Bu yaz ne içelim

Yedikleri her yemeğin, yuttukları her lokmanın besin değeri ve kalorisini sorgulamakta şaşırtıcı düzeyde dikkat gösterenler bile sıra içecek seçimine gelince bazı yanlışları yapabiliyorlar.

Haberin Devamı

Ne var ki, içecek tercihlerimiz yiyecek tercihlerimiz kadar önemli. Susuzluğumuzu gidermek için onlarca alternatif var ama şu noktanın altını kalın bir çizgi ile çizelim: İçeceklerin hiçbiri suyla yarışamaz ve kıyaslanamaz. Hiçbirisi suyun yerini tutamaz. Bu özellikle çocuk ve yaşlılar için çok ama çok önemli bir bilgidir. Kısacası “Su hayattır!”
Önemli bir nokta da şudur: Suyun haricindeki her içecek bir miktar kalori ihtiva eder ve her biri birer “besin”dir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar düşük kalorili ve besleyici olanlarını tercih etmek lazımdır. Özellikle çocuklar, gençler, kilo sorunu olanlar ve yaşlılarda su dışındaki içecek seçimlerini günlük beslenmenin bir parçası gibi düşünmek şarttır.

BAZILARI ZARARLI BİLE OLABİLİYOR

Anlatmak istediğim şey şu...
İster kolalı, gazlı içecekleri (meşrubatları), ister meyve suyu, süt veya ayranı tercih edin her içeceğin kalorisi olan bir besin unsuru olduğunu, sağlığınızı iyi ya da kötü yönde etkileyebileceklerini aklınızdan çıkarmayın. İçecekler grubuna kafe ya da çay bahçelerinde içtiğiniz bol şekerli çayları, neskafeleri, coffee latte’leri eklemeyi de unutmayın. Kısacası boğazınızdan geçen her sıvıyı kalorisi yönünden de sağlık için faydası ya da zararları bakımından da denetlemeyi alışkanlık haline getirin.
Eğer bunu yapmazsanız vücudunuzu gereksiz kaloriler yüklediğiniz için daha kolay kilo alır, kilonuzu kontrolde zorlanırsınız. Daha da önemlisi vücudunuzu kimyasal bir çöplük haline bile getirebilirsiniz. Kısacası susuzluğumu gidereyim ya da eğleneyim derken sağlığınız bakımından önemli kayıplara, sorunlara, problemlere de yol açabilirsiniz.

Haberin Devamı

Önceliği suya verin

Benim tavsiyem tercihinizi öncelikle sudan yana kullanmanızdır. Su kalori içermez. İlave su kaybına yol açamaz. Dolayısıyla kilo sorunu yaratmaz. Hatta sık aralıklarla düzenli su içmenin kilo kaybını kolaylaştırdığını gösteren deliller bile var. Mümkünse mineralli suları tercih etmenizi öneriyorum. Mineralden zengin suların zengin kalsiyum ve magnezyum içerikleri nedeniyle sağlığınıza daha çok yararları olacakları kesindir.
Son bir öneri daha mümkün olduğu kadar alkalen suları tercih edin. Cam şişelerde satılan sulara öncelik verin. Yıpranmış damacanalarda satılan sulardan, güneşte kalmış plastik ambalajlı sulardan uzak durun.

Haberin Devamı

Alternatifler neler?

Gazlı ve kolalı içecekleri özellikle büyüme çağındaki çocuklardan uzak tutmakta ya da onlara daha sağlıklı alternatifler yaratmakta fayda var. Mesela suya bazı hoşluklar da ekleyebilirsiniz!
İçine bir dilim limon, portakal ilavesi ya da doğal bir narenciyenin ilave edilmesi düşünülebilir.
Yüzde 100 meyve sularını yarı yarıya sulandırarak da daha sık tüketilen bir içecek haline de getirebilirsiniz.

Ayran, süt ve taze meyve suları doğru tercihler

Eğer su yerine başka bir içecek ararsanız bana göre ilk tercihiniz “ayran” olsun. Yağı azaltılmış bir bardak buz gibi ayran mükemmel, lezzetli ve faydalı bir içecektir, düşük kalorilidir.
Meyve sularını tercih edebilirsiniz ama kalori içeriklerini dikkate almanızda fayda var. Meyve suyu olarak taze sıkılmış olanlarını, olmazsa yüzde 100 meyve sularını tercih edin.  Çocuk ve gençlerin süt içmelerinin de faydalı ve doğru olur. Süt de ayran gibi protein ve kalsiyumdan zengindir. Sütün de yarım yağlılarını tercih ederseniz kilo sorununa yol açmaz. Aromalı meyve su-larını özellikle gazlı meşrubatlara meyve aromaları eklenerek hazırlanmış içecekleri asla tavsiye etmem.

Yazarın Tüm Yazıları