Çocuklarda şeker hastalığı

Orta yaşlardaki insanların şeker hastası olmasını doğal karşılarız da çocukların, hatta bebeklerin diyabetli olmasını zor kabulleniriz. Çünkü çocukla şeker hastalığı değil, şeker özdeştir gözümüzde...

Diyabetli çocukların beslenmesi çok önemlidir. Aslında diğer çocukların beslenmesinden çok da farklı değildir. Yaşamının erken aylarında inek sütü ya da endüstriyel mamalarla beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenen çocuklara nazaran tip 1 diyabet daha fazla görülür. Anneler anne sütünün önemini hep göz önünde bulundurmalı.

Diyabetli çocuklarda karbonhidratlı besinler temel alınır. Şeker ve yağ oranı düşük, lif oranı yüksek yiyecekler tercih edilir. Günde üç ana, üç ara öğüne ihtiyaçları vardır. Ara öğünlerde sandviç, meyve, çörek, bisküvi gibi yiyecekler tercih edilir. Bu yiyeceklerin hastalığın kurallarına uygun seçilmesi gerekir. Yemek saatlerinin aynı olması da önemlidir ve okul yıllarında bu konu çocuğun öğretmenleriyle görüşülerek çözümlenmelidir.

Fırında garnitürlü tavuk

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

80 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet orta boy tavuk (temizlenmiş olmalı)

á 2-3 adet orta boy patates

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 8-10 adet Brüksel lahanası

Sos için,

á
2 çay kaşığı biber salçası

á 6 çay kaşığı domates salçası

á 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt

á 1 adet limonun suyu

á 25-50 gr. eritilmiş tereyağı (Bitkisel margarin de kullanılabilir.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 adet büyük boy fırın torbası

á 4 çay kaşığı dolusu un

á 1 çay kaşığı tuz

Patatesler ve soğanlar soyulup dörde bölünür. Brüksel lahanalarının sert kök kısımları yarım santim kadar kesilip sararan yaprakları ayıklanır. Yıkanıp süzüldükten sonra bir kenarda bekletilir. Temizlenen tavuk yıkanıp süzüldükten sonra kağıt peçeteyle kurulanır. Sosun hazırlanması için; salçalar, limon suyu, yoğurt ve eritilip ılıtılan tereyağı derin bir kaba aktarılır. Üzerine tuz ve karabiber serpilip çatalla çırpılır. Hazırlanan bu sos, tavuğun her tarafına iyice sürülür. Fırın torbasına un ve tuz koyulduktan sonra, torbanın ağzı elle kapatılarak birkaç kez sallanır. Böylece unlu karışım torbanın her yerine dağılacaktır. Sosa bulanmış tavuk ve sebzelerin tümü torbaya koyulup torbanın ağzı bağlanır. Torbadaki tavuk fırın tepsisine yerleştirilip üzeri birkaç yerinden delinir. 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında en az 1 saat, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilip çıkarılır. Sıcak sıcak servis yapılır.

Vişneli light cheese kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 100 gr. bitkisel margarin (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 2 yemek kaşığı tozşeker

á Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan dolusu un

Üzeri için;

á
2 su bardağı light yoğurt (Susuz kısmından alınmalı.)

á 1 paket labne peyniri (200 gr.)

á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan tozşeker (veya 1 yemek kaşığı toz tatlandırıcı)

á 1 paket vanilya

á 2 adet yumurta

á 1 su bardağı dondurulmuş vişne

á 4 çay kaşığı tepeleme mısır nişastası

Oda sıcaklığında yumuşamış margarin derin bir kaba aktarılır. Üzerine yumurta sarısı ve tozşeker eklenip, un da ilave edildikten sonra yoğrulmaya başlanır (Bu tarifi uygularken klasik Türk kahvesi fincanı kullanılması, ölçüyü tutturabilmek için şarttır). Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edilip, oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlendirilir. Diğer taraftan, 20-24 santim çapındaki bir tart kalıbı, yuvarlak borcam ya da kenarları yüksek herhangi bir yuvarlak kalıp, yumuşamış margarinle iyice yağlanır. Hamur iki temiz naylon arasında kalıptan 5 santim büyük olacak şekilde açılır. Hazırlanan hamur kullanılacak kalıba, kenarları yükseltilerek yayıldıktan sonra üzeri 5-6 yerinden çatalla delinerek pişerken kabarması engellenir. Diğer taraftan, tatlı yoğurt ve peynir derin bir kaba aktarılır. Üzerine tozşeker ve vanilya ilave edilip oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar da içine kırıldıktan sonra malzemeler mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpılır. Hazırlanan harç, hamurun ortasındaki çukurluğa aktarılır. 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Soğuması beklenir. Diğer taraftan, dondurulmuş vişneler oda sıcaklığında 30 dakika bekletilir. Böylece buzu çözülen ve sulanan vişneler küçük bir çelik tencereye aktarılır. Mısır nişastası eklenip kısık ateşte sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynayınca ocaktan alınır ve kekin üzerine aktarılır. İstenirse hazır tart jölesi pişirilip, buzu çözülen vişnelerle karıştırılarak kekin üzerine yerleştirilebilir. Pasta buzdolabında en az 5-6 saat ya da 1 gece bekletilir. Dilimlenip, soğuk olarak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları