Çay, porselen fincanda içilir

Bu sözü tabii ki İngilizler söylemiş. Meşhur "beş çaylarına" mutlaka ince porselen fincanlar ve süslü kurabiyeler eşlik edermiş.

Haberin Devamı

Porselen; beyaz, ince tanecikli ve genellikle ışığı geçiren camsı çanak çömleğe verilen addır. İsim babası Marco Polo’dur. Marco Polo’nun Çin gezisinde gördüğü çanak çömleği istiridyeye benzettiği ve ona Latince "porsella" sözcüğünden esinlenerek, porselen adını verdiği rivayet edilir.

Peki İngilizleri ve dünyanın diğer pek çok ülkesinde yaşayan insanları porselen hayranı yapan sebepler neler? Porselenin bu kadar tutulmasının ilk nedeni çok şık görünüyor olması. Sonra, porselen, tat ve koku tutmuyor. Mikrop barındırmıyor, üzerindeki lekeler kolayca çıkıyor, yüzeyi sert olduğu için yemeklerin sıcaklığını da uzun süre koruyor.Porselen kullanırken dikkat edilecek noktalar da var elbette. Ani ısı değişimleri porselene zarar veriyor. Örneğin derin dondurucudan çıkardığınız porselen kap, oda sıcaklığına gelinceye dek yüksek ısıya maruz kalmamalı. Porselen çıplak ateş üzerine konmamalı. Kullanma suyu kireçliyse, porselende beyaz lekeler oluşabilir ve bunlar ancak sirkeyle ovularak çıkar.

Haberin Devamı

Porselen elde yıkanacaksa, kullanılan bulaşık kabı bakır ya da alüminyum olmamalı. Yıkama kabındaki suda porselenle birlikte metal malzemeler yıkanmamalı, sert temizlik maddeleri ve bulaşık teli kullanılmamalı. Bol su ile durulanıp, hemen kurulanmalı. Porselen eşyalar üst üste yerleştirilmemeli. (Eski mutfaklardaki tabaklıklar ne güzeldir. Demek ki büyüklerimiz bu işleri biliyormuş.) Porselenin dekorunda altın varsa, bulaşık makinesine konmamalı. Makinede yıkanırken ısı 60 dereceyi geçmemeli. Kullanılan deterjanın alkali miktarı düşük olmalıdır. Bir de, porselen hemen yıkanmayıp bekletilecekse üzerindeki pislikler suyla akıtılmalı.

Yeşil fıstıklı Mengen pilavı

Pirinci iyice yıkayıp süzün. Diğer taraftan, taze mantarı yıkayıp iri iri doğrayın. Soğanı incecik kıyın. Sivri biberi de ayıklayıp yıkadıktan sonra ince halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Sıvıyağı geniş ve yüksek kenarlı pilav tenceresinde kızdırıp üzerine soğan ve biberi aktardıktan sonra, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak soğan hafifçe sararıncaya kadar 2-3 dakika kavurun.

Haberin Devamı

Mantarı da ilave edip suyunu verip tekrar çekinceye kadar, 4-5 dakika kavurun. Domatesi ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ve süzülmüş pirinci de aktarıp tekrar karıştırın. Orta ısılı ateşte, pirinç suyunu çekip pilav göz göz oluncaya kadar pişirin. Soyulmuş haldeki şam fıstıklarını da ekleyip ocağın altını iyice kısın. Kısık ateşte 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Pilavı tencerenin kapağını açmadan 15-20 dakika dinlendirip hafifçe karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

2 su bardağı pilavlık pirinç

3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

250-300 gr taze mantar

Haberin Devamı

(Kültür, kestane ya da kuzu mantarı kullanabilirsiniz.)

2 yemek kaşığı bitkisel sıvı margarin

1 adet orta boy kuru soğan

3 yemek kaşığı şam fıstığı içi

(Kabuğu soyulmuş yeşil fıstık)

1 adet sivri biber

2 adet orta boy domates

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Kremalı ekmek kızartması

Yapılışı: Oda sıcaklığında beklemiş olan yumurtaların sarılarını derin ve geniş bir kaseye aktarın. Üzerine 200 mililitrelik süt kremasının yarısını boşalttıp malzemeleri tel bir çırpacak yardımıyla 2-3 dakika çırparak iyice karıştırın.

Döverek toz haline getirdiğiniz karanfil ve toz tarçını karıştırarak kremalı yumurtaya ilave edin. Tekrar karıştırıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Tost ekmeklerinin her tarafını hazırladığınız yumurtalı karışıma bulayın. Ekmekleri kızgın yağda, önlü arkalı altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Tavadan alıp bir servis tabağına yerleştirin. İsterseniz üzerine dondurma ya da taze meyve yerleştirerek servise sunabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları