Büyükanne-Büyükbaba Günü geliyor!

Yazılarımı yazarken, ciddi bir noktaya varabileceğimi sanmıyordum. Mesela eylül ayında yazdığım, büyükanne büyükbabalar ile ilgili olan yazım gibi... Onu yazarken, bugünlerde Meclis’e onlar için bir gün ilan edilmesi için teklif gideceğini tahmin bile edemezdim.

Olayı şöyle özetleyeyim: Bu sayfaya başladığım zaman, internet araştırmalarım sırasında Amerika’da eylül ayında kutlanan "Grandparent’s Day" diye bir gün olduğunu öğrenmiştim. Her sene, bu sayfada bir şekilde bu konuya yer vermeye çalıştım.

Çünkü inandığım bir şey var ki, o da bizim ülkemizde büyükanne ve büyükbabaların, torunlarıyla diğer ülkelere nazaran çok daha fazla ilgilendikleri. Anne ve babaların rahat edebilmesi, çalışabilmesi, işe gidebilmesi için az uğraşmıyorlar torunlarıyla. Dolayısı ile böyle bir günü hak ediyorlar doğrusu...

Yazımdan sonra İstanbul milletvekili Dr. Gülseren Topuz aradı. Şaşırdım. Bana yazımı okuduğunu ve benimle hemfikir olduğunu anlattı. Bunun için de çalışacağına söz verdi. Ben de kendi çapımda destek olacağıma...

NE ÇOK GÜN VAR, DEĞİL Mİ!

Dün kendisinden bir faks aldım: Eylül ayının ikinci pazar gününün büyükanneler ve büyükbabalar günü ilan edilmesi hakkında kanun teklifi yazıyordu. Altında maddeler ve gerekçe sıralanmıştı.

Valla, kendimi çok önemli hissettim birden ve heyecanlandım.

Şimdi gelişmeleri takip edeceğiz hep beraber.

Bir taraftan, büyüklerim adına seviniyorum, bir taraftan da "Yahu zaten bir sürü bilmem ne günü varken bir tane daha mı!" diye kızabilecek olanlardan çekiniyorum. Ama ben sevgililer gününü eleyip, bunu hayatıma sokmayı tercih ederim doğrusunu isterseniz.

Gelişmeleri sizlere ileteceğim.

OKULA ALIŞMA KONUSU

Evet, geçen haftaki "ödev" yazımdan sonra epey iletişim haline geçtik sizlerle... Bütün annelerin aynı sıkıntı içinde olduğunu (diğerlerinin de olacağına emin olduklarını) öğrenmiş bulunuyoruz.

O yaşlarda biz nasıldık hatırlamıyoruz tabii, dolayısıyla bir süre daha onları idare edeceğiz. Fakat okul hayatına ne kadar erken alışırlarsa, birinci sınıf krizini atlatmak o kadar kolay oluyor inanın. Bu aşamada okul öncesi eğitimin gerçekten önemli ve etkili olduğu bir kez daha kanıtlanmış oluyor. Çocuklar

ev ödevlerinden sıkılıyorlar ama okula gidişlerde sorun çıkarmıyorlar en azından. Bunda da alışmış olmaları etkili. Daha önceki yuva eğitiminde ev ödevi yapan çocuklar, birinci sınıf ödevlerini çok daha kolay yapıyorlarmış. Bu da küçük çocukları olan annelerin aklında bulunsun.

Çocuklar da acil servise gelir

Her anne en az bir kere çocuğunu kucaklayıp hastane yollarına düşmüştür. Birdenbire ateşlenen ya da sızlanan bebeğimizin nesi olduğunu anlamadan acil servislere gitmişizdir mutlaka. Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü Şefi Dr. Pınar Dayanıklı’ya çocukların en çok ne sebeplerle hastaneye getirildiklerini sorduk. Cevapları, önlemleriyle birlikte aldık. Çocukların acil servise getirilme nedenlerinin başında yüksek ateş, kusma, ishal, çeşitli döküntüler, düşme, boğulma, kesik ve benzeri kazalar geliyor.

 Ateşli çocuğunüzerini açın

Vücudun çoğunlukla enfeksiyonlara yanıt olarak geliştirdiği bir bulgudur. Ateşi takip edin ve hemen panik yapmayın. 39’un üzerindeki ateşte durumu ciddi olarak kabul edebilirsiniz. Ateşli çocuğun üstünü açın. Hatta ılık bir banyo da iyi gelir. Bol su içirin. Doktorun verdiği ilaçları kullanarak ateşin düşmesine yardımcı olabilirsiniz.

 İshal olduysa su içirin

İshale, ateş veya kusma da eşlik edebilir. Bakteri ve virüslerin dışında besin zehirlenmeleri de, sık rastlanan ishal nedenlerinden biri. İshal ile çıkartılan dışkının kıvamı, kokusu, rengi, sümüksü olması veya kan içermesi gibi özellikler büyük önem taşır. Bu yüzden test edilmesi gerekebilir. İshal olan çocuklarda, karın ağrısının yanı sıra sıvı kaybı nedeniyle halsizlik ve bitkinlik de görülür. Çocuğunuza sık aralıklarla azar azar su içirin. Ayrıca bağırsak hareketlerini azaltan yağsız yiyecekler yedirin. Haşlanmış patates, muz, yağsız tost, yağsız makarna-pilav, elma, havuç gibi yiyecekler rahatlıkla tüketilebilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin beslenmesine aynı şekilde devam edebilirsiniz. Mama ile beslenen bebeklere doktor önerisi doğrultusunda ishal maması verilebilir.

 Döküntülerinbirçok sebebi var

Döküntülerin birçok çeşidi ve sebebi var. Örneğin, sıcak havalarda isilik sık görülür. Bazen de isilikle başlayan döküntü, cilt enfeksiyonuna dönüşebilir. Alerjik döküntülerin de onlarca sebebi olabilir. Yeni başlanan yiyecekler, sabun ya da başka temizleyiciler, kimyasal maddeler, ilaçlar, aşılar ya da çevresel etkenler, böcek sokması bu tür döküntüleri başlatabilir. Ateşli hastalıklara eşlik eden ya da ateşli dönemden sonra çıkan döküntüler de vardır.

 Ürtiker tekrar eder

Ürtiker, yani kurdeşen, vücudun herhangi bir yerinde aniden ortaya çıkan, etrafı kızarık, ortası soluk, yüzeysel ve kaşıntılı cilt döküntülerine denir. Yaygın kaşıntı ve yanma hissi vardır. Kızarıklıklar, bastırdığınızda beyazlaşıp solar. Kaşıntılı, kabarık, iki milimetreden 30 santimetreye ulaşabilen değişik boyutlarda ve şekillerde görülen plaklar şeklinde olur. Plak şeklindeki bu döküntüler genelde 20 dakika ile üç saat arasında sürüp, iz bırakmadan kaybolur, ardından başka bir bölgede yeniden çıkar. Tek bir ürtiker plağı 24 saatten fazla sürmez, ancak tekrarlayarak devam edebilir veya kronik bir hal alabilir. Derideki kızarık alanlar birleşip, büyük, yuvarlak veya düzensiz şekiller de alabilirler.

KAZALARDA NE YAPACAKSINIZ?

á Düşen çocuğuhareket ettirmeyin

Ağaçtan, balkondan, parklardaki oyuncaklarda düşme ve bisiklet kazaları çok sık karşılaşılan olaylar. Sık sık düşen bir yaş civarındaki bebeklerin her zaman gözlem altında tutulmaları gerekli. Düşen çocukta şu belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurmanız gerek: 4 Baş ve boyun ağrısı 4 Şuur bulanıklığı ve uyku hali 4 Kulaktan açık renk sıvı veya kan gelmesi

Düşmelerde, yükseklik ve düşülen zemin çok önemli. Düşme 3 metre yüksekten ve ani ise, omurilik zedelenmiş olabileceğinden çocuğunuzu kesinlikle hareket ettirmeyin ve düştüğü yerde sakinleştirmeye çalışın. Başını hareket ettirmeden, iki yandan destekleyin. Bu arada ambulans da çağırmalısınız. Tüm vücut, özellikle kollar, bacaklar, eller, ayaklar ve kalça elle yoklanarak hassasiyet veya şişme açısından kontrol edilmeli, kırık şüphesi varsa bu bölge hareketsiz kılınmalı ve buz ile soğuk kompres uygulanmalıdır.

Küçük bir çocuğun düşmesini engellemek için yürütece koymayın. Pencere ve balkon kapılarını kilitli tutun. Düşme riski olan aktivitelerde (paten kayma, bisiklete binme) koruyucu kasket, dizlik, dirseklik giydirin. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde ise bu aktiviteleri kesinlikle yasaklayın. 

Boğulmadakalp masajı gerekebilir

Özellikle beş yaşın altındaki çocuklarda yaz aylarında görülen kazaların başında boğulma geliyor. Bebeğin burnunu ve ağzını örten su seviyesi boğulma için yeterli. Çocuklarınızı denizde veya havuz çevresinde denetim altında tutun. Çocukların olduğu deniz araçlarını kullanılırken alkol almayın. Çocuk ufaksa, suni solunum ve ilkyardım eğitimi alın. Yüzme bilmeyen çocuklar denetim altında, kolluk ve simitle yüzmeli. Sualtında iki dakika kalmak, oksijensizliğe sebep olur, iki-dört dakika sonra kalıcı beyin hasarı oluşur. Çocuğunuzu düz bir yere yatırın, yüzükoyun çevirerek ağız ve burundaki suyu boşaltın. Hemen nabız sayılmalı ve sayılamıyorsa suni solunuma ek olarak ikinci bir kişi kalp masajına başlamalı. Bu sırada mutlaka ambulans çağrılmalı ve acil olarak yoğun bakımı olan bir hastaneye gitmelisiniz.

 Kesici ve delici aletyaralanmaları

El ve ayaklara iğne ve çivi batması gibi durumlarda, yara yerinin bol sabunlu su ile yıkanması, yaraya antiseptik bir solüsyon sürülmesi ve eğer son beş yıl içinde yapılmamışsa mutlaka tetanos aşısının yapılması gerekir. Tetanos dışında Hepatit B, Hepatit C ve AIDS gibi hastalıklar da söz konusu olabilir. İlk müdahaleden sonra gerekli aşılar yapılıp, hasta klinik muayeneler ve laboratuvar tetkikleri ile izlenmelidir. Derin kesik nedeniyle kanama olan durumlarda, yarayı temiz bir bezle kapatıp, üzerine baskı uygulayın ve en yakın hastaneye gidin. Kesici alet yaralanması sonucunda kopan bir doku parçası (örneğin parmak ucu) varsa bunun da temiz bir bez ve buz içinde, hasta ile birlikte, en kısa zamanda hastaneye götürülmesi gerek.
Yazarın Tüm Yazıları