Borcunuzu ödeyin!

Uzun süreli diyetlerde küçük kaçamaklar yapabilirsiniz. Ama bu kaçamakların borcunu ödemek için ertesi günlerde diyetinizi biraz daha sıkı hale getirmeli, fiziksel aktivitenizi biraz daha artırmalısınız.

Haberin Devamı

Sorununuz fazla kilolarınızsa “akıl hocalarınız” her zaman emrinizdedir! İşin kötüsü bu hocaların çoğunun neden kilo aldığınız ya da nasıl kilo vereceğiniz konusunda zannettiğinizden çok az şey bilmeleri, çoğu zaman da dönüp dönüp aynı şeyleri tekrar edip durmalarıdır: Az ye, sık ye, iyi çiğne, çiğnemeden yutma, yavaş ye, şekeri azalt, kalori hesabını unutma, abur cuburdan uzak dur, sabah krallar kadar güçlü, zengin bir kahvaltı yap, öğlen bir prens gibi sağlam ve faydalı bir şeyler ye, akşam tıpkı bir yoksul gibi mümkün olduğu kadar azla yetin…
Bu tavsiyeleri daha da çoğaltmak mümkün: Sabah erken, akşam erken ye, akşam 8’den sonra bir şey yeme, alkole elini sürme, tuzu azalt, öğün atlama, ara öğünleri unutma, aynı saatlerde yemek yemeye özen göster, porsiyonları küçült, lokmaları azalt, fast food yiyeceklerden uzak dur, kızartmaları unut, pastanelerin önünden bile geçme, tatlıcılarla küs!

KOLAY DEĞİL!

Haberin Devamı

Bu önerilerin çoğu doğrudur ama maalesef pek pratik de olanı yoktur, çoğu işlemez! İşlemez çünkü, yukarıdaki önerileri yapmak kilosu olsun olmasın onları eksiksiz uygulamak kimsenin işine gelmez. İşine gelse bile nasıl yapılması alışkanlık haline getirilmesi uygulaması zor gelir insanlara.
Bu öneriler lezzetten vazgeçmek sosyal ortamlardan –iş arkadaş toplantıları, düğünler, nişanlar, iş yemekleri aile ziyaretleri akşam kaçamakları restoran lokanta keyifleri rakı-balık muhabbetleri şarap-peynir lezzetleri keyif için yaratılan uydurma tatlı krizleri çikolata nöbetleri- uzak durmak dahası eşe dosta arkadaşa veda etmek anlamına bile gelebilir.

NE YAPMALI?

Peki, o zaman ne yapacağız? Bu önerileri yok mu sayacağız? Bunların hiçbirini yapmayıp kilo sorunumuza razı olacak hatta göbeğimizi büyütmeye devam mı edeceğiz? Tabii ki hayır! Belki de 4–8 haftalık hadi bilemediniz 12 haftalık sıkı diyet çalışmaları yapacağız ama, ondan sonraki süreci sosyalleşerek, küçük ama makul düzeni fazla zorlamayan kaçamaklar yaparak sürdüreceğiz. Gerektiğinde ruhunuzu tatmin etmek ve çevrenizle yaşayabileceğiniz uyumsuzluk problemini ortadan kaldırmak için küçük kaçamaklar yapacağız –ben bunlara kırmızı ışıkta geçmek diyorum- ama bu kaçamakların borcunu ertesi günlerde mutlaka ödeyeceğiz.

Haberin Devamı

Mucize diyet yoktur

Mucize bir diyet yoktur. Hangi diyeti uygularsanız uygulayın, daha az yemeniz ve sfiziksel aktivite yapmanız zorunludur. Önemli bir nokta da şu: Sakın ha “lahana çorbası diyeti, elma diyeti” gibi tek bir gıdaya ya da “protein diyeti” gibi protein tüketmeye dayanan diyetleri uygulamayın. Diyet yaparken de çeşitli ve dengeli beslenmeyi unutmayın.

Zayıflama hapı kullanalım mı

Reçeteli zayıflama hapları çöpü boyladı. Artık ne amfetamin, ne sibutramin ne de bir başkasını doktorlar kullanıyor. İlle de bir destek kullanayım diyorsanız, güvenilir firmaların ürettiği yağ emilimini azaltan ürünlerden (fat blocker) şeker-un-yağ emilimini azaltan bitkisel özlerden (card blocker), kaslarda mitokondrilerin yağları daha hızlı yakmalarını sağlayan L-carnitin’den, şeker dengesini yola koymada işe yarayan tarçın özleri veya krom içerikli tabletlerden faydalanabilirsiniz.

