Buz nasıl eriyor

ARTİSTİK patinaj, estetikle teknik becerinin birleştirildiği görsel bir ziyafet. Son dönemde yaşanan şike skandalıyla bu spora gölge düştü.

Şikeyle de kalmadı, kara para aklama, silah ticareti ve terörizm olaylarıyla da birlikte anılıyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) de buz dansını, hatta artistik patinajı Kış Olimpiyat Oyunları'ndan kaldırmayı ele alıyor. Peki, artistik patinajı bu hale getiren buzun altında neler yatıyor? 2000 Rusya Şampiyonası'ndan 1 gün önce Maria Butryskaya'nın, arabasına bombalı saldırı düzenlendi. Butryskaya'nın o günlerdeki ‘‘Öyle tahmin ediyorum ki, bazıları benim, planlarını daha fazla bozmamı istemiyor’’ sözleri, aslında bugünlerin ve Rus mafyasının habercisiydi. Salt Lake 2002 Olimpiyatı, söz konusu mafyanın bu spora el attığını belgeleyen ve buzun altındaki pislikleri ortaya çıkaran kıvılcım oldu. Salt Lake'te Fransız Marina Anissina-Gwendal Peizerat buz dansında, Rus Elena Berezhnaya-Anton Sikharulidze de çiftlerde altın madalya kazandılar. Ancak bunun şikeyle sağlandığının ortaya çıkmasıyla, Fransa Paten Federasyonu Başkanı Didier Gailhaguet ve Fransız hakem Marie Reine Le Gougne, 2006 Olimpiyatı da dahil 3'er yıl men cezası aldılar. Bu olay deşildikçe yeni bağlantılar ortaya çıktı. Buzdaki şikeyi organize eden mafya olarak da Özbek asıllı Rus Alimzhan Tokhtakhounov, kısa süre önce tutuklandı.

YALANLIYORLAR AMA...

Anissina, Peizerat, Berezhnaya, Sikharulidze, Gailhaguet, Le Gougne'
nin Tokhtakhounov ile yakın ilişkileri olduğu belirtiliyor. Tokhtakhounov'nun, Rus asıllı Anissina ile şike olaylarına ışık tutan telefon görüşmelerinin kayıtları olduğuna değiniliyor. Sporcular bağlantılarını yalanlıyor. Gailhaguet ise Tokhtakhounov'un Paris'te bir hokey kulübüne finansal destek için kendisiyle görüştüğünü, hatta vize istediğini de ekliyor. Tokhtakhounov, Rusya'nın ünlü tenisçileri Yevgeny Kafelnikov ve Marat Safin ile de yakın arkadaş. Safin'in menajeri olduğu da söyleniyor.

IOC, buz dansını hakkındaki düşüncesinde haksız değil. Altında birçok kirli iş yatarken, bu sporu olimpiyat düşüncesi ile bağdaştırmak mümkün değil. Bu konuda yapılan bir ankete de değinmek istiyorum. ‘‘Buz dansı olimpiyattan çıkarılsın mı?’’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 55'i ‘‘evet’’, yüzde 30'u ‘‘hayır’’ dedi. Yüzde 14'ü kararsız olduğunu, yüzde biri ise bu konuyu önemsemediğini belirtti.


Kural ne diyor?

BİR futbolcu ofsayt pozisyonundadır ve yardımcı hakem bayrağını kaldırır. Ancak hakem bunu görmez ve savunma oyuncusu rakibine yumruk atar. Hakem oyunu durdurduktan sonra yardımcısının ofsayt işaretini görür. Bu durumda hakemin kararı ne olur? A-Eğer yardımcı hakemin ofsayt işaretini kabul ederse, savunma oyuncusunu oyundan atar. Karşılaşmayı savunma takımının kullanacağı endirekt serbest vuruş ile başlatır. B-Ofsayt olmadığına karar vermişse, savunma oyuncusunu oyundan atar. Ancak karşılaşmayı hücum takımının direkt serbest atışı ile başlatır.


Ashley'e acı sürpriz

18 yaşındaki Ashley Taws, geçen ay Toronto'da bir ilke imza atmış ve Toronto Molson-Indy haftasında Formula Ford yarışına ilk sırada başlama hakkını elde ederek Kanada'da bu başarıya ulaşan ilk bayan sürücü olmuştu. Bu yarışı 4. bitiren Ashley ve takımı AIM Autosport ekibi geçen hafta Trois Rivieres'te kaldıkları otelde sabah uyandıklarında sürprizle karşılaştı. Takımın 2 yarış arabası, bir scooter ve teknik ekipmanının bulunduğu kamyon ve römorku çalınmıştı. Haftaya Kanada Formula Ford Şampiyonası'na katılacak Ashley ve takımın diğer sürücüsü Louis-Phillipe Dumoulin kara kara düşünürken, iki gün sonra sevindirici haberi aldılar. Önce Cornwall yakınlarında kamyon bulundu, ardından da bir buğday tarlasında yarış otomobilinin bulunduğu römork.


Jelena babasını dinlemedi


DAMİR Dokic, kortların genç yıldızlarından kızı Jelena Dokic ile tenis topu gibi oynuyor. 1994 yılında Avustralya'ya giden Dokic ailesi, bu ülkenin vatandaşlığına geçmişti. Dünya sıralamasında 15. olan Jelena, geçen yıl babasının Avustralya yetkililerine duyduğu öfke yüzünden Belgrad'a dönmüştü. Ancak hırçın Damir, ülkesi yetkilileriyle de ters düştü. Belgrad'da şehrin merkezindeki bir parka konak ve tenis merkezi yapmak isteyen Damir, olumsuz yanıt alınca yetkililere kızıp, İngiltere'ye gitti. Damir, kızını da Ada’ya çağırarak İngiliz vatandaşlığına geçmesini istedi. Ancak bu kez Jelena babasının isteğini kabul etmeyerek 'Burada yapacağım çok şey var. Evet bazı tenisçiler 3-4 ülkede yaşayarak hayatlarını sürdürüyor. Ancak ben bu koşuşturmadan biraz yoruldum' dedi.
Yazarın Tüm Yazıları