Böyle Bond olur mu

Ben kendi adıma cevabı hemen vereyim: Olmaz, olamaz, olmamalıydı. Yeni Bond olarak Daniel Craig’i seçenler hata yaptılar, Bond filmlerinin hayranlarını hayal kırıklığına uğrattılar.

/images/100/0x0/55eb0594f018fbb8f8a5e035Bunları söylediğimde, beni iyi tanıyanlar ellerine koz geçmişken iğnelemekte gecikmediler: ‘Hani sen sarışınları severdin?’

Evet, sarışınları severim.

Evet, 6’ncı James Bond olan Daniel Craig aynı zamanda Bond tarihinin ilk sarışın ajanı.

Ama, isterse altın sarısı saçlara sahip olsun, Daniel Craig’in James Bond olarak kamera karşısına geçmesine benim bile itirazım var.

Nedenlerine geçmeden önce, Daniel Craig’li günlere nasıl gelindiğine bir bakalım... Yaklaşık iki yıldır, yaşlandığı gerekçesiyle tribünlere alınmasına karar verilen Pierce Brosnan’ın yerine geçecek yeni bir James Bond aranıyordu. 200 kadar adayın olduğu listede Clive Owen, Daniel Craig, Eric Bana, Jude Law, Ewan McGregor, Dougray Scott, Hugh Jackman ve hatta siyahi aktör Colin Salmon’ın bile adı vardı.

Pek çoğumuzun tercihi Clive Owen’ken, geçen gün beklenen resmi açıklama geldi: Yeni James Bond, Daniel Craig’di. (Kimdir o, diyenler ‘Bir Dilim Suç’ ve ‘Sylvia’yı hatırlasınlar) Craig, Londra’daki basın toplantısına bir sürat teknesiyle geldi ve son James Bond olarak kameralara poz verdi.

KÖTÜ ADAMI OYNAMALIYDI

Yeni Bond için söylenecek çok şey var; bir kere yüz ifadesi itibarıyla iyi adam rolüne gitmiyor, karizmatik ve yakışıklı değil, ayrıca olduğundan daha yaşlı duruyor.

Craig kötü bir oyuncu değil, ama kötü adam rollerine daha iyi gittiği de bir gerçek. Bence James Bond’u değil, filmdeki kötü adamı oynamalı.

James Bond’un en önemli özelliği yakışıklı ve karizmatik olması. Yoksa bir bakışıyla kadınları erittiği sahneler komediden öteye gitmezdi. Şimdi Daniel Craig’i ve güzel kadınları bir arada düşünün. Tabii ki, zorlama oluyor. Ama Bond filmleri imkansızı başaran oyuncaklarla doludur. Yeni Bond için onu kadınların gözünde farklı gösteren bir cihaz icat ederler, olur biter!

Pierce Brosnan’ı niye istemediklerini bir hatırlayalım; yaşlandı demişlerdi, öyle değil mi?

Oysa 37 yaşında olmasına rağmen Craig de oldukça yaşlı gösteriyor, Brosnan’dan pek farkı yok. Üstelik iş yaşta da bitmiyor her zaman. İkisini yan yana düşünün, hangisini tercih ederdiniz?

Öncekilere göre daha karanlık, gerçekçi olacağı, aksiyon sahnelerinin de minimumda tutulacağı söylenen 21. James Bond filmi Casino Royale, 2006 Kasım’ında sinemalarda olacak.

Daniel Craig’in başrolü oynayacağı bu filmin James Bond hayranlarını tatmin etmesi bence çok zor, ama tabii bekleyip görmek gerek.

Bir bildikleri vardır umarım.

King Kong’dan önce DVD’si piyasada

U
niversal Pictures, Peter Jackson’ın çektiği King Kong için yeni bir pazarlama tekniği uygulamaya hazırlanıyor; King Kong vizyona girmeden önce, filmin nasıl çekildiğini anlatan DVD’si piyasada olacak.

DVD’nin King Kong’a olan ilgiyi, dolayısıyla gişe başarısını artırması bekleniyor. Diğer yandan da insanların filmi izledikten sonra çekimlerin nasıl yapıldığını merak edip, bu DVD’yi satın alacağı düşünülüyor. Amaç bir taşla iki kuş vurmak.

King Kong 14 Aralık 2005’te gösterime giriyor. Sekiz ay süren filmin kamera arkası görüntülerin yer aldığı DVD seti ve yanında verilen kitapçık ise 13 Aralık’ta piyasada olacak.

Ankara’daki yabancılara haber verin

Ülkemizde sinemayla ilgilenen ve Türk sinemasını merak eden pek çok yabancı uyruklu insan yaşıyor. Çoğunun vizyona giren Türk filmlerine gitmeleri imkansız, çünkü olup biteni anlayacak kadar Türkçe bilmiyorlar.

Ankara’da düzenlenen Türk Sineması Tanıtım Günleri bu eksiği kapatacak. Çünkü böylelikle Ankara’da yaşayan 10 binin üzerinde yabancı, İngilizce altyazılı olarak gösterilecek Türk filmlerini görme imkanı bulacak.

20 Ekim’e dek devam edecek gösterimler, Kızılay Büyülü Fener Sinema ve Kültür Merkezi’nde. Detaylı bilgi, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’ndan alınabilir.

Beyazperde yazısı

‘Bütün kızlar bakir erkeklerle sevişmek istiyor. Benim ilkim, sizin en iyiniz olabilir!’ (40 Year Old Virgin-40 Yıllık Bekar) Yön: Judd Apatow, 2005)

Bunu biliyor muydunuz?

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ödül alamayan Sen Ne Dilersen’in yeniden yaratılmasına karar verildi. Film şimdilerde tekrar kurgulanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları