Buruk sevincim

AA’dan İlknur Çetinbaş’ın haberinde Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık “Dikmen Deresi, Kavaklıdere, Ankara Çayı, Bent Deresi, Hatip Çayı, Kirazlı Dere, İncesu, Büyükesat Deresi, İmrahor Deresi’ni bazı projelerle Ankara’yı yeniden sularına kavuşturmak istiyoruz” diyor.

Bu haberi sayın Tanık’tan duymak beni onore etti ve de çok sevindirdi. Çünkü, projeler platformu olarak gördüğüm ve üyesi olmaktan onur duyduğum TMMOB gibi aydın bir örgütün önceki Başkanı’nının önerisi idi bu... Fakat haberi okuyunca bu önerinin Keçiören Belediye Başkanından geldiğini ve çok beğendiğini, bu nedenle böylesi bir öneri için proje geliştirmeden yana olduğunu okuyunca sevincim buruk bir sevince dönüştü.
Nedeni; dereler projesi ile birlikte Ankara’da deprem tehlikesini azaltacak projeleri içeren ve sizin köşenizde üç gün devam yazımda (31.12.2007-02.01.2008) bu projeleri önermemdi bir TMMOB mensubu olarak...
Benzer önerilerimizin bize karşıt ve bizleri proje üretememe ile suçlayan birileri tarafından sahiplenmesi. Yaşadığım bir başka konu da ilgili bakanlığa deprem kırsalı üzerinde; geleneksel yapı teknolojisini terk edip, özellikle tüm fay zonlarında endüstriyel yapı teknolojisi bütünüde seri prefabrik yapı teknolojisinden faydalanılarak satabil kalıcı deprem konutları yapımı ile ilgili önermiştim. Önerimi gönderdiğimde aldığım yanıt -ki bende mevcüt- ‘Biz böylesi proje çalışması başlattık (hala ortada yok)’ yanıtını almamdı.
Siyaset oyunlarının yoksulu, insanlık varsılı değerli bilim insanı Erdal İnönü’ye bir gün sormuşlar:
“Sizin hiç mi projeniz yok, niçin önermiyorsunuz?”
Sayın İnönü şu yanıtı vermiş:
“Olmaz olur mu; ne zaman öneride bulunsak, birileri kendi projeleri imiş gibi uygulamaya koyuyor. İktidar olalım görün projelerimizi..”
Hocam iktidar olmayı mı bekleyeceğiz? Kısmi de olsa yerelde iktidarız, neden iletişim kuramıyoruz?
Şevket ÇORBACIOĞLU-İnşaat Mühendisi Teknopolitikalar Platformu sözcüsü
(evesbere@mynet.com)

Zam oranları

ASKİ Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Meclisinin kararıyla olacak çaktırmadan, kullanılan su bedellerine, Ocak 2009’a göre Ağustos 2009’da %35, Eylül 2009’da %80 zam yapmıştır.
Atık su bedeli, KDV, Çevre Temizlik Vergisi vs. giderler, su bedelinin yüzdesi oranında hesaplandığından bunlarda %80 zamlanmış oluyor.
Antalya’da su bedeline %10 zam yapıldı diye gazeteler şikayetle doldu. Ankaralıların durumu çok mu iyi?
Ben mi haberi görmedim?
Hikmet TURGUT

Devlet yolu mu AVM yolu mu


BEN eski TBMM Lojmanları Sitesi’nde oturuyorum. Burası Panora AVM’nin yanında, yeni yapılan Park Oran evleriyle aynı yolu kullanan bir sitedir. Bu siteye araba ile gidebilmek için iki yol var. Birincisi Çankaya, Yıldız’dan gelen Turan Güneş Bulvarı’ndan, ikincisi ise Konya Yolu’ndan ve Oran içinden gelindiğinde kullanılan yollar. Turan Güneş Bulvarı’nın devlet yolu olduğunu biliyorum ama Panora AVM’nin önünden geçen yolun devlet yolu mu yoksa AVM’ye ait özel bir yol mu olduğunu bilemiyorum.
Panora AVM’nin önünden geçen yolun her iki tarafında ‘Park edilmez’ levhaları dikilmiş, yayaların karşıdan karşıya geçmeleri için ‘yaya çizgileri’ çizilmiş ama bunlara uyulmadığı gibi Panora AVM’nin ana kapısının önüne ‘Vale parking’ kulübesi dikilmiştir. Panora AVM’nin önünden geçen yol, eğer devlet yolu ise trafik kurallarına uyulmasının sağlanmasını, eğer devlet yolu değilse Konya Yolu ve Oran içinden gelecek site sakinlerinin evlerine ulaşabileceği bir yolun yapılmasını istiyoruz.
Dr. Önder GÜNER
Yazarın Tüm Yazıları