Büyüme hormonuyla yaşlanma önlenir mi

Yaşlanmanın bedensel ve ruhsal değişimlerine herkesin yanıtı farklıdır.

Bel çevresinin genişleyip kasların sarkması, saçların beyazlaşıp cildin kırışması bazıları için kabul edilmesi güç bir şeydir. İster geç kaldığımızdan, hayatı yaşamaya geç başladığımızdan, ister hızlı yaşayıp çabuk yaşlandığımızdan yakınalım, yaşlılığa çözüm arayışımız hep vardır.

Beyindeki hipofiz bezi, normonal sisteminizin orkestra şefi gibidir. Hormon salgılayan bezlerde hormonların üretimini müthiş bir dikkat ve şaşmaz bir düzenle idare eder. İnsan büyüme hormonu (Human Growth Hormon-HGH) da hipofiz bezinden üretilir. Çocukluk ve gençlik dönemindeki büyüme ve gelişmenin temel belirleyicisi bu hormondur. 20’li yaşlardan sonra HGH üretimi azalmaya başlar. Her 10 yılda bir bu azalmalar devam eder. 50’li yaşlarda yarıya, 80’li yaşlarda ise en alt düzeylere iner.

1990’da Dr. Daniel Rudman tarafından yürütülen bir araştırmada, 61-81 yaşları arasındaki 12 erkeğe 6 ay süre ile haftada 3 kez HGH enjekte edilmiştir. 6 ayın sonunda araştırmaya katılanların kas miktarı artmış, yağ oranları azalmış, derileri gerginleşip gençleşmiş, saçlarındaki beyazlar azalmıştır. Dr. Rudman’ın bulguları saygın bir tıp dergisinde yayınlandıktan hemen sonra ‘yaşlanmanın kaçınılmaz sonuçlarını yavaşlatmakta’ istekli olanların çokluğu ‘yeni bir endüstri’ yaratmıştır: ‘Longevity.’ Yaşlanmanın doğal sonucu ve olağan bir süreç olan HGH azalmasını dışardan HGH enjeksiyonları ile gidermek doğru mudur, etkili ve güvenli midir? Insan, büyüme hormonu HGH ile yerine koyma (ikame etme) yaşlanmayı önleyebilir veya yavaşlatabilir mi?

Dışardan yapılan HGH enjeksiyonları kemiklerinizin, kaslarınızın ve diğer dokularınızın gelişip genç kalmasını, yağlarınızın azalmasını sağlayabilir. Eğer bir hipofiz hastalığına, radyoterapi veya ameliyata bağlı bir HGH eksikliği söz konusu ise bu doğru bir yaklaşımdır. Böyle bir sorunu olmayan sağlıklı bir insana HGH enjekte edilmesi yararlı olabilir mi?

HGH AZALINCA NE OLUR?

Hipofiz bezinden üretilen büyüme hormonu HGH’nin miktarının yaşlanmaya paralel olarak azalması normaldir. Bazı yetişkinlerde azalma yaşına göre çok fazla veya çok hızlı olabilir. Büyüme hormonu üretimindeki bu azalmanın bedensel ve ruhsal sonuçları hızlı yaşlanmanın bir kopyası gibidir:

Yağ miktarında azalma

Karın bölgesinde yağ birikimi

Kan şekeri ayarında bozulma

Egzersiz kapasitesinde düşme

Kas kitlesinde azalma

Bedensel ve ruhsal enerjide yavaşlama

Kötü LDL kolesterolde artma

İyi HDL kolesterolde azalma

HGH enjeksiyonları ile bu belirtilerin azalabileceğini gösteren bulgular vardır. Amerikan Klinik Endokrinolojistler Birliği (AACE) Hipofiz hastalıklarına bağlı bir büyüme hormonu eksikliğinin mevcudiyetinde HGH enjeksiyonları kullanılabileceğini belirtmektedir. Prensip olarak uygulamanın sadece laboratuvar ölçümleri ile izlenebileceği koşullara sahip deneyimli uzmanlar tarafından yapılması, küçük dozlarla başlanıp büyüme hormonunun kan düzeyinin kişinin yaşına uygun seviyelere kadar arttırılması önerilmektedir.

Normal dışı bir eksikliği olmayan, yaşına uygun seviyelerde büyüme hormonuna sahip yaşlılarda HGH enjeksiyonu gerekir mi sorusunun cevabı henüz verilmiş değildir. Bu işten para kazananların HGH enjeksiyonları ile biyolojik saatinizi geri çevirecekleri vaadine hemen inanmamalısınız. HGH’nin yaşlanmayı yavaşlatmak için kullanımı henüz kanıtlanmamıştır. Biraz daha beklemekte yarar var.

şişmanların ömürlerinden kaybettiği yıllar

Sigara İçenlerde

Şişman ve sigara içen kadın, normal kiloda sigara içen kadından 7,2 yıl daha az yaşıyor.

Şişman ve sigara içen erkek, normal kiloda sigara içen erkekten 6,7 yıl daha az yaşıyor.

Şişman ve sigara içen kadın normal kiloda sigara içmeyen kadından 13,3 yıl daha az yaşıyor.

Şişman ve sigara içen erkek, normal kiloda sigara içmeye erkekten 13,7 yıl daha az yaşıyor.

Buradaki ‘kilolu’ ve ‘şişman’ teriminin de belirli anlamları var. Beden kitle indeksi 30 aralığında bulunanlara ‘kilolu’; 30’un üstünde olanlara ‘şişman veya ‘obez’ denir. Beden kitle indeksi, kg cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle bulunan değerdir.

Sigara İçmeyenlerde

Kilolu kadın normal kilodaki kadından 3,3 yıl daha az yaşıyor.

Kilolu erkek normal kilodaki erkekten 3,1 yıl daha az yaşıyor.

Şişman kadın, normal kiloda kadından 7,1 yıl daha az yaşıyor.

Şişman erkek, normal kiloda erkekten 5,8 yıl daha az yaşıyor.

(www.drpozitif.com’dan alınmıştır.)

GENETİK ALFABENİZ ÖNEMLİDİR

Seksenli yıllarda obez bir hastamın şu sorusunu hiç unutmadım. Yıllardır fazla kilolarından kurtulma mücadelesi veren, lezzet tutkunu bu hastam soruyordu: ‘Yedikçe zayıflayıp güzelleşmeyeceksek, incelip gençleşmeyeceksek tanrı bu kadar güzel tatları niçin yarattı?..’

Bu soruların tümünün yanıtı ‘genetik alfabenizde’ gizlidir. Bedensel her süreç, genetik alfabenizdeki size özel yazılımı okuyarak gelişir, şekillenir, tekrarlanır. Kaslarınızın ve aşklarınızın gücü, boyunuzun ve sevginizin uzunluğu genetik kodlarınızdan oluşan o ilginç yazılımda tanımlanır. Hücreler, dokular, organ ve sistemlerden oluşan olağanüstü bir organizasyona sahipsiniz. Ve bu organizasyon her insan için ‘tek’dir, sadece ‘size özel’ir. Beden ve ruhunuz, sadece kendine özel bir genetik yazılımı okuyarak şekilleniyor; güçlü ya da zayıf, uzun veya kısa, şişman veya sıska, hoşgörülü veya affetmez oluyor.

Büyüme hormonu tedavisinin yan etkileri

Bacaklarda şişme, sıvı tutulumu

Karpal tünel sendromu-bileklerde ağrı

Eklem ağrıları, kas ve eklemlerde şişme, sertleşme

Kan basıncında artma

Kalp yetmezliği
Yazarın Tüm Yazıları