Çocuklar niye kitap okusun

Bu haftaya çok keyifli bir kahvaltı ile başladım. Tamamen çocuk kitapları ve çocuk edebiyatı hakkındaydı.

Haberin Devamı

1996’dan bu yana sadece çocuk ve genç kitapları yayınlayan, bugüne kadar 190 kitap basan ve baskı sayılarıyla birlikte ortalama 4 milyon kitabı çocuk ve gençlere kavuşturan Günışığı Yayınevi bizi davet etmişti. Cumhuriyet Kitapları Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Dünya Gazetesi Kültür Sanat Editörü Faruk Şüyun, gazeteci Ayşe Düzkan, tiyatrocu ve yazar Görkem Yeltan, yayınevinden Mine Soysal ve editör Müren Beykan gibi özel insanlarla tanışma fırsatı buldum. Bir önemli nokta da, ikinci çocuğuna hamile olan genç çocuk kitapları yazarımız Aslı Der’in IBBY onur listesine girmesiydi.
1975 doğumlu gencecik, ışıl ışıl bakan, yaptığı işten heyecan duyan bir yazar. Daha önceden Tehlikeye 3 Yolculuk ve Küçük Cadı Şeroks adlı iki kitabı vardı.
IBBY, uluslararası çocuk kitapları kurulu. İki yılda bir onur listesi açıklıyorlar. Dünyanın pek çok ülkesinden her sene bir yazar, bir illüstratör ve bir çevirmen onur listesine giriyor, eserleri 70 ülkeyi dolaşıyor. ÇGYD (Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği) de işte bu listeye ülkemizden Aslı Der’in Büyük Tuzak kitabını önerdi ve kitap onur listesine alındı. Kitap ilk yayınlandığı 2007’de ÇGYD tarafından yılın en iyi çocuk romanı da seçilmişti.
Kahvaltıdan bir gün evvel Sinan’la konuşurken bana “Kitap okumayı sevmiyorum” dediğini hatırladım. Acaba Sinan’ın sevmediği okumak mıydı, yoksa kitap olarak kabul edilen eserler miydi diye düşünmedim de değil.
Zaten o kahvaltıda tartıştığımız şeylerden biri de buydu. Çocuklar niye okusun? Niye okumak istesin? Neyi okumak istesin?
Bugün çocuklar için çok renkli, yaratıcı, onların bakış açısını, vizyonunu geliştirecek kitaplar var. Aralarında kötüleri de bulunuyor ama doğru kaynağı bildiğiniz zaman ulaşabileceğiniz seçenekler artıyor. Ama önemli bir eksiğimiz var: Eleştirmen. Çocuk kitapları eleştirmeni. Ne kadar düzgün yazarımız var ki eleştirmenimiz olsun diyorsunuz. Haklısınız; bunları da konuştuk. Ama  bu konuda iş sizden daha çok bize düşüyor, o yüzden geçiyorum.

9 yaşındaki yönetmen adayı

Haberin Devamı

Jürisinde olmaktan çok keyif aldığım yarışmalardan biri, Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali’nin her yıl düzenlediği ve küçük sinemacıların katıldığı yarışma. Geçen sene 6-8 yaş grubunda birincilik ödülünü alan Ege Feyzioğlu’nun “Sihirli Çubuk” filmi, 26. Uluslararası Chicago Çocuk Filmleri Festivali’ne kabul edildi ve ana gösterim programına alındı. Ege Feyzioğlu henüz 9 yaşında. Türkiye’den katılan ilk ve tek yönetmen. Dünyanın farklı ülkelerinden, aralarında profesyonellerin de bulunduğu ve yaklaşık 200 filmin katıldığı festivalde seyircisiyle buluşacak. Ege’nin Sihirli Çubuk filmini http://www.iicff.com/videogaleri.htm adresinden izleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları