Bu keçi Çelebi’yse

Bugün oğlumun ders çalışmasına yardım ederken, onun atasözleri sözlüğüne takıldım.

Elbette yemekçi damarım kabardığı için işimle ilgili olan atasözleri daha çok gözüme çarptı. "Eti tatsız, sütü yağsız; kılı sert, ormana dert". Biraz düşününce aslında o kadar da tahmin edilemez değil. Evet, keçi üzerine yazılmış bir atasözü bu. Atalarımız keçinin inatçılığından geçmişler, kökünü kurutana kadar yiyip bitirdikleri yeşilliklerden olsa gerek, "ormana dert" demişler keçiler için. Doğru, keçinin eti sert olur hem öyle çok da lezzetli değildir. Ayrıca dişi keçinin etinin de ishal hastalığına yol açtığı söylenir. Ama yine de keçi peynirinin kendine has kokusu ve tadına bayılanlar da yok değildir; babam ve benim gibi. Koyunlar da, saflıkları, şaşkınlıkları ve ürkeklikleriyle birçok atasözüne konu olmuşlar ama içlerine beni en çok güldüreni pek çoğunuzun da bildiğini tahmin ettiğim şu söz: "Koyunun bulunmadığı yerde, keçiye Abdurrahman Çelebi derler."

Susamlı tavuklu patlıcan dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

6-8 adet en küçük boy kemer patlıcan

(tombul Adana patlıcanı da kullanabilirsiniz)

Dolmanın içi için;

100-150 gr tavuk kıyması

1 adet taze yeşil soğan

2 yemek kaşığı soya sosu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3 yemek kaşığı susam

Kızartmak için;

1 su bardağı sıvıyağ

Patlıcanları yıkadıktan sonra soymadan ve saplarını koparmadan keskin bir bıçağın ucuyla tam ortalarından uzunlamasına ikiye bölün (dikkat etmeniz gereken nokta, iki parçanın birbirinden ayrılmamasıdır) Patlıcanların içlerini çay kaşığı yardımıyla hafifçe oyun. Yeşil soğanın sadece yeşil kısmını incecik doğrayıp kıymayla karıştırın. Soya sosunu ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra iyice yoğurun. Hazırladığınız dolma harcını patlıcanların oyuk kısımlarına paylaştırın. İçleri dolu olan patlıcanları avuçlarınız arasında bastırarak sıkıştırın. Dolmaları, tabağa koyduğunuz susama iyice bulayın. Derin bir tavaya koyduğunuz bol miktardaki sıvıyağı kızdırıp patlıcanları kızgın yağda çevirerek 10-12 dakika kadar kızartın. Kızarttığınız patlıcanları kağıt havlu üzerine alıp fazla yağının emilmesini sağladıktan sonra sıcak sıcak servis yapın. İsterseniz dolmaların üzerine soya sosu da gezdirebilirsiniz..

Çin usulü acılı spagetti

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket spagetti makarna

(Çin makarnası-noodle da kullanabilirsiniz)

2 adet tavuk göğüs eti

(ya da 250 gr tavuk bonfile)

1 yemek kaşığı mısır nişastası

5 yemek kaşığı sıvıyağ

2 diş sarmısak

2 adet pırasa

(sadece yeşil kısmı kullanılacak)

1 adet yeşil dolmalık biber

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 yemek kaşığı biber salçası

4 yemek kaşığı ketçap

1 diş sarmısak

1 tatlı kaşığı toz zencefil

4 yemek kaşığı soya sosu

1 yemek kaşığı acı biber sosu

Tavuk etlerini doğrayıp tabağa yaydığınız mısır nişastasına bulayın. Pırasayı yıkayıp ayıkladıktan sonra beyaz kısımlarını atın. Yeşil kısımlarını ince şeritler halinde dilimleyin. Dolmalık biberlerin sapını kesip, doğrayın. Sarmısağı dilimleyin. Biber salçası, ketçap ve toz zencefili derin bir kaba koyun. Soya sosu ve varsa acı biber sosunu da ekledikten sonra iyice çırpın ve bekletin. Sıvıyağı bir tavada kızdırıp üzerine sarmısakları ve nişastaya buladığınız tavuk etlerini ekleyin. Yüksek ateşte, karıştırarak 4-5 dakika kızartın. Tavuk etlerini süzerek tavadan alıp, pırasa ve biberi aynı yağa aktarın. Tuz ve karabiber serpip, sebzeleri yüksek ateşte 5 dakika kadar kızartın. Üzerine tavukları ilave edip, hazırladığınız sosu üzerlerine aktarın. Sürekli karıştırarak kavurup sosu ocaktan alın. Spagettiyi tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Sosla servis edin.
Yazarın Tüm Yazıları