşme’nin ünlü “Akbaykal” ailesine mensuptur. 100 yıl önce Selim Kaptan’ın Reşat isimli bir oğlu olmuş. Reşat’ın da Selim, Hakkı (meşhur Alaçatılı Hakkı Baykal), Seydi (meşhur Ilıcalı bakkal) diye üç oğlu dünyaya gelmiş. Bizim Reşat Akbaykal, Selim’in oğludur, kızkardeşinin ismi Ergin. Onun da Selim (üçüncü Selim oluyor) ve Eymen diye evlatları doğmuş.
Burada değinmeden geçemeyeceğim. Çünkü bunlar ünlü bir aile, isim atlamamalıyım. Alaçatı Ot Festivalleri’nin kadim jüri üyesi Hakkı Akbaykal’ın ise, Cumhur (Alaçatı Martı Restoran sahibi), Mehmet (Alaçatı Dörtyol Martı Büfe sahibi) ve Özlem diye üç evladı var. Bakkal Seydi’nin ise Reşat ve Güçlü diye evlatları olmuş.
Burada baştan sona, dededen toruna cumhuriyet çi ve Atatürkçü bir sülaleden söz ediyoruz. Bunlar vatan ve Atatürk için gözlerini kırpmadan kendilerini feda edebilecek insanlar. İşte Reşat Akbaykal, bu sülalenin en afacan, en atak, en sempatik bir üyesi.. Kendisiyle nefis bir sohbet kaynattık.

Haberin Devamı

Cumhuriyet aşkımız

Reşat Akbaykal, hayatı boyunca Atatürk fotoğrafları biriktirmiş, sonra onları büyütüp Dost Pide’nin duvarlarını boydan boya doldurmuş. Yüzlerce fotoğraf asmış. Tam ortada “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözü pırıl pırıl parlıyor. Sözü kendisine bırakalım:
“Atatürk ve cumhuriyet aşkı içimden volkan patlaması gibi geliyor. Gazi Paşa, bize emperyalizme uşaklık değil, vatanseverlik armağan etti. ‘Ümmet değil, önce milletsiniz’ dedi. Hepimiz Müslümanız, ama Türklüğümüzü kaybettik mi yok oluruz. Atatürk bu millete hizmet için kendini feda etti. Ben duvarlarımı onun fotoğralarıyla donatıp işletmemi ona feda etsem, az mı? Her sözü yönümü, günümü aydınlatır. Bu yüzden işletmemi müze gibi yaptım.”
Geçmişte CHP İlçe Başkanlığı, il genel meclisi üyeliği, belediye başkan danışmanlığı gibi görevlerde de bulunan Reşat Bey’in mazisi tertemizdir.
15 Haziran 1974 tarihinde babasıyla kurdukları Dost Pide’yi her hafta tüm personelin katıldığı bayrak töreni ve İstiklal Marşı seremonisi ile açmakta. Yaz aylarında 80 masalık mekanında 50 personel çalışıyor. Personelini ulusal duygularla yönetiyor. Her personeli adeta ona tapıyor. İzmir ilinde TSE belgesine sahip tek restoran olmakla övünmekte. Türkiye’de ise 5 tane daha TSE belgeli mekan varmış. İSO 22000 belgesine de ulaşmış.
Reşat Bey, halen yemek kitabı yazıyor. İyi mi?.. Afiyetle deneyeceğiz..
Cumhuriyet Bayramın kutlu olsun örnek cumhuriyetçi Reşat dostum..
(Yazının Özeti: Bu cumhuriyet, acısı ve tatlısı, terörü ve depremi ile bizim biricik şansımızdır. Türk milletinin devamının ön şartıdır. Cumhuriyete sahip çıkalım. Terörü lanetliyelim. Şehitlerimizi hiç unutmayalım. Cumhuriyet kirlidir, sabıkalıdır, soykırımcıdır diyen karanlık odakların kafa karıştırmasına yüz vermeyelim..)

Haberin Devamı

Reşat Akbaykal’a sorduk

Atatürk: Her şey. Bizi ulus yapan bilinç..
Vatan: Uğruna gözümü kırpmadan ölüme giderim. Ölüm hiç bana. Keşke o uğurda ölüp kahraman şehitlerimizin yanına uçsam.
Bayrak: Damarımızdaki kan.
Cumhuriyet: Uygarlık, çağdaşlık, demokrasi. Onu bize armağan edenlere minnettarız.
Gelecek: Emperyalizmin oyunlarını alt edeceğiz.
Van-Erciş: Gövdemin yarısı enkaz altında.
Çeşme: Küçük vatanım. Başka gidecek yerim yok.
Selim: İletişim Fakültesi mezunu oğlum.. Canım.. İşyerimde sağ kolum.
Eymen: Avukat kızım.. Yüreğimin öteki parçası.

İşletmenin içi fotoğraf müzesi gibi

Dost Pide’nin tüm duvarları onlarca Atatürk fotoğrafı ile dolu. Reşat Akbaykal ve kibar oğlu Selim Bey, sanki bir fotoğraf müzesi yaratmışlar. İnsan gurur duyuyor. (Fotoğraflar:Yaşar Aksoy)

Haberin Devamı

Bu cumhuriyet bizim

Artan terör olayları ve Van depremi dolayısı ile adeta mateme bürünmüş olan Reşat Akbaykal, acısı ve tatlısı ile bu cumhuriyetin Türk milletinin öz malı olduğunu ve sonsuza kadar yaşayacağını Yaşar Aksoy’a belirtti.

İşletmesini milli duygularla yönetiyor

TSE belgeli tek işletmeyi kurmakla halkı sevinç içinde olan Reşat Akbaykal yaz aylarında 50 personel ile hizmet veriyor. Hafta başında tüm personelin katıldığı bayrak töreni ve İstiklal Marşı ile hizmete başlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları