Buna da bir espri lazım

DÜNKÜ Milliyet’te tam sayfa Nedim Şener imzalı ‘Unakıtan’a hayali ihracatçı suçlaması’ haberini görünce 1990’ların sonuna geri döndük.

Sonradan ikisi hakkında da kırmızı bülten çıkarılan Orhan Aslıtürk ile Şişli Belediye Başkanı Gülay Atığ ani bir kararla evleneceklerini açıklamışlardı.

Önce Orhan Aslıtürk kimdir diye araştırırken, bir anda Şişli Belediyesi yolsuzlukları gündemi kaplamıştı. Çift daha sonra İngiltere’ye gitti. Atığ’ın Türkiye’ye iadesi ile ilgili dava İngiliz mahkemeleri tarafından reddedildi. Daha sonra boşandıkları duyuldu; ancak her ikisinin de İngiltere’de oldukları sanılıyor.

Hesap Uzmanları Kurulu 1995-1998 yılları arasında 1.7 milyar dolarlık hayali ihracat gerçekleştiren Orhan Aslıtürk ile ortağı Muhammet Ciğer’in devletten nasıl 256 milyon dolar haksız KDV iadesi aldıklarını belgeledi. Hesap uzmanlarının raporları üzerine vergi kaçakçılığı davaları açıldı. Birçok ünlü işadamı sanık sandalyesine oturdu. Ama bir isim o tarihlerde kimsenin dikkatini çekmedi. O isim Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘abi’ diye hitap ettiği belediye başkanıyken, gayri resmi genel koordinatörü Kemal Unakıtan’dı.

Erdoğan, Unakıtan’ı o kadar seviyordu ki milletvekili seçimlerinde kendisine ayırdığı İstanbul 1. Bölge, 1. sıra adaylığını, o dönemdeki zorunluluktan dolayı Unakıtan’a bırakmıştı.

Ardından Maliye Bakanı olan Unakıtan kabinenin en önemli ismi haline geldi. Özelleştirme soruları karşısında ‘Babalar gibi satarım’, ek vergi konusunda ‘Ödemeyenin iflahını keserim’ diyerek esprili kişiliği hakkında ipuçları veren Unakıtan, orman arazisi statüsünde olan Beykoz’daki bir araziyi zilyetlikle üzerine geçirdiğinin ortaya çıkması ve B2 tartışmaları ile hep gündemde kaldı. Fonları düşükken mısır yapılan ithalatı sırasında oğlunun adının ortaya çıkması, Üsküdar Bulgurlu’daki villasının bahçesine kaçak olarak oğlunun ikinci villa yaptırması...

Milliyet’in haberinde, yönetim kurulu üyeliği yaptığı 1995-98 yılları arasında Albaraka adına toplam 150 milyon dolar hayali ihracat yapıldığı ileri sürülüyor.

Ankara’dan arayan bir dostumuz şunu dile getirdi:

‘Adama sormazlar mı; hadi vergi kaçakçılığından yargılanan birisini Maliye Bakanı yaptınız, peki hakkında hayali ihracat raporu bulunan kişi nasıl o koltukta tutulur?’

Hakkında vergi kaçakçılığı iddiaları ortaya atılınca ‘Bizim abdestimizden şüphemiz yok’ diyen Unakıtan bakalım şimdi hangi espriyi yapacak?

THY’de ne olabilir

THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu görevinden ayrıldı mı?

- Henüz istifa yok ama 15 gün izne ayrıldı. 18 nisandaki THY Genel Kurulu’nda durumu belli olacak. Gelişmeleri izliyor.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY’de yönetimi mi eline aldı?

- Zaten güçlü bir isim... Tayyip Erdoğan döneminde Büyükşehir Belediyesi’nde İştirakler Daire Başkanlığı yapmıştır. MHP’li diye bilinir. Erdoğan’ın, parti içindeki MHP dengesine bakış açısından güvendiği bir isimdir.

Abdurrahman Gündoğdu da, Erdoğan’ın Büyükşehir’deki A takımından değil miydi?

- Doğru. O da güçlü bir isim ancak bazı kararsız tavırlarının yönetimi rahatsız ettiği biliniyor.

THY Genel Kurulu toplantısından ne çıkabilir?

- Bu fotoğrafı kim çekecek; ÖİB’nın kendine bağlı olmasından ötürü Kemal Unakıtan (ve de Unakıtan gibi Abdullah Gül’ün yakını olan) veya Erdoğan mı? Muhakkak nihai kararı Erdoğan verecek. Bununla THY yönetiminin nasıl oluşacağı ortaya çıkacak. En önemlisi de THY özelleştirilecek mi, özelleştirilmeyecek mi? Uçak alımlarına kadar bir sürü sorunun yanıtı bu fotoğrafta yer alacak.

THY başarısız mı?

- Görünüşte değil. Son iki yılda Irak Savaşı ve Sars hastalığı ve benzin artışlarına rağmen karda... Belki işletmelerde bazı kusurları olabilir. Ama şu var ki, turizm sezonu başlarken, yeni yönetimle bazı zaafiyetler ortaya çıkabilir. Böyle bir kriz ortamında özelleştirme yapılırsa yine %25 talep gelecek mi?

THY personeli şirketin başarılı ve iyi olmasını diliyor.

‘Havadan İstanbul’

FATMA
ve Orhan Durgut çiftçi yine hava fotoğraflarıyla İstanbul’un güzelliklerini sergilemiş ‘Havadan İstanbul’ albümüyle... İnsanlığın ortak dili sayılan fotoğraflarıyla, bir yandan tarihi eserleri bir yandan da İstanbul’un tahrip olan mekanlarını görüntülemişler. Albümün önsözünü yazan Özgen Acar, İstanbul’u dünyada en çok fotoğraf çekilen kent olarak nitelerken Durgut çiftinin ‘iki’ eski kıtanın sonsuzlaşan büyülü aşklarının sonucu olan Avrasya’nın dördüncü boyutunu bize kuşbakışı olarak sunduğunu belirtiyor.

Durgutlar, 18 yılı havada geçen 30 yıllık fotoğrafçılık birikimlerinde bugüne kadar 60 bin kare çekmişler. Antik kentler, tapınaklar, tiyatrolar, hipodromlar, limanlar, kaleler, kervansaraylar ve camilerin görüntülendiği fotoğraf çekimlerinde Hasselblad 500 C/M kullanmışlar.

Bu serinin ilk kitabı oluyor ‘Havadan İstanbul’. Yakında ‘Havadan Türkiye’ ve ‘Havadan Bursa’ fotoğraflarıyla bu seri devam edecek. www.havafoto.com

TRT-Int duyarsızlığı

AVRUPA’daki Türkler tüm TV kanallarından aktüel olarak haberleri, maç naklen yayınlarını alıyor. Amerika’da durum böyle değil. Türk TV kanallarını bedelini her ay ödediğimiz bir ‘kutu’ sayesinde izliyoruz. Ancak, ABD yayınlarını üstlenen kuruluş, NTV ve CNN Türk’ün haberlerini vermekte. Ancak sürekli değil. Onların yerini hemen diziler, kaynana-gelin programları alıyor. Zaten sayılı kanallar izlenmekte. Kanal D, ATV ve Show TV haberleri ise çok geç saatlerde yayınlanıyor. Onlar da daha çok polis-adliye ve magazin haberleri.

Özetle, ABD’deki Türk özel TV yayınları, ABD’deki kuruluşun değerlendirmesine göre sıralanıyor. Haydi onlar özel... ABD’deki Türklerin çoğunluğu ‘ciddi, önemli’ haberleri öğrenmek istiyor. Uyuşturucu dizileri değil. Bunu sağlamak da TRT-Int’in görevi. TRT-Int ise bol bol bağlama konserleri ve türkü yayınlıyor. Haberler kısa ve asla güncel değil. Avrupa’ya yaptığı yayınlar geniş ama Amerika’daki Türkleri ilgilendirmiyor. Türkiye olaylarının yorumunu, incelemesini bulmak mümkün değil. TRT-Int, duyarsız, heyecansız yayınlar yapıyor. Hatta Susam Sokağı’nı bile yayınlıyor. ABD’deki Türkler doğru düzgün haber izleyemiyor. ABD’deki Türkler milli maçları izleyemiyor. TRT-Int bunları sağlamalı. Örneğin geçen Gürcistan maçı sırasında TRT-Int’de dizi yayınlandı, dizide bol bol mani söylendi. Maçın bittiği saatte TRT-Int haberleri başladı, spiker ‘Bu gece oynanacak Gürcistan maçında milli takıma başarılar diliyoruz’ demez mi... İşte TRT-Int haberciliği. TRT-Int kendini toparlamalı ve çağdaş yayıncılık yapmalı. Kaval eşliğinde kırık dökük Türk köylerini göstermekle de dünyaya neyi anlatmak istiyorlar.

Tevfik YENER NEW YORK

Bafra’da ‘temiz ekmek’ kavgası

K.Ç.
telefonda ‘Hatırlar mısınız, Bafra’da sivil toplumcu Hamit Genç isimli biri, yerli tütünden Temel ve Fadime adlı sigaralar üretmek üzere Tekel’e lisans için başvurmuştu... Siz de bunu köşenizde yazmıştınız’ dedi. Hatırladığımızı söyleyince, anlatmaya başladı:

‘Biz ona ‘vatandaş’ Hamit deriz. Hamit Genç, has buğday ile poşetli doğal ekmek üretmeye başlayınca bazıları rahatsız oldu ve saldırıya uğradı. Genç’in ürettiği katkısız, kaliteli ve ambalajlı eko-ekmek halk arasında rağbet bulunca, ürettikleri poşetsiz ve sağlıksız ekmeğin tehlikeye girdiğini gören bir grup harekete geçti. Bafra’da AKP’li İl Encümen üyesi Temel Kocatepe, kardeşi Halk Bankası’ndan emekli ve ekmek dağıtım işini kontrol eden Ömer Kocatepe ve Bafra Fırıncılar Odası Başkanı Temel Bektaş, Hamit Genç’i işyeri olan fırının içinde feci şekilde dövdüler. Genç’in şikáyeti üzerine olay yargıya intikal etti.’

- Hamit Genç şimdi ne yapıyor?

- Bafra’
da Örnekköy Karaburç Projesi’ni yapan ve Tarım Bakanlığı’nın ‘Bin köye bin tarım uzmanı’ projesinin öncülerinden... Biliyoruz ki, bu tür saldırılara pabuç bırakmaz. Linç edilmek istenen aslında halkın sağlığı değil mi?

GÜNÜN ŞAKASI!

PAPA II. Jean Paul’ün kökenleri Polonya’ya göç etmiş bir çifte dayanıyordu. Evde namazını kılarlar, dışarıda Katolikmiş gibi görünürlerdi. Jean Paul’ün asıl adı ise Varol Yusuf’tu!’

(Dinler Tarihi, Vatikan ve Katolik Dünyası üzerindeki doktora çalışmaları bulunan ve Roma’da NTV ve AA muhabirliği yapan Lütfullah Göktaş)

Biliyor musunuz

ETİLER Muhtarlığı’nda 1969’dan beri görev yapan ve son iki dönemdir de muhtar seçilen Emmar Eşki’nin (54) bundan bir süre önce vefat etmesi nedeniyle yerine 26 yaşındaki kızı Seçil Eşki’nin yapılacak seçimde aday olacağını...

MESAJ PANOSU

ÖZEL
Halk Otobüsleri yolculara bilet kesmemektedirler. İETT’ye sordum, ‘kesilmesi gerekli’ dendi. İETT’nin ve devletin zararı olup olmadığını üç defa sordum ancak cevap alamadım.

Ahmet S. GÖNÜÇ İSTANBUL

ODTÜ Mezunları Derneği’nin ‘AB ile Mali İşbirliği: Hibeler ve Uygulamaları’ konulu semineri Vişnelik Salonu yarın 19.00’da. Konuşmacılar; Tunay İnce ve Ercan Tortop.
Yazarın Tüm Yazıları