Bu şirkette askerliğini yapmamış tecrübesiz gençlere kapılar açık

ALCATEL Teletaş’ın yönetiminden ayrılan Lütfi Yenel ile Gantek Teknoloji’nin kurucusu Ahmet Öngün, birbirlerinin şirketine ortak olarak güçlerini birleştirme kararı aldılar. Şirket, askerliğini yapmamış tecrübesiz gençlere de kapılarını açtı.

AĞIRLIĞI telekomünikasyon sektörü olmak üzere 30 yıllık profesyonel yaşamını birkaç ay önce noktalayan Alcatel Teletaş’ın yönetiminden ayrılan Lütfi Yenel ile Gantek Teknoloji’nin kurucusu Ahmet Öngün, birbirlerinin şirketine ortak olarak güçlerini birleştirme kararı aldılar. Yunanlı ortağı Intracom ile bir süre önce yollarını ayıran Gantek Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öngün, Lütfi Yenel’in bir ay önce kurduğu Kron Telekomünikasyon Şirketi’ne yüzde 40 ortak oldu. Kron Telekomünikasyon Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel de Gantek’in yüzde 20’sine hissedar olarak katıldı. Lütfi Yenel ve Ahmet Öngün, "Telekomünikasyon ve yazılım konusunda güçlerimizi, bilgi ve deneyimlerimizi birleştiriyoruz. Hem Türkiye’de, hem de bölgemizde konumuzda bölgesel güç olmayı hedefliyoruz" dediler. Kron Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel ve Gantek Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öngün ile yeni ortaklıklarını, hedeflerinin yanısıra bilgi, iletişim ve otomasyon teknolojileri (i-CAT) pazarını konuştuk.

Kron Telekomünikasyon şirketi nasıl doğdu?

- LÜTFİ YENEL: Alcatel’den ayrılmam hareket noktası oldu. Nisan 2007’de Alcatel Teletaş’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimden ayrıldım. Emekliliği benimsemiyorum. Daha uzun bir süre çalışma hayatının içinde olmayı planlıyorum. Kron Telekomünikasyon’u da bu amaçla bir ay önce kurdum. Profesyonel anlamda teklifler de aldım. Ama Profilo, Vestel, Alcatel’den sonra artık girişimci olayım dedim.

KİŞİ BAŞI 125 BİN DOLAR CİRO

Gantek ile ortaklık sonrası şirketlerdeki hisse yapısı ne oldu?

- Kron ve Gantek’de karşılıklı hisse ortaklığı yaptık. Ahmet Bey (Öngün) Kron’dan yüzde 60, ben de Gantek’ten yüzde 20 hisse aldım. İleride ortaklık çok değişik formatlarda olabilir. Sektör çok dağınık ve farklı ortaklıklar farklı iş birlikleri gündeme gelebilir.

Kron’da yıllık ciro hedefiniz ne?

- Bu yıl sonunda 50 çalışan ve 1 milyon 250 bin dolar ciro hedefliyoruz. Yarım yıl geçirmiş olacağız. 2008 hedefimiz ise 100 çalışan, 9 milyon 375 bin dolar ciro. 2008’de yıllık ciromuzun kişi başı 125 bin dolar olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

TECRÜBESİZ İŞ BULAMIYOR

Kron’u kurarken çıkış noktanız ne oldu?


- LÜTFİ YENEL: Bu şirketi yaratma düşüncesi Türkiye’nin müthiş bir genç nüfusunun olmasından kaynaklanıyor. Çok iyi üniversitelerde yetişmiş, çok büyük bir genç nüfusumuz var. Bu kadar iyi beyinleri iyi bir eğitimle yaratıcı beyinlere dönüştürmek mümkün. Ama biz bu potansiyelimizi iyi kullanamıyoruz. Pırıl pırıl iyi yetişmiş gençlerimiz var. Ama askerliğini yapmamış, tecrübesi yok diye iş bulamıyorlar. Bizim kapımız, askerliğini yapmamış, tecrübesiz gençlere her zaman açık olacak. Biraz da bu amaca dönük bir platform oluşturmak istedik. Gençlerimize tecrübeli olsun olmasın mümkün olduğunca iş yaratabilmeyi ve çalışan birey başına verimliliklerini yükseltebilmeyi hedefliyoruz.

İlk odaklanacağımız konu IPTV teknolojileri olacak

Ağırlıklı hangi alanlarda hizmet vereceksiniz?

- AHMET ÖNGÜN-LÜTFİ YENEL: Online hizmetlere odaklanacağız. Çok karmaşık telekomünikasyon şebekelerinin tasarımı, kurulumu ve bunların destek hizmetleri hedeflediğimiz pazar. Yeni yazılımlar en önemli faaliyet alanımız olacak. Karmaşık telekomünikasyon hizmetlerini yönetmek, müşteriye doğru taşımak için yeni yazılımlara ihtiyaç var. Bunları bünyemizde üreteceğiz. Odaklandığınız ana nokta telekomünikasyon networkleri, geniş bant üzerinden DSL şebekeleri üzerinden verilecek içeriklerin doğru şekilde müşterilere iletilmesi olacak. Televizyon yayınlarının kablo internet/DSL şebekeleri üzerinden tüketiciye iletilmesi önümüzdeki en önemli ana alanlardan birisi. IPTV (Internet Protocol Television) teknolojileri ilk odaklanacağımız konu olacak. İleri teknoloji şirketleriyle stratejik işbirliklerimiz de olacak.

Silahlı Kuvvetler ve Emniyet ile birlikte çalışıyoruz

Sektörünüz açısından geleceği nasıl görüyorsunuz?

- AHMET ÖNGÜN: Belli konularda odaklanmayan şirketler başarılı olamayacak. Bu yüzden Gantek olarak yol haritamızı çizdik. Telekomünikasyon, finans, Silahlı Kuvvetler ve Emniyet kurumlarının gereksinimlerini karşılamaya yönelik projeler üretiyoruz. Belli alanlarda uzman olduk. Bunu geliştirmeye odaklanacağız. Şu anda telekomünikasyon konusunda yurtdışında da çalışıyoruz. Diğer uzman olduğumuz konuları da yurtdışına taşıyacağız.

Gantek’in 2007 ciro beklentisi ve 2008 hedefi nedir?

- 2006 ciromuz 32 milyon dolardı. 2007 sonunda 38 milyon dolar ciro bekliyoruz. 2008 hedefimiz ise 43-45 milyon dolar.

Dar piyasalarda kalmayacağız coğrafi olarak yaygınlaşacağız

Türkiye dışında hedeflediğiniz ülkeler hangileri?

- AHMET ÖNGÜN-LÜTFİ YENEL:
Coğrafi olarak Türkiye ve Türkiye’nin civarı bölgeleri ele alıyoruz. Balkan ülkeleri, Romanya, Bulgaristan gibi Avrupa Birliği’ne yeni katılan ülkeler, Orta Asya ülkeleri öncelikle ilgi alanımızda. Çok dağınık konulara odaklanıp dar piyasalarda kalmak yerine, belli konulara odaklanıp coğrafi olarak daha yaygın olma stratejisini doğru buluyoruz.

Türkiye’de i-CAT pazarı 20 milyar doları buldu

Türkiye’de bilgi, iletişim ve otomasyon teknolojileri (i-CAT) pazarının büyüklüğü nedir?


- AHMET ÖNGÜN-LÜTFİ YENEL: Türkiye her konuda dünyanın yüzde 1’i. Nüfusta, GSMH’da... Dünyanın yüzde 1’i gibi bir pazarda haraket etmeyi çok anlamlı bulmuyoruz. Bunu büyütmek lazım. Türkiye’de içinde bulunduğumuz sektör yüzde 1’den daha fazla gelişme gösteriyor. 120 milyon geniş bant kullanıcının 3.5 milyonu Türkiye’de. Türkiye bu konuda çok dinamik bir pazar. Bilgi, iletişim ve otomasyon teknolojileri (i-CAT) Türkiye’de 20 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. .

Intracom’la yolları ayırdık Kron ile resmi tamamladık

Yabancı bir ortaklık deneyiminin ardından neden Lütfi Yenel ile ortaklığı tercih ettiniz?

- AHMET ÖNGÜN:
Lütfi Bey (Yenel), telekomünikasyon dünyasının en duayen isimlerinden, profesyonel bir dost. Keyifli bir birlikteliğe başlıyoruz. Bilgi, iletişim ve otomasyon teknolojileri (i-CAT) sektörü çok hızlı değişen, dinamik bir sektör. Gerektiğinde çok ani ve hızlı kararlar vermek gerekiyor. 2000 yılında Türk şirketlerinden destek alamadığımız için Yunanistan’ın en büyük teknoloji holdingi Intracom’la stratejik ortaklık kurarak, Avrupa kapısının kendimize açtık. Ama bu ortaklık planların değişmesiyle birlikte yürümedi.

AHMET ŞEFİK ÖNGÜN

LÜTFİ YENEL

1952 Ankara doğumlu Ahmet Şefik Öngün, TED Ankara Koleji’nin ardından Wales Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nden mezun. Yüksek lisansını da aynı bölümde tamamladı. 1974’te Gantek Teknoloji’yi kurdu. 1992’den beri de Gantek’in Yönetim Kurulu Başkanı. Porsche Kulüp İstanbul’un kurucusu ve başkanı. Türkiye Klasik Otomobil Kulübü’nün kurucusu ve yönetim kurulu üyesi.

1950 doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Bölümü’nden mezun. Masterını aynı okulda tamamladı. Sansui/Japan ve Vestel’de Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 1995’te Alcatel’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Genel Müdürü oldu. Alcatel’de Bölge Başkan Yardımcısı olarak Türkiye, Kafkas Bölgesi ve Orta Asya’dan sorumlu oldu. Nisan 2007’de Alcatel Teletaş Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı bıraktı.
Yazarın Tüm Yazıları