Cinsel organ eğriliğinde ameliyat geciktirilmemeli

PENİSİNİZİN EĞRİLİĞİ EREKSİYONU ETKİLEMEZ

Selamlar Emre bey, benim sormak istediğim şey penisimdeki eğrilik! Lise yıllarında görünüş olarak normal olan penisim, daha sonra sağa doğru kayma eğilimi göstermeye başladı.

Nedeni aynı yöne doğru aşırı mastürbasyon sanırım. Şu an 24 yaşındayım ve eğrilik aynı durumda. Cinsel partnerim yok ama artık mastürbasyon da ayda bir veya iki kere yapıyorum, bazense hiç!

Asıl merak ettiğim ve benim için önemli olan, bu sonradan oluşan eğriliğin ilerki yaşlarda fonksiyon bozukluğu yapıp yapmayacağı? Ereksiyon olmamı etkileyip etkilemeyeceği?

Yanıt: Bu eğriliğiniz doğumsal da olabilir, mastürbasyon sırasındaki aşırı zorlamayla çok küçük bir yırtılma sonucu da olabilir. Tanımladığınız hafif eğrilik ilişki kurmanıza engel olacak düzeyde değil veya görüntü olarak sizi rahatsız etmiyorsa fonksiyon bozukluğu yapacağını, ereksiyonunuzu olumsuz etkileyeceğini sanmıyorum. Ancak olay bir penis fraktüründen gelişmişse bazen sertleşme sorunları oluşabildiği de bilinmektedir.

HİDROSEL BÜYÜYORSA AMELİYAT GEREKİR

Oğlum 2 yaşında ve çocuk doktoru, torbalarında sıvı biriktiğini hidrosel olduğunu, yumurtasının birinin de yerinde olmadığını söyleyerek ameliyat olması gerektiğini söyledi. Bunun aciliyeti nedir, ameliyat olmazsa ne olur?

Yanıt: Genellikle hidrosel 1 yaşın sonuna kadar kendiliğinden gerileyerek kaybolur ancak kaybolmadıysa ve giderek büyüyorsa ameliyat düşünülebilir. Ancak hidrosel büyümüyorsa ameliyat gerekliliği yoktur. İleride de çocuk sahibi olmasına engel değildir. Bunun kararını uzman bir ürolog verebilir. Testisin biri yerinde değilse, 2 yaş sınırdır ve ameliyatla bu testisin torbaya(skrotuma) bir an önce indirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde testisin sperm üretme fonksiyonu etkilenebilir ve ileride çocuk sahibi olma şansını olumsuz etkileyebilir.

PENİS BOYU UZATMAK GERÇEKÇİ DEĞİL

Penisimin ince olduğunu ve boyunun da (11 cm.) kısa olduğunu düşünüyorum. Ameliyatla penisimin boyunu uzatmak ve kalınlaştırmak mümkün mü?

Yanıt: Penisiniz cinsel işlevini yerine getiriyorsa böyle bir ameliyata gerek yoktur. Sertleşme sırasında 11 cm. ilişkiye yeterlidir. Burada partnerinizin genital organıyla uyum da çok önemli olacaktır. Penis boyunu uzatma ameliyatlarını gerçek penis kısalığı yoksa önermiyorum, çok da gerçekçi bulmuyorum. Penisin kalınlaştırması ameliyatları da ancak seçilmiş olgularda uygulanabilir, biraz daha beklentileri karşılayabilecek sonuçlar verebilir. Ancak hasta beklentilerinin gerçekçi olmaktan uzak olduğu bu tip ameliyatlarda, ameliyattan önce hastaya gereksiz vaatlerde bulunulmamalı, hastaların da beklentilerini abartmamaları gerekmektedir.

Penis Fraktürü (Kırılması)

Dünyada da kullanılan terminoloji ‘penis kırılması’ olmakla birlikte, penis bir kemik olmadığı için aslında olay kırılma değil, ereksiyonu sağlayan dokuları çevreleyen kılıfın(tunika albuginea) yırtılmasıdır.

Özellikle zorlamalı cinsel ilişki, anal ilişkiler, değişik cinsel pozisyonların denenmesi, mastürbasyonda kontrolsüz manipülasyonlar sırasında penisin ereksiyon halindeyken bükülerek bu kılıfın yırtılmasıyla oluşur.

Ereksiyonu sağlayan kavernöz dokuların içini doldurmuş olan kan, kılıfın yırtılmasıyla cilt altına doğru hızla yayılarak penisin morarmasına ve deformiteye(şekil bozukluğuna) yol açar.

Tam da bu yırtılma esnasında, hastaların tipik ifadesiyle ‘’kırt’’ diye bir ses hissedilir. Cilt altına doğru olan bu kanama bazen tüm penisi, skrotumu(torbayı) ve genital bölge civarına yayılır.

Penis patlıcanvari bir renge bürünür ve ödem nedeniyle de şişer. Penis fraktürü penisin ereksiyon halindeyken olur, normal flask durumunda fraktür olması beklenmez. Hastaların kendi ifadeleri bile tanıyı olguların çoğunda koymaya yeterlidir. Ancak bazen gençler cinsel ilişkide bulunduklarını gizlemek için yataktan düştüm, otobüsten inerken ayağım takıldı düştüm gibi doktorları gülümseten ifadelerde bulunurlar.

Tanıda kuşku olursa ultrasonografi, kavernosografi MR gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir.

Penis fraktürünün tedavisinde dünyada genellikle kabul edilen görüş, en kısa sürede acil ameliyat ve yırtılan dokunun onarımıdır. Daha az olmakla birlikte ameliyatı savunmayan otörler de bulunmaktadır.

Benim de kişisel tercihim acil ameliyat ve sonrasında da antibiotik ve anti enflamatuar ilaçlar uygulanmasıdır. Gerek ailevi ve sosyal nedenlerle, gerekse ihmal edilerek ameliyat olunmaz veya gecikilirse, zamanla peniste belirgin eğrilikler ve şekil bozuklukları olabileceği gibi sertleşme sorunu da ortaya çıkabilir. Sağlıkla...
Yazarın Tüm Yazıları