Bir ömre yetecek kitaplar

SON günlerde bir kitap ile bir dergi, okunacak kitapları seçmemiz konusunda bize yardımcı listeler sundu.

Biri; Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap (1) başlıklı kitap, diğeri de Notos Öykü (2) dergisinin, 74 kişiye sorarak hazırladığı Ölmeden Önce Okunması Zorunlu 40 Kitap.

Birinci kaynakta sadece yabancı yapıtlar yer alıyor. Dört Türk yazarının eserine yer verilmiş. Dilimize çevrilmemiş kitaplar var listede.

Türkçeye çevrilmemişler özgün adlarıyla, dilimize çevrilmiş olanlar Türkçe adlarıyla kitaba alınmış.

Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap’ın iki yararı var; sanırım birincisi bu kitaptaki eserleri dilimize çevirmenin gereğinin duyulması, ikincisi dilimize çevrilen kitaplar arasında bir seçim yapmanız, çevrilmemişler hakkında da özet bir bilgi edinmeniz.

Yazarın bir eserinden alıntı, fotoğrafı, filmlerden afişler görsel zenginliği sağlıyor.

Kitabın kronolojik düzeni var: 1800 öncesi, 1800’ler, 1900’ler, 2000’ler.

1001 kitabın içinde yer alan Türk yazarlarının, eserlerinin adlarını vereyim.

Yaşar Kemal - İnce Memed, Orhan Pamuk - Beyaz Kale, Látife Tekin - Berci Kristin Çöp Masalları, Emine Özdamar - Hayat Bir Kervansaray.

NOTOS’UN SEÇTİĞİ 40 KİTAP

TÜRKİYE
’de yaşayan, özellikle ne okuyayım, kitaplığımı nasıl kurayım sorularının yanıtını bu kitapta ve bu derginin listesinde bulabilirsiniz.

40 Kitap Seçicileri, bilgisine, beğenisine güveneceğiniz adlardan oluşuyor.

Seçilen 40 Kitap listesinde hangi Türk yazarları ve eserleri var. Seçilenleri yazmak gerekiyor, eğilim saptamasını yapmanız için.

Memleketimden İnsan Manzaraları - Názım Hikmet, Alemdağında Var Bir Yılan - Sait Faik Abasıyanık, Tutunamayanlar - Oğuz Atay, Huzur - Ahmet Hamdi Tanpınar, Kara Kitap - Orhan Pamuk, İnce Memed - Yaşar Kemal, Yunus Emre Divanı, Mesnevi - Mevláná Celáleddin Rûmi, Son Şiirleri - Názım Hikmet - Şeyh Bedrettin Destanı - Názım Hikmet, Bir Düğün Gecesi - Adalet Ağaoğlu, Evliya Çelebi Seyahatnamesi.

74 seçicinin önerdiği 405 kitap arasından seçilen 40 kitap
üzerine Semih Gümüş’ün yazısını okuyun.

Her zaman listeler hazırlanmıştır, artık sayı artıyor. Benim anımsadığım listeler 10 kitapla sınırlandırılırdı, gerçi şimdi Notos Öykü de sorduklarından 10 kitap istemiş.

* * *

LİSTELERDEKİ
adlar üzerine söyleyeceklerim var. Bütün listelerde en aza indirgense de öznellik değişmez bir kavramdır.

Başka yazıda seçimleri tartışalım.

1) Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap, Dünyanın Önde Gelen Kitap Eleştirmenlerinin Yorumlarıyla, Genel Editör Peter Boxall, Editör Filiz Ülgüt, Caretta.

2) Notos Öykü, Nisan - Mayıs, 2007
Yazarın Tüm Yazıları