Cumhurbaşkanı, ’Emniyeti belden bırakmayın’ diyecek

SOSYAL sorumluluk projesi "Trafikte İlk Adımlar"ı birlikte yürüten Renault Genel Müdürü İbrahim Aybar ile Total Türkiye Genel Müdürü Muammer Ekim, aldıkları davet üzerine geçen hafta cuma günü Çankaya Köşkü’ne gitti.

Aybar ve Ekim, kabul salonuna girdiklerinde, çoğu trafikle ilgili sosyal sorumluluk projeleri ortaya koyan şirketlerin, derneklerin, vakıfların yöneticileri ile Şoförler Odası temsilcilerinden oluşan 60 kişilik bir grupla karşılaştı.

Grubu ağırlayan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, buluşmanın gerekçesini açıkladı: "Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, şirketlerin ve sivil toplum örgütlerinin trafikteki sorunların çözümüne dönük ortaya koyduğu çeşitli projeleri kendi himayelerine almak, irade koymak istiyor."

Tofaş CEO’su Ali Pandır, BP Türkiye Genel Müdürü Tahir Uysal, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Ercan Tezer’in de katıldığı toplantıda dikkat çeken isimlerden biri, emniyet kemeriyle ilgili araştırmalarıyla ön plana çıkan Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal’dı. Musafa İsen, Cumhurbaşkanı’nın iradesini ortaya koyacağı projelerden ilkini "emniyet kemeri" olarak duyurdu.

Cumhurbaşkanı’nın attığı bu adım, otomotiv editörümüz Emre Özpeynirci’nin Alper Yoldaş’la birlikte omuzladığı Hürriyet OtoYaşam Gazetesi’nin el attığı projenin ne kadar isabetli olduğunu ortaya koydu.

Hürriyet OtoYaşam, Sabancı Holding’e bağlı otobüs üreticisi Temsa ile birlikte 2005 yılında, "Emniyet kemeri hayat standardıdır" kampanyası başlattı. Kampanyanın ikinci aşamasında slogan "Emniyeti belden bırakmayın"a döndü.

Kampanyayla ilgili toplantılarda Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan, 2004 yılından beri ürettikleri otobüslerin her koltuğuna emniyet kemeri koyduklarını aktardı.

Emniyet kemeriyle ilgili kampanyaya hep Prof. Süleyman Pampal’ın araştırmaları ışık tuttu. Yeri gelmişken Prof. Pampal’ın emniyet kemeriyle ilgili araştırmalarından veriler aktarmakta yarar var:

Türkiye’de trafik kazalarında yılda 10 bin kişi hayatını kaybediyor.

Trafik kazası kaçınılmaz ise, en etkin önlemlerin başında emniyet kemeri geliyor.

50 kilometre hızla kafa kafaya çarpışan araçta 70 kilo ağırlığındaki bir kişinin karşılaştığı kuvvet 4 tonu buluyor.

Emniyet kemeri takılması, trafik kazasında ölüm riskini yüzde 50, hatta 70 azaltıyor.

Emniyet kemeri takmak, yılda 5 bin kişinin hayatını kurtarabilecek gibi görünüyor.

Çankaya Köşkü’nde gerçekleşen ilk toplantıda bir "yürütme komitesi" oluşturuldu. Otomotiv sektörünün önde gelen isimleri de bu komitede yerini aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, kısa süre önce de Elazığ Valisi Muammer Muşmal’ın "Elazığ okuyor" kampanyasını "Türkiye okuyor"a dönüştürmek üzere ilk adımları attı...

Şimdi sıra Çankaya’dan Türkiye’ye "Emniyeti belden bırakmayın" çağrısı yapmaya geldi...

"Emniyeti belden bırakmayalım", yılda 5 bin hayat kurtaralım...

Sahra mutfağı Öztiryaki’ye ortaklık kapısını araladı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve Öztiryakiler Grubu patronlarından Tahsin Öztiryaki, Kahire’ye uçarken yanında özellikle başta "sahra mutfağı" olmaz üzere, hazır mutfaktan, metal mutfak eşyalarına kadar birçok ürünün kataloğunu götürdü.

Türk-Mısır İş Forumu çerçevesinde gerçekleşen 2 bin iş görüşmesi arasında Tahsin Öztiryaki de yerini aldı. Mısırlı bir mutfak üreticisi, Öztiryaki’nin elindeki "sahra mutfağı"nı görünce teklifini yaptı: "Buyurun gelin bizim fabrikayı görün. Birlikte teknolojimizi yükseltelim. Siz de bize ortak olun. Birlikte iş yapalım."

Mısırlı mutfak üreticisi peşini bırakmayınca, Öztiryaki ertesi sabah saat 07.00’de fabrikanın yolunu tuttu. Orada incelemesini yapıp, fabrikanın sahibiyle görüşen Öztiryaki, daha sonra İskenderiye’ye geçti.

İskenderiye’de havaalanına giderken Öztiryaki’ye sordum: "Ne oldu? Ufukta Mısırlılarla ortaklık var mı?"

Öztiryaki, niyetine girmiş gibiydi: "Şimdi onlar da bize gelecek. Ayrıca yeniden gelip inceleme yapacağız. Bir ortaklık söz konusu olabilir."

Öztiryakiler’in 130 milyon dolar dolayında cirosu, 38 milyon dolarlık ihracatı var. 2008 ihracat hedefi 50 milyon dolar...

Öztiryaki, Irak’taki Amerikan askerlerine 18 "sahra mutfağı" satmış. Hedefinde başta Mısır olmak üzere Afrika’ya çok sayıda "sahra mutfağı" satmak var...

Kapı ortaklıkla açılırsa neden olmasın...

Türk-Mısır İş Forumu’nda Abbas’ın oğlu da vardı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Mısır gezisi sırasında Kahire’de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın önderliğinde düzenlenen "Türk-Mısır İş Forumu" sırasında TİM Başkanı Oğuz Satıcı’nın elindeki kartvizit dikkatimi çekti.

Satıcı hemen açıkladı: "Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın oğlu Yasser Mahmut Abbas da buradaydı. Foruma katıldı, görüşmeler yaptı. Ben de kendisiyle burada tanıştım."

Kartvizite baktım, Yasser Mahmut Abbas, Falcon Holding Group’un Başkanı görünüyordu. Grubun Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar, Kanada ve ABD’de merkezleri vardı.

Mısır’da not aldığım bu ayrıntıyı da yansıtmak istedim.
Yazarın Tüm Yazıları