Buzz gibi bir ‘komposta’

Yazın tüm kızgınlığıyla sürdüğü şu günlerde, buz gibi bir komposto ne güzel olur. Başlıkta gördüğünüz gibi komposta yazdım, çünkü ben çocukken yaşlılar ‘komposta’ derdi. Dilimize İtalyanca "composta" sözcüğünden geçmiş olduğunu öğrenince, onların doğrusunu söylediğini anladım.

Biz gençler herşeyin doğrusunu bilirdik ya! Ama dilimize öyle yerleşmiş, öyle gidiyor. Hazır içeceklerden kendimizi sıyırıp, kompostolara iade-i itibarını kazandırsak çok iyi olacak. Şimdi vişne, erik kompostası için ideal bir zaman. Buna kayısı ve şeftaliyi ekleyebiliriz. Hadi hiçbiri olmadı, hoşaflara ne demeli. Eşanlamlı olsalar da kompostoyu taze, hoşafı da kuru meyvelerle yapılan meyveli sular olarak tanımlıyoruz. Yine olmadı şerbetler, sonunda da mis gibi limonata. Doğal içeceklerle yaz sıcağını serinletmek gerek.

İnce Noktalar

Herhangi bir sebze pişirirken, içine atılan bir adet defne yaprağı, hem sebzeye lezzet verir, hem de hazmı kolaylaştırır.

Cevizli kalamar dolması

Yapılışı:

Özel bir deniz canlısı olan kalamarı özel günlerde soframıza konuk edebiliriz. Önce kalamarları yıkayıp, tencereye koyalım ve üzerine kapatacak kadar su ekleyelim. Soda ve sirkeyi de katarak 15 dakika haşlayalım. Kalamarlar iyice pişip, yumuşayacaktır.

Sudan çıkarıp, bir kenarda beklemeye alalım. Büyük bir cam kasede; iri parçaladığımız ceviz içlerini, beyaz peynir rendesini, zeytinyağını ve çiğ kremayı elle karıştıralım. Bu harcı kalamarların içine dolduralım. Açılmamaları için ağız kısımlarını kürdanla tutturalım. Hazırladığımız kalamar dolmalarını bir fırın kabına alıp, bir bardak su ekleyelim. 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirip, sıcak sıcak servis yapalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

4 adet kalamar

1 çay bardağı beyaz peyniri rendesi

Yarım çay bardağı ceviz içi

3 yemek kaşığı hazır çiğ krema

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Haşlama suyu için

Yarım şişe soda

1 yemek kaşığı sirke

Ananaslı eskimo

Yapılışı:

Tavayı kızdıralım. Esmer şeker ve toz şekeri limon suyu eklemesiyle tavaya alalım. Şeker suyunu salıncaya dek karıştırarak ateşte tutalım.

Şeker eriyince çiğ kremayı ekleyelim, 2 dakika kadar kaynatalım. Sosumuz soğurken biz bir servis tabağına ananas dilimlerini yerleştirelim. Üzerlerine birer top dondurma koyalım. Soğuyan şekerli sosumuzu üzerinde gezdirip, soğuk soğuk servis yapalım. Sıcak bir yaz günü için ideal bir tatlı.

2 kişilik
Hazırlama süresi 5 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

2 dilim ananas (konserve de olabilir)

2 top vanilya dondurma

Sosu için

1 su bardağı esmer şeker

1 su bardağı toz şeker

Yarım limonun suyu

2 su bardağı hazır çiğ krema
Yazarın Tüm Yazıları