Cep telefonu nasıl dinlenir?

ERGENEKON davasının ortaya çıkardığı bir gerçek var:Türkiye’de bütün telefonlar, yasal ya da yasal olmayan yollardan dinleniyor.

Çete kuranların konuşmaları da izleniyor, sevgilisiyle aşk yapanların da...

Dünyanın başka hiçbir ülkesinde böyle bir garabet yoktur.

Karısını aldatan kocalar, kocasını aldatan kadınlar, gizli aşk yaşayanlar, siyasiler, yargıçlar, savcılar, herkes dinlenebiliyor bu ülkede...

"Mahkeme kararı ile dinleniyor" sözleri lafta kalmış bulunuyor. Mahkeme kararı olmadan dinlenen binlerce kişi olduğu gün ışığı gibi ortaya çıktı.

Başbakanlar, boş bakanlar, bakanlar bakmayanlar, amiraller, generaller, herkes dinlenebiliyor.

* * *

Peki, cep telefonları nasıl dinlenir?

Herkesin dinlenebileceği kaygısı paranoya mı, yoksa gerçekten dineliyor muyuz?

Evet, herkes dinleniyor. Cep telefonlarıyla sadece dinlenmiyoruz, ayrıca fişleniyoruz.

Cep telefonları sürekli sinyal verdiği için sahibi 24 saat dinleniyor ve tabii ki fişleniyor.

Bu dinleme, hukuk tanımaz istihbaratçılar tarafından yapılıyorsa, mesela 10 yıl boyunca nokta nokta, dakika dakika nereye gittiğiniz ve kimlerle görüştüğünüz biliniyor.

Cep telefonu operatörleri (santralları) her şeyden haberdarlar. Çünkü cep telefonlarının sinyal kayıtları operatör tarafından kaydediliyor, konuşmalar depolanıyor.

Aslında operatör şirketinin kayıtları silmesi gerekiyor. Peki, siliyorlar mı? Hayır! Saklayıp depoluyorlar. O konuşmalar bizim özel hayatımız. Onu saklamanın bir anlamı yok ama silmiyorlar. İletişim teknolojisi o kadar gelişti ki, artık herkes herkesi dinleyebiliyor.

* * *

Cep telefonu dinlemede yaygın dört yöntem var:

1)Program yükleme, 2) Havadan frekans yakalama, 3) Uydudan dinleme,

4) Operatör bazında dinleme.

Program yükleme yoluyla dinleme en yaygını...

Cep telefonunuza mesajla bir yazılım atıyorlar. Bu dinlemeyi yapabilmeleri için cep telefonunun IB numarasını bilmeleri gerekiyor. Bu numarayı yazılımın üstüne yazarak cep telefonunuza SMS olarak gönderiyorlar. Mesela:

"Bayramınız kutlu olsun" cümlesi veya bir müzik melodisi şeklinde...

Yazılımın içinde "Bütün görüşmeleri şu numaraya yönlendir" komutu var. Tüm konuşmaları aynen aktarıyor ve karşı taraf kaydediyor.

Komutu özellikle müzik programının içine gömüyorlar. Cep telefonlarının tuşlarının çevresinde bir çip seti vardır. Program bunun içine yerleşiyor ve sizin yaptığınız her görüşmeyi aktarıyor.

Cep telefonu sahibi bunu hiç hissetmiyor.

* * *

Mobil telefon artık cebinizde taşıdığınız bir çeşit dinleme cihazıdır. Pili takılı olduğu sürece kaydeder. Kapalıysa da dinlenir. Dinlenememesi için, telefonun pilini çıkartmanız gerekir. Bu yazılım, sadece konuşmaları kaydedip istenen yere ulaştırmakla yetinmiyor, gelen ve giden SMS’lerin birer kopyasını da dinleyen kişinin cep telefonuna veya elektronik postasına gönderiyor. Çok kullanılan bir başka şekil de, anten kurarak havadaki cep frekansını kaydetme metodudur.

Bu yöntemlerle on binlerce, hatta milyonlarca kişi dinlenebiliyor.

Bir tavsiye: Dinlenmeyecek hiçbir insan yok. Eğer çapkınlık yapıyorsanız şifreli konuşun! Hele evliyseniz, mutlaka bunu yapın! Bir gün, tüm konuşmalarınız eşinizin eline geçebilir!
Yazarın Tüm Yazıları