BENİM ÖNERİM

Haberin Devamı

Borç nasıl ödeniyor?

Biz klinikte bu uygulamaya “BORCUNU ÖDEMEK PRENSİBİ” diyoruz ve özellikle uzun süreli diyetlerden sıkılanlarda bu yöntemden ciddi biçimde faydalanıyoruz. Diyet yapan hastalarımıza diyoruz ki: Sıkıldığınızda diyete ara verin. Canınızın çektiği şeyleri aşırıya kaçmamak üzere yiyin. Ama bir şartla! Takip eden günlerde diyetinizi biraz daha sıkı hale getirecek fiziksel aktivitenizi biraz daha artıracaksınız.
Kilo probleminizin çözülmesi 2–3 aydan daha uzun sürecek gibi görünüyorsa “borcunu ödemek” prensibini uygulamayı düşünmenizde fayda var. Bu uygulamanın diyetleri zenginleştirdiğini (siz bu uygulamaya medeni diyet de diyebilirsiniz) diyetleri sıkıcı olmaktan çıkarıp daha sosyal daha sıcak hale getirdiğini söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Gİ DİYETİ 4. GÜN

(Kadınlar için 1200-1300 kalorilik, erkekler için 1600-1700 kalorilik beslenme planı)

KAHVALTI;
2 çorba kaşığı lor peyniri
1 adet kepekli lavaş
2 adet ceviz
Maydanoz, domates,
salatalık( söğüş)
(lor peyniri, çiğ sebzeleri ve cevizi karıştırın, lavaş ekmeğinin arasına koyarak tüketin).
* Erkekler için 4 çorba kaşığı lor peyniri ile hazırlanacak

ÖĞLE YEMEĞİ;
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
Tavuklu rulo kabak (1 porsiyon)
1 ince dilim tam buğday ekmeği
* Erkekler için 2 ince dilim tam buğday ekmeği

ARA ÖĞÜN;
1 orta boy armut (150 g)
(1 porsiyon meyve)
1 kutu probiyotik yoğurt (sade)

AKŞAM YEMEĞİ;
1 adet zeytinyağı enginar (üzeri soğan ve bezelye garnitürü ile)
1 kâse cacık
1 ince dilim tam buğday ekmeği
* Erkekler için 2 adet enginar ve
2 ince dilim tam buğday ekmeği

Haberin Devamı

ARA ÖĞÜN;
2–3 kuru erik + 5–6 adet badem

TAVUKLU RULO KABAK (5 kişilik)
Malzemeler:
* 4–5 adet kabak (200 gr)
* 5 parça tavuk bonfile (600 gr)
* 4 adet domates (200 gr)
* 4–5 adet yeşilbiber (çarliston)
* 4 diş sarmısak
* Yarım su bardağı rende kaşar peynir(50 gr)
* Yarım çay bardağı sıcak su
* Yeteri kadar karabiber, kekik

Hazırlanışı:
1. Kabakları soyun. Uzunlamasına dilimleyin ve az suda haşlayın. Tavuk bonfileleri uzun şeritler halinde kesin. Tuz, karabiber, kekik ve kıyılmış sarmısakla harmanlayın, bir tencereye koyun.
Üzerine ince kesilmiş biberleri, kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri ve bir yemek kaşığı sıvı yağı da ilave edip, kısık ateşte tavuğun kendi suyuyla yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bir tabağa haşlanmış kabakları yayın. Uç kısmına bir parça tavuk ve domates sosuna da koyup rulo şeklinde sarın. Her bir parça kabağa aynı işlemi uygulayıp, hazırladığınız rulo kabakları, fırın tepsisine dizin.
Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Yarım çay bardağı sıcak su ve bir yemek kaşığı yağıda ilave edip, önceden ısıtılmış fırında 25–30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
NOT: Tarifler Palmalife Bodrum Yaşasın Hayat Entitüsü Diyetisyeni Melek  Türkmen tarafından hazırlanmıştır.

Yazarın Tüm Yazıları