Biz kaşarı geç keşfettik

Türkler’in yapımını Anadolu’ya geldikten sonra öğrendiği kaşar peyniri, aynı dönemde Avrupalıların deyim yerindeyse üzerine doktora yaptıkları bir peynirdir.

Ama kaşar geç de olsa Doğu Anadolu ve Batı Anadolu’nun ürettiği ortak ürünlerden biri olmayı da başarmış. Kaşar peynirinin koyun sütünden yapılanı makbul. Sarımsı bir renge sahip olan kaşar peynirinin dış yüzeyi önce küflendiriliyor, sonra da bu küfler temizleniyor. Bunun için dış yüzeyinde küf bulunması normal, ancak eğer küf peynirin içine kadar girmişse, bu küf kaşarın değerinin düşmesine neden oluyor. İnek sütünden yapılan kaşar peyniri koyun sütünden yapılana nazaran daha az dayanıyor. Ben bulabilirsem iyi bir Kars kaşarı kullanırım.

İnce noktalar

Soğanı doğramadan önce suyun altına tutar ye da sirkeli suda bekletirseniz suyu gözünüze kaçmaz yani sizi çok ağlatmaz.


Defneli bomba fasulye

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 75 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı bomba fasulye (iri kuru fasulye)

2 adet orta boy havuç

2 adet orta boy kuru soğan

4 adet kesme şeker

1 çay kaşığı tuz

4 adet defne yaprağı

2 tatlı kaşığı domates salçası

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

4 su bardağı sıcak su

Kuru fasulyeleri geceden yıkayıp ılık suyun içinde bekletin. Ertesi sabah, suda bekleyen bomba fasulyeleri üzerine çıkacak kadar suyla, fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlayıp suyunu süzün. Bir tencereye, zeytinyağını, soyup yıkayarak dörde böldüğünüz soğanları, temizleyip halka şeklinde doğradığınız havuçları ve salçayı katıp 5-6 dakika kavurun. Sonra, üzerine tuzu, şekeri, defne yapraklarını ve haşlanmış fasulyeleri ekleyin. Üzerine 4 bardak sıcak suyu ilave edin. Havuçlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirip, ocaktan alın. Soğuyuncaya kadar tencerede bekletip sonra servis tabağına aktarın. Defne yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.

Fındıklı dilber dudağı

12 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

2 adet yumurta

2 su bardağı süt

1 su bardağı sıvıyağı

1 çay kaşığı tuz

8 su bardağı un

1 su bardağı mısır nişastası

1 su bardağı dövülmüş fındık

Şerbeti için

4 su bardağı toz şeker

6 su bardağı su

Üzeri için

250gr tereyağı

Şerbeti için, tencereye su ile şekeri koyup orta ısılı ateşte kaynatın. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yoğurma kabının içine yumurtaları, sütü, sıvıyağı ve tuzu ekleyin. Unu da ilave ederek yoğurun ve kulak memesinden daha sert bir hamur tutun. Üzerini örterek hamuru 30 dakika kadar dinlendirin. Sonra da hamuru 15 adet bezeye ayırın. Bezelerin her birini, mısır nişastası serpiştirdiğiniz tezgahta yemek tabağı büyüklüğünde açın. Tabak büyüklüğünde 15 hamuru, aralarına mısır nişastası serpiştirerek üst üste koyup oklava yardımıyla açarak, yarım santim kalınlığında tek bir yufka haline getirin. Bu yufkayı bir su bardağının ağzıyla keserek yuvarlak parçalar çıkarın. Kesitiğiniz yuvarlakların ortasına çekilmiş fındık koyarak ikiye katlayıp D şekline getirin.Dilber dudaklarını yağlanmış fırın tepsisine yanyana sıralayın.Üzerine eritilip kızdırılmış tereyağı gezdirip, 175 dereceye ayarlı fırında 30 dakika, üzeri nar gibi oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine, soğuyan şerbeti gezdirip şurubu çekmesi için 30 dakika kadar bekledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları