Çanakkale in Bodrum Out

Yazlık konutların son bir yıllık değişimlere göre Çanakkale, yüzde 92’lik oranla satışların en çok arttığı il oldu. Fiyatların en çok düştüğü ilçe ise yüzde 67 ile Bodrum.

Haberin Devamı

Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından sahibinden.com’un karşılaştırmalı verileri, yazlık ev satış ve fiyatlarında son bir yıl içinde önemli değişimler yaşandığını ortaya koydu. Verilere göre, Ege Bölgesi’ndeki yazlık ev satışları yüzde 33 oranında artarken, Akdeniz Bölgesi’ndeki satışlarda yüzde 77, Marmara Bölgesi’nde ise yüzde 25 oranında düşüş kaydedildi. sahibinden.com verilerine göre, 2011 yılına göre yazlık ev satışlarının adet olarak en çok arttığı il, yüzde 92 ile Çanakkale oldu. Çanakkale’nin tüm ilçelerini kapsayan veriler, 2011’de 75 bin TL olan ortalama fiyatın, 2012’de yüzde 67 artarak 125 bin TL’ye ulaştığını ortaya koydu.

 

Çanakkale in Bodrum Out

Haberin Devamı


Fiyatlar taban yaptı
Fiyatların en çok yükseldiği ilçelerden Çeşme’de artış oranı yüzde 40 olarak gerçekleşti ve 200 bin TL olan fiyat 280 bin TL’ye çıktı. İlçedeki satışlar ise yüzde 35 azaldı. Gözde tatil beldelerinden Bodrum’da ise fiyatlar tam anlamıyla taban yaptı. Bodrum’da 2011’de 475 bin TL olan ortalama fiyat yüzde 67 gerileyerek 155 bin 663 TL’ye kadar düştü. İlçedeki satışlar ise yüzde 10 azaldı. Bodrum’dan sonra yüzde 32 ile fiyatların en çok düştüğü Ayvalık’ta ortalama fiyat 95 bin TL’den 65 bin TL’ye gerilerken, satışlar yüzde 56 oranında azaldı. Didim’de 93 bin TL olan ortalama fiyat, yüzde 9 düşüşle 93 bin TL’den 85 bin TL’ye geriledi, satışlar ise yüzde 54 azaldı. Satışların yüzde 7 azaldığı iki ilçeden Foça’da ortalama fiyat yüzde 5 yükseldi.
En çok Kuşadası’ndan
Satışların arttığı bir diğer bölge olan Kuşadası’nda artış oranı yüzde 12 olarak gerçekleşirken, ilçedeki fiyatlarda yüzde 1’lik artış görüldü ve 105 bin TL olan ortalama fiyat 106 bin 250 TL’ye yükseldi. 2012’nin ilk altı ayı içinde en çok yazlık ev satılan ilçe ise Kuşadası oldu. İkinci sırada tüm ilçeleri ile Çanakkale, üçüncü sırada Didim yer aldı. Bodrum dördüncü sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Çanakkale in Bodrum Out

EN ÇOK YAZLIK EV SATILAN YERLER

İl                          İlçe                 Fiyat
Aydın                   Kuşadası     106.250 TL
Çanakkale            Tüm            125.000 TL
Aydın                   Didim           85.000 TL
Muğla                  Bodrum       155.663 TL

Dönüşüm İzmir'in her yerinde olmalı
Konut sektörünün önde gelen firmalarından Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümde pilot kent olan İzmir’in her yerinde bu dönüşün olması gerektiğini dile getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 21 belediyeye kentsel dönüşüm konusunda yetki verdiğini hatırlatan Aslan, “Bakanlık, İstanbul’da 14, Kocaeli’de 11, Sakarya’da 10 ve Bursa’da 7 ilçeye, İzmir’de de 21 ilçede afet riski altındaki alan ve yapıların belirlenmesi için belediyelere yetki devri yaptı. İzmir durumu en vahim olan kent. O nedenle İzmir, kentsel dönüşümde elini çabuk tutmalı” dedi.
300 bin yenilenmeli
İzmir’in her bölgesinin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu dile getiren Aslan, “Bir yanda kaçak yapı, gecekondu gerçeği varken, diğer yandan da kente yaşlı konut sayısı fazla. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açıklamalarına göre, İzmir’de 300 bin konutun yenilenmesi gerekiyor.’ Demek ki ciddi bir sorun var” dedi.

Haberin Devamı

Çanakkale in Bodrum Out


Dönüşüm ofisi kuruluyor
Kentsel dönüşümle ilgili olarak ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Aslan, ‘Kentsel Dönüşüm Ofisi’ kuracaklarını belirtti. Ege Koop’un kentsel dönüşüm konusunda en deneyimli kurumlardan biri olduğuna dikkat çeken Aslan, “Yaptığımız 11 projede bunu görmek mümkün. Bizim kar amacımız, rant sağlamak gibi derdimiz yok. Her biri milyon dolar değerindeki projeleri tek kuruş kar elde etmeden ama tüm kazanımlarını ortaklarına, paydaşlarına aktaran bir yapıya sahibiz. Bu da kentsel dönüşümde en önemli konuyu, yani ‘güven’ duygusunu ön plana çıkarıyor. İnsanlar bize güveniyor, biz de bu güveni boşa çıkarmıyoruz. Şu anda İzmir’de çeşitli belediyelerle görüşmelerimiz sürüyor. Bu süreçte aktif rol almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları