Büyük balığın peşinde

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ
Zamanı iyi kullanmak ve zamanı iyi yaşamak.

Başarılı bir mimar, iyi bir aile babası, usta bir balıkçı, tam bir kitap kurdu, maket araba, kalem, kurşun asker koleksiyoneri, tarih tutkunu ve iyi bir aşçı... AKS Tasarım Mimarlık’ın kurucusu Tankut Karabacak’tan söz ediyorum... Çocukluk hayalinin peşinden giderek, kendine tasarım ve mimari alanında uzun soluklu bir yol açan Karabacak, söz ve yazının gücüne inananlardan... Mesaj ve mail atmak yerine dostlarına ve yakınlarına hala mektup yazmayı seçen, gazeteyi internetten değil, eline alıp sayfa sayfa çevirip okumayı sevenlerden... Başarının yaptığı işe odaklanmaktan geçtiğini bilen, zamanı iyi kullanmanın ve zamanı iyi yaşamanın gerçek mutluluk olduğunu derinden hissedenlerden... Alçakgönüllü, ama bir o kadar da kendinden emin... 4 yaşındayken kendine anlatılanları resmederek gelecekteki yaşamının ipuçlarını gösteren Tankut Karabacak, balık yakalamaktan da hoşlanıyor... Bugüne kadar farklı büyüklüklerde çok balık yakalamış... “Ama hala büyük balığın peşindeyim” diyor. Tankut Karabacak’la iç dünyasını ve fazla bilinmeyen yönlerini konuştuk...

Haberin Devamı

Büyük balığın peşinde

OTOMOBİL
Park yerini fotoğraflarım

* İlk arabam 1987’de satın aldığım mavi renk bir Renault 11’di. Ankara’da okuyordum. Ailem, başkente götürmeme izin vermemişti. Sadece İzmir’e geldiğimde kullanabiliyordum. İlk acemiliğimi attığım araçtı. O yüzden yeri farklı, unutamam.
* Bugün, doğum günümde aldığım gri renkte 2007 model Land Rover Discovery kullanıyorum.
* Eskiden, otomobil dergilerini hiç kaçırmazdım. Yeni modelleri yakından takip ederdim. Ancak son arabamı aldığımdan beri dergilere el atmaz oldum. Çünkü tüm ihtiyaçlarımı karşılıyor.
* Araba kullanmayı severim, kimseye bırakmam. Ancak, işlerin yoğun olduğu günlerde şoförümle hareket ediyorum.
* Sakin, dikkatli, temkinli ve asla cep telefonuyla konuşmayan bir sürücüyüm. Alkollüyken direksiyona geçmem, hız da yapmam. Çünkü tövbeliyim. 2000’de Alaçatı’da kontrolde az miktarda almış olmama rağmen alkollü çıktım. O zamana kadar yakalandığım radarlar da çıkınca 15 ay ehliyetime el konuldu. Bu bana çok büyük ders oldu.
* Bir otomobil alırken güvenliğe, yakıt tüketimine, geniş ve ferah olmasına dikkat ederim.
* İlginç bir alışkanlığım var. Arabamı her park ettiğimde nerede olduğunu ya not alırım ya da fotoğrafını çekerim.

Haberin Devamı

BESLENME
Soslu lezzetleri sevmem

* Düzenli olarak her sabah kahvaltımı yaparım. Kızarmış ekmek, zeytinyağı, salatalık, ceviz ve peynir çeşitleri olmazsa olmazımdır.
* Öğlenleri daha çok sebze ağırlıklı beslenirim.
* Akşamları ise maksimum haftanın iki günü et yerim. Uzun süredir tavuk tüketmiyorum. Balık ve sebzeyi tercih ediyorum.
* Ara öğün olarak da meyve, fındık, ceviz, kuru kayısı, kepekli bisküvi yerim.
* Türk ve Akdeniz mutfaklarından hoşlanırım.
* Ağır soslu lezzetlerden hoşlanmam. Sos değil, yemeğin kendisini yemeyi severim.
* Yemek seçmem. Ancak börek, çörekle aram iyi değildir.
* Mutfağı severim. Her türlü balık yemeğini ben pişiririm. Et, İtalyan usulü makarna ve salata da benden sorulur.

Haberin Devamı

MEKAN
Servis, sunum ve lezzet

* İzmir’de; Adil Müftüoğlu, Cumba, Deniz, Körfez, Yengeç, Alaçatı Port, Dalyanköy Körfez.
* İstanbul’da; Poseidon, Zuma.
* Yurtdışında; yağlı ve soslu karmaşık lezzetler sunan yerlerden uzak dururum. Her yerde her şeyi yemem.
* Dekorasyon ve mekanın atmosferinden ziyade, servis, sunum ve tadın iyi olmasına dikkat ederim. Etikete değil, ihtiva ettiği şeye bakarım.

SPOR
Yürüme bandı sevmiyorum

* Her fırsatta yüzerim, haftada üç gün de bir saatten az olmamak üzere yürürüm. Sabah ya da akşam fark etmez. Yürüme bandında asla yürümem, beni sıkar. Doğada, sokakta, Kordon’da, değişik parkurlarda yürüyüş yapmayı severim. Bazen hızlı yürümek bazen de insanları izlemek hoşuma gider.
* Öyle koyu bir taraftar değilim. Özellikle tuttuğum bir takım yok. İzmir takımlarından Altay’ı destekliyorum. Maalesef İzmir takımlarının durumu pek parlak değil. Liglerde varlık gösterememeleri üzücü. İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük ekonomisi diyorsak ligde yansıma böyle olmamalı.

Haberin Devamı

TATİL
Bir gün önce dinlenmeliyim

* Gerçek anlamda tatil yapabiliyor muyum? Cep telefonumu almayıp, çıkmadan da bir gün önce dinlenebiliyorsam evet... Bunu en son bayramda yaptım. Antalya’ya gittik. Tatile çıkmadan önceki ve sonraki birer gün dinlendim, telefonumu açmadım, çok keyifliydi. Geçen yıl da Göcek’e gitmiştim. Televizyon yok, radyo yok, gazete yok… Lüks tatil köyünde yapılan tatil tatil değil. Özellikle yemek alacağım diye sıraya geçmek…

HOBİ
Kurşun asker biriktiriyorum

* Maket araba, kurşun asker ve kalem koleksiyonlarım var.
* Balık yakalamaktan hoşlanırım. Arkadaş grubum var, onlarla açılıyoruz. Bugüne kadar farklı büyüklüklerde çok balık yakaladım. Ama hala büyük balığın peşindeyim.
* Resim çizerim. 4 yaşında bana anlatılan hikayeleri resmetmeye başladım. Şu an çok tablom var. Bir kez kişisel sergi açtım. Bir de karma sergiye katıldım. Resim yapmak, karikatür çizmek benim için bir meditasyon, zihnimi boşaltıyorum.
* Okumayı severim. Hızlı bir okuyucuyum, haftada bir kitap bitiririm. Şu an Yavuz Sultan Selim’in hayatını okuyorum. Aynı anda iki kitap okuduğum da olur. Başucumda 20’ye yakın kitap olur. Bir kısmı hafiftir. Asterix ve Red Kit gibi... Uyumadan önce beynimi boşaltacak, güldürüp düşündürecek türdendir. Aynı zamanda iyi bir gazete okuruyum. Ama internetten takip etmem. Açıp okumayı severim.
* Müzikle de aram iyidir. O anki ruh halime göre her tarzı dinlerim.
* Fotoğraf çekmeyi de çok severim. Ne görürsem fotoğraflarım.

Haberin Devamı

KARİYER
Çocukluk hayalimdi

* Sırasıyla Gazi İlkokulu, Tevfik Fikret Lisesi, Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Tasarım Bölümü’nü bitirdim.
* Master yapmadım. Bir ara düşündüm ama sonra bir an önce iş hayatına atılmanın mesleki tecrübe edinme açısından daha iyi olacağına karar verdim.
* Okurken, “İstanbul’da çalışmalıyım” diye karar almıştım. Üniversitede yaptığım çalışmaları ismi duyulmuş mimarlık firmalarına götürdüm. 1992’de Mustafa Toner Mimarlık Bürosu’nda çalışmaya başladım.
* Sonra üç arkadaş İstanbul’da kendi ofisimizi kurduk.
* 1994’te askere gittim. Dönüşte ailemin ısrarıyla İzmir’e geldim, AKS Tasarım Mimarlık’ı kurdum.
* Çocukken de hep mimar olmak isterdim. Resim çizmeyi her zaman sevdim.

TOPLANTI
Geç kalınmasını istemem

* Toplantılarda önce genel çerçeveyi çizer, herkesin görüşünü alır ve önerileri dinlerim. Sonra da işi sonuca bağlarım. Hızlı düşünürüm, sonuç odaklı çalışırım. Zamanı verimli kullanmayı severim. “Düşünelim, bir daha bakalım” tarzı biri değilim. Toplantılarım kısa ve nettir. Başlangıç ve bitiş saati bellidir. Geç kalınmasına tahammülüm yoktur. Prensibim ‘üşenme, erteleme, geciktirme’dir.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Bazen neşeli bazen asabi

* Yatış saatlerim değişir ama sabahları 07.00’de kalkarım.
* Yatmaktan ziyade uyumak benim için önemli. Kaliteli uyku isterim.
* Bazen çok iyi kalkarım bazen de çok asabi olurum. O gün yapacaklarım bir merdane gibi kafamın içinde dönmeye başlar. Eşim o dönemlerde bana maksimum anlayış gösterir.
* 08.00 gibi evden çıkarım. Ya ofise gelirim ya da şantiyeye giderim. Bütün gün ofiste oturan biri değilim.

MODA
Zengin gardıroba sahibim

* Modayı takip ederim ama kendime yakışanı giyerim.
* Bazen takım elbise, bazen spor tercih ederim.
* Zengin bir gardırobum var. Eşim bazen ‘Benden daha çok kıyafetin var’ diye takılır.
* Renklerle oynamak hoşuma gider. Kontrast giyinirim.
* Genelde hazır alırım. Ne istediğini her zaman bilen bir müşteriyimdir.

SOSYAL MEDYA
Hala mektup yazanlardanım

* Kötü bir sosyal medya kullanıcısıyım. Twittter ve Facebook’ta yokum. Her şeyini paylaşmayı sevenlerden değilim. Bunları enerji emici buluyorum. Ben mektup yazmayı sevenlerdenim. E-mail de bana göre değil. Toplu e-mail, mesaj atmam. Bizzat konuşmayı ve mektuplaşmayı severim.

SEVİMLİ DOSTLAR
Kısa kulak İskoç kedim var

* Bir sürü sokak köpeklerim ve kedilerim oldu. Şimdi, kısa kulak İskoç cinsi “Kaşmir” isminde kedimiz var. Yaklaşık bir yıldır bizimle yaşıyor. Ailemizden biri oldu. Bir dönem akvaryuma meraklıydım. O kadar büyüktü ki içinde su kaplumbağasından ıstakoza kadar çok ne ararsanız vardı. Çeşit çeşit kuşlarım da oldu.

ASTROLOJİ
Her balık gibi duygusalım

* Balık burcuyum. Özelliklerini bilirim. Bu burcun insanları kendi iç dünyalarında da her şeyden uzaklaşarak mutlu şekilde yaşayabiliyorlar. Duygusallar. Bana da uyuyor.

Yazarın Tüm Yazıları