Çemensiz olmaz

İki gündür bu köşeyi pastırmayla dolduruyorum.

Peki, pastırmadan bahsedip de onun vazgeçilmez sosu, hatta pastırmayı pastırma yapan şeyden, çemenden bahsetmemek olur mu? Öncelikle çemenin, aynı adı taşıyan bitkinin tohumlarından elde edildiğini söylemeliyim. Özellikle Mısır ve Lübnan’da yetişir çemen otu. Ülkemizde de Trakya, Marmara, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde vardır. Çiçeklerinin tohumları ayıklanır ilk etapta ve daha sonra bu tohumlar dövülerek toz haline getirilir. İşte bizim, pastırmanın çevresinde gördüğümüz kırmızı tabaka bu tozdan yapılır. Nasıl mı? Çemen tozu bir miktar suyla bir gece kadar bekletilir. Ertesi gün fazla suyu süzülür ve üzerine dövülmüş sarmısak, yenibahar, karabiber, kimyon, kırmızıbiber ve tuz katılıp karıştırılır. Böylece kurutulmuş yağsız etin üzerine sürülecek olan sihirli karışım hazırlanmış olur. Pastırmanın başına bundan sonra gelecekleri daha önce anlattığım için, tekrar aynı konuya, pastırmanın yapılışına dönmeyeceğim. Ancak, çemenin pastırmanın olmazsa olmazı olarak takdim edilmesinden, bu karışımın sadece pastırmada kullanıldığı sonucu çıkarılmasın. Zaten bir malzemeyi tek şekilde kullanmak da pek Anadolu insanına uygun bir davranış değil. Tabii ki Anadolu insanı çemeni bir baharat gibi yemeklerine katmış, hatta bununla da kalmayıp sade olarak ekmeğin üzerine sürüp yemiştir. Çemenin o muhteşem lezzetini düşününce Anadolu insanına hak vermemek de pek mümkün değil sanırım.

Ilık bonfile salatası (diyet)

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet bonfile (500-600 gr kadar)

Et sosu için

á 2 diş sarmısak

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 çay kaşığı karabiber

á 2 yemek kaşığı soya sosu

á 1 tatlı kaşığı tatlı hardal

Salata için

á 1 demet kıvırcık marul

á 2-3 adet yeşil taze soğan

á 4-5 adet küçük boy kırmızı turp

á 1 çay kaşığı tuz

Bonfileleri 1-1,5 santim eninde parmak şeklinde dilimleyip cam ya da porselen bir kaseye koyun. Dövülmüş sarmısakları ve sıvıyağı küçük bir kaseye koyun. Soya sosu ve tatlı hardalı ekleyip karabiberi serpiştirin. Soya sosu tuzlu olduğu için ayrıca tuz koymanıza gerek yoktur. Sosu çatal yardımıyla iyice çırptıktan sonra parmak şeklinde dilimlenmiş bonfilelerin üzerine aktarın. Elinizle karıştırarak bonfilelerin sosa iyice bulanmasını sağlayın. Üzerini kapatıp buzdolabında en az 1 saat ya da 1 gece bekletin. (sosun içinde dinlenen etler daha da lezzetlenecektir) Bu salatayı yapmak için biftek de kullanabilirsiniz. Ancak biftek sert bir et olduğu için ben tercih etmedim. Kıvırcık marulları yapraklarına ayırıp yıkadıktan sonra süzün. Yeşil soğanları ayıklayıp incecik doğrayın. Kırmızı turpları iyice yıkayıp soymadan yarım ay şeklinde dilimleyin. Hazırladığınız tüm salata malzemelerini bir salata tabağına alıp karıştırın. Orta boy teflon bir tavaya fındık büyüklüğünde tereyağı koyarak eritin. Ocağın altını iyice açıp bonfileleri soslarıyla birlikte kızgın tavaya aktarın. Etleri yüksek ısılı ateşte tavayı sallayarak 5 dakika kadar kızartın. (yüksek ısılı ateşte etin suyu dışarı çıkmayacak ve böylece et daha lezzetli olup çabuk pişecektir) Beş dakika sonra ocağın altını biraz kısıp etleri orta ısılı ateşte 5 dakika daha pişirin. Etler sıcakken salata malzemelerinin üzerine yağı ve sosuyla birlikte aktarın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Sütlü diyet brokoli çorbası

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 400-500 gr brokoli

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 tatlı kaşığı un

á 5 su bardağı sıcak su

á 2 su bardağı diyet süt

á 2 yemek kaşığı rendelenmiş az yağlı lor peyniri

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Brokolilerin köklerini kesip atın. Küçük buketler halinde kesip ince ince doğrayın. Soğanları incecik yemeklik dilimleyin. Sıvıyağı ve soğanları orta boy bir tencereye koyun. Doğradığınız brokolileri de ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine tuz serpiştirir gibi unu serpiştirin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra 5 su bardağı sıcak suyu ve diyet sütü de tencereye aktarın. Sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca tuz, karabiber ve yağsız lor peynirini de ilave edin. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın ve sıcakken bir el blenderiyle çekerek püre haline getirin. Servise sunmadan önce üzerine kırmızı pul biber serpiştirip sıcak sıcak ikram edin.
Yazarın Tüm Yazıları