Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Bitmeyen aşk Siyah&beyaz

Yeni ev koleksiyonlarında uzun zamandır hissetmediğim bir sadeleşme, azalma, düzleşme eğilimi fark ediyorum.

Renklerde de daha tasarruflu kombinasyonlar var. Özellikle grafik açıdan muhteşem efektler yaratan siyah-beyaz ikilisi yine sahneye çıkarak pek çok farklı stilde yer buluyorlar. Renklerin dili olduğu doğruysa, onlar kesinlikle sohbet etmekten, yan yana durmaktan, birbirlerine karışmaktan bıkmıyorlar!

Tüm zamanların vazgeçilmez rengi olan beyaz, ahşap, cam, metal, deri gibi aklınıza gelebilecek her türlü malzemeye ve dokuya kolaylıkla uyum sağlarken, diğer renklerle olan birleşimlerde de hep dengeleyici bir rol üstleniyor. Modern, provence ya da eklektik gibi birbirinden farklı atmosferlere sahip stillerde farklı ruhlara bürünebiliyor. Araya giren tüm renklere rağmen başını hep dik tutmayı ve fark edilmeyi başarıyor.

2005’in merdivenlerinden çıkıp gelerek, dekorasyonun odak noktasına şuh bir kadın gibi eteklerini savurarak inen siyah da, bu sezonun esaslı rengi olarak her yerde. Asaletin, aristokrasinin, zarafetin, gizliliğin, kararlılığın, tutkunun ve kendini ortaya dökmeyen bir dramın kılığı siyah, kadın vücudunun ve tavrının tüm hallerini kullanarak tasarlanan detaylarla, evlere de sahip olmayı başarıyor. Bazen bir avizeyle aydınlığa, bazen perdelerle karanlığa karışıyor. Siyahı kullanırken tek en önemli kural, ölçülü olmak.

Peki ya siyah ve beyaz bir araya gelince neler oluyor? Yeni ev koleksiyonlarında yine kol kola giren ikili, birleştiklerinde mekanların odak noktası olmaktan kaçamıyorlar. Siyahın hareketi, coşkusu, asiliği, devamlı değişmek istemesi ve ele avuca sığmayan karakteri ile beyazın sakin, dingin, vazgeçilmez ve yılları geride bırakmış bilge duygusu birleşerek muhteşem bir denge oluşturuyorlar. Onların bu sezonki birleşimlerine baktığımızda ise, geometrik ve keskin çizgilerden çok daha ötede durduklarını görüyoruz. Gerek kumaşlarda, gerekse üzerine çeşitli tekniklerle baskı uygulanmış diğer malzemelerde, siyah-beyaz çiçek, kuş ve dantel silüetlerine çok sık rastlanıyor. Bu yumuşak kıvrımlar ikiliye kesinlikle daha feminen bir kimlik yüklerken, Barok ve Viktoryen döneminin formlarının üzerinde yapılan siyah-beyaz denemelerle, 90’lardaki minimalizm döneminden aklımızda kalan o soğuk, kontrollü ve sert hallerinden çıkarak farklı bir görsel etkiyi sahipleniyorlar. Büyük retro desenlerde de sık sık birleşen ikili, malzeme kullanımlarında da yaratıcı çözümlere yol açıyorlar. Bu yoğun düetin arasına karışmayı başarabilen üç özel renk ise acı sarı, lime ve turkuaz gibi gözüküyor.

Tasarımcılar siyah-beyazı çok seviyor!

Siyah ve beyaz, tasarımda formu öne çıkarmaktaki ustalığı nedeniyle hem modern hem de avangard tasarımlarda çok sık kullanılıyor.

Feng-Shui uzmanları siyaha ve beyaza hayır diyor!

Kış aylarının siyah, füme gibi koyu renkleri Feng-Shui felsefesinde pek tercih edilmiyor. Bu gibi seçimler Uzakdoğu öğretisine göre vücudun enerjisini yok ediyor. Oysa bedenin ve ruhun renk dengesini düzenlemek için renkli aksesuarlar kullanmak mümkün. Siyah, Feng-Shui«de hırsı ve kudreti simgeliyor. İdeal kombinasyon renkleri yeşil ve mavi. Beyaz ise hüznün rengi olarak algılanıyor ve yaşam ruhunu zayıflattığına inanılıyor. Önerilen kombinasyon renkleri, gümüş ve altın.

Farklı bir karışım

Uzakdoğu’nun etnik detaylarını ve aksesuvarlarını yumuşak bir şekilde Provence tarza uyarlayan dekoratif tasarımları ve bu tarzı yansıtan aksesuvar çeşitliliği ile Becara, sahip olduğu güney kıyılarının iklimini evinize taşıyor. Açık renkli, elle cilalanmış ve patine edilmiş mobilyaları çok güzel. Tel: (0212) 210 68 44.

Mermere övgü

Mermer, önümüzdeki kışın en favori malzemelerinden biri olacak gibi gözüküyor (üstelik sadece mutfak tezgahlarında değil). Pabetland’da bulacağınız bu çok amaçlı kaseler, mermer efektini evinize taşımanın ekonomik bir yolu.
Yazarın Tüm Yazıları