CHP kongrelerinde çarşaf yok blok var

CHP İstanbul ilçe örgütlerinin ikinci haftadaki kongrelerinin çoğu, son dönemlerde pek görülmedik bir şekilde gergin geçiyor. Bir kongre tartışmalar nedeniyle yapılamadı; bir diğerinde de bıçakla adam yaralandı.

Haberin Devamı

Kongrelere müdahale eden belediye başkanları -Silivri hariç- kaybettiler.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu kongrelere müdahale etmedi.
Kongrelerde, İstanbul milletvekilleri Erdoğan Toprak, Aydın Ayaydın, M. Akif Hamzaçelebi, Süleyman Çelebi’nin (ve 10 Aralık Grubu) ağırlıklıkları görüldü.
Gürsel Tekin’in kongrelerde kendisini geri tuttuğu gözlemlendi.
Tüzük kurultayında yer almasına karşın kongrelerde çarşaf değil, yine eskisi gibi blok liste oluşturulması, muhalif çevrelerde tepki ile karşılandı.
SHP ve DSP kökenlerinin, CHP’ye dönüşleri de dikkat çekilecek bir durum sayılmalıdır.
En ilginç kongrelerden biri Sarıyer’de gerçekleşti. Belediye Başkanı Şükrü Genç’in desteklediği eski DSP’li ilçe başkanı aday Cemal Yeğin 175 oyda kalırken, ilçe başkanı Mehmet Deniz 190 oyla başkanlığı yeniden göğüsledi.
Genç, belediye imkânlarını kullanmakla suçlanıyor. Nitekim ‘Sarıyer Manşet’ gazetesinde yer alan bir haberde “KFC ve Pizza Hut’taki hisselerini Süzer Grubu’na sattıktan sonra başka yatırımlar için Türkiye’de fırsat kollayan Katarlı işadamı Omar Almana ile Tarabya’daki evinde gece görüşmesi” ve Rixos’un sahibi Fettah Tamince ile Kilyos’da belediye arsasının değerlendirilmesi konusundaki söylentilerin, kendisini hedef yaptığı öne sürülüyor.
- İptal edilen fakat YSK kararıyla yeniden yapılmasına karar verilen Ümraniye kongresinde bıçaklar çekildi. Nurkal Dedetaş yine kazandı.
- Bakırköy’de mevcut ilçe başkanı Sait Yücel’e karşı aday çıkan M. Ali Akalın, 36 oyla kaybetti. Şişli’de Veli Çellik, yeniden seçilirken, karşısındaki rakibi Kemal Parlak’tı. Silivri’de Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın adayı Mümin Tuğlu ile eski Belediye Başkanı Selami Değirmenci’nin desteklediği Mümin Koçoğlu kapıştı. Tuğlu ilçe başkanı oldu.
- Beylikdüzü’de tek aday Ekrem İmamoğlu yeniden ilçe başkanlığını kazandı. Çekmeköy’de Murat Cirav 147, Erdoğan Bozkurt 140 oy aldı; Cirav başkan oldu. Sancaktepe’de Hakkı Sağlam ve Gülabi Kalem’in aday oldukları kongrede gerginlik yaşanması üzerine Divan Başkanı Doğan Tekel kongreyi haftaya erteledi.
- Tuzla’da Ali Ekber Kızıltan, Fatih’te Uğur Ataş, Sultangazi’de Ali Boztaş, Avcılar’da Bayram Acar, Maltepe’de Süleyman Kıpırdı başkanlıkları kazandılar.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu güçleniyor

Haberin Devamı

- İSTANBUL’dan bir partilinin kongrelerle ilgili ilginç yorumu şöyle: “Kongrelerde genellikle 2-3 üç aday yarışması sağlıklı bir gelişmedir. Bu nedenle adaylar arasındaki yarışta, büyük oy farkları olmadı. 15-20 oy farkı vardı bazı seçimlerde. Bu, delege listelerinin masa başında değil, sandıktan seçilerek gelindiğini gösteriyor. CHP açısından ‘kıpırdanma’ işaretidir. Yani taban gücünü gösteriyor. Kılıçdaroğlu’nun gönderdiği mesajların bütün kongrelerde ayakta dinlenmesi ve coşkulu alkış alması üzerinde durulması gereken bir ölçüttür. Bazı belediye başkanlarının seçimlere müdahil olması, Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendirecek şeklinde değerlendirilmelidir.”

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

- “Çay kaşığı gibi ortalığı karıştıran insanların, unuttukları bir şey var, ortam durulduğu zaman bir kenara konulurlar!”
(Serdar Tezgüler)

Kemerburgaz ‘altın’ oldu

- KEMERBURGAZ, İstanbul’un kuzeyindeki coğrafyanın adıdır. Eyüp’e bağlıdır. TEM’den, katı atık fabrikası önündeki kavşaktan sapınca ünlü Kemerleri geçince, asırlık çınar ağaçlarının arasından İ.Ü. Orman Fakültesi’nin kuzeye doğru uzanan İstanbul’un en güzel ormanı ve toprakları buradadır.
Mübadelede Selanik’ten gelenleri Atatürk, bu bölgeye yerleştirmiştir. Hayvancılık ve tarımcılık yaparlar. Ama 3. köprünün yapılacağının açıklanmasından sonra ‘yağmaya’ iyice açıldı. Şu anda İstanbul’un en büyük rant bölgesi; Kemerburgaz’la birlikte Göktürk ve kömür ocaklarının bulunduğu saha...
Burada her köy tepkili, ormanlarının, arazilerinin, sularının, göletlerinin ele geçirildiğini anlatıyorlar. Yeni yapılan meralara bile toprak dökümü yapılıyormuş vicdansızca... Hafriyat İstanbul’un en büyük sektörü; bunların hesabını kim yapar; kim nemalanır!
Işıklar Köyü 2 bin nüfuslu bir köy... Bölgelerine, tuğla yapımcısı  Ekmekçiloğlu’nun yeğeni Burhanettin Soğanlı, ormandan kiraladığı yerde kum yıkama tesisi kurulmasına karşı mücadele etmeye çalışıyorlar. Köyün muhtarı, usulsüz orman tahsisleri nedeniyle neler döndüğünü fark edemediğini bildiren köylüler “Bu tesis ormandan kum çıkaracak; denizi tarayacağı da söyleniyor. Bu kumun yıkanması için çevredeki göletin suyunu çekeceği anlaşılıyor. Biz tarım ve hayvancılık yapıyoruz, özellikle de manda yetiştiriyoruz. Eğer bu çekilirse, içme suyu bile bulamayız. ÇED raporu almak için köylüye baskılar yapılıyor.
‘Muhafaza ormanı’ üzerinde çeşitli oyunlar dönüyormuş.
‘Bölgemiz 2B’ye sokulacak mı?’ diye sorarken şöyle diyorlar:
‘Dedelerimize, mübadeleden sonra verilen iskân tapulu arazilerimiz bugün orman gözüküyor.”
Bölgedeki yağma ‘hareketine’ karşı imza kampanyası başlatmışlar.
22 Mart Perşembe günü köylerinde bir panel yapıyorlar.
Bakalım söz veren isimler katılabilecek mi?

Haberin Devamı

Yağmaya karşı vicdan var mı

- KEMERBURGAZ’dan tarım yapan bir grup vatandaşı dinlerseniz, kahrolursunuz. Bakın ne diyorlar: “Yağmaya karşı köylü olarak mücadele vermeye çalışıyoruz ama yetmiyor. Ama kamu görevlilerinin hiçbiri bunlara karşı köylünün yanında yer alamıyorlar... İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya birçok yazı gönderdik. Ki kendisi bundan bir yıl kadar önce bir merayı açtı, bölgeyi gayet iyi biliyor.
Eyüp Kaymakamı Osman Kaymak ne yapıyor? Belediye Başkanı AKP’li İsmail Kavuncu, -aynı zamanda ziraat mühendisidir- yaptığımız mücadeleye destek vermiyor; belediyedeki toplantılara artık bizi çağırmamaya başladı. Geçen dönemki belediye başkanı AKP’li Ahmet Genç de öyleydi. Rantçılara bu kadar yakın nasıl oluyorlar, anlayamıyoruz. Sabah’tan Nazlı Ilıcak’ın hakkında yazdıkları hâlâ dillerden düşmüyor. Kavuncu, seçimlerden önce yerleşim yerlerine hizmet vaatlerinde bulundu; ancak hiçbirini yerine getirmedi. Zaten villasının bulunduğu Kemer Country dışında bölgeye gitmiyor, eleştiriler nedeniyle... Çevre konusunda hassasiyet gösteren ve yağmayı resmi makamlara bildiren Eyüp Ziraat Odası Başkanı Halit Anıtaş’ı bir dinleyin, bin ah işitin.”

Yazarın Tüm Yazıları