Çölyakla yaşam rehberi

Bazı insanların hastalıkları ya da bünyesel özellikleri, özel beslenme diyetleri gerektirir.

Haberin Devamı

Eğer bu kişiler gerekli diyeti uygulamazlarsa, bazı şikayetler ortaya çıkar. Ve zamanla sağlıkları tehlikeye girer.
İşte çölyak da böyle bir durumdur. Glutenli gıdaların vücuda girmesiyle kişide karın şişliği, ishal, mide bulantısı gibi çeşitli şikayetler ortaya çıkar. Ve kişinin başta buğday ve tahıllarda var olan gluteni tüketmeye devam etmesiyle de şikayetler artar.
Çölyakla hayatının geç denebilecek bir döneminde tanışmış Oya Özden. Çocukken de şikayetleri varmış ama bu şikayetlerin sebebi geç anlaşılmış.
Az bilinen bir rahatsızlık olduğu için Oya Hanım önce şaşkına dönmüş ama çabuk toparlanıp çölyakla yaşamayı öğrenmiş. Kendisi gibi çölyaklı olanlarla bir araya toplanıp birbirlerine ve yeni teşhis konup da şaşkınlığı üzerinden atamayanlara destek olmaya çalışıyor.
Bir de rehber niteliğinde kitap yazmış Oya Özden. Zaten kitabının adı da “Çölyakla Yaşam Rehberi”. İçinde çölyakla ilgili her şeyi bulabileceğiniz bir kitap bu.
Rahatsızlığı tanıtmakla başlamış Oya Hanım. Tanımadığımız bir şeyle yaşamanın daha zor olduğunu bilen biri o. Sanmayın ki bu sadece bilgiler veren bir kitap. Rehberde glutensiz beslenmek zorunda olanlar için çeşitli tarifler de var.
Oya Özden doktor ya da uzman olmadığını ve bu kitabın sadece çölyaklı birinin diğerleriyle paylaşmak istediklerini barındırdığını söylüyor. Biz de “Çölyakla Yaşam Rehberi”ni çölyakla yaşayan herkese tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı

Ayvalı kabune pilavı

Tavuk butları 5 su bardağı suyla yumuşayıncaya kadar haşlayın. Derisini ve kemiklerini ayıklayıp etlerini incecik uzun şeritler halinde didikleyin. Pirinci bol tuzlu kaynar suda bir saat kadar bekletin. Ayvayı soyup tavla zarı formunda küp küp doğrayın. (Kararmaması için limonlu suda bekletin.)
Soğanı yemeklik incecik doğrayıp derin bir kapta tuz, karabiber ve yenibaharla karıştırın. Sivri biberin sapını kesip tohumlarını ayıklayın ve incecik dilimleyin. Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine aktarın. Tencereye önce tavukları sonra baharatlı soğanı, sonra da ayvaları yerleştirin. Üzerine biberi ekleyip yıkayıp süzdüğünüz pirinci katın. Sıcak tavuk suyunun 1 su bardağını tencerenin kenarından aktarın.
Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtup 7-8 dakika kadar pişirdikten sonra kalan tavuk suyunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kaynayıncaya kadar pişirin. kaynayınca ocağın altını kısıp pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. suyunu çeken pilavı ocaktan alıp 30 dakika kadar dinlendirin. Tencereyi bir tepsiye ters çevirip isterseniz incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.
Not: İsterseniz bu pilava 1 su bardağı haşlanmış nohut (soğanın üzerine koyup) ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 su bardağı lüks baldo pirinç
- 2 adet tavuk but
- 5 su bardağı su
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar
- 1 adet orta boy ayva
- 1 adet yeşil tatlı
sivri biber
- 3 su bardağı sıcak tavuk suyu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yazarın Tüm Yazıları