Bir kanalda Yasemin’le Savaş karşısında Bihter ile Behlül

Yunan televizyonlarında ‘Yabancı Damat’ ile başlayan ‘1001 Gece’ ile güçlenen ‘Ezel’ ile doruğa çıkan Türk dizilerinin modası geçmek bilmiyor

Haberin Devamı

Eğer bir ülke halkının yüzde 16.5’i günlük ihtiyaçlarını bile karşılayacak durumda değilse, eğer yüzde 24’ü telefon ve elektrik faturalarını, yüzde 19’u bankadan aldığı krediyi, yüzde 9.4’ü de ev kirasını ödeyemiyorsa ve eğer yüzde 14’ü de kredi kartları için asgari ödemeyi bile yapamıyorsa durum çok ciddi demektir.
Üstelik bu sıkıntıları çeken halk, yıllarca lüks yaşamı günlük rutin saymış, gezmesine, eğlenmesine düşkün Yunan halkıysa durum ciddinin de ötesinde.
Hiçbir şey o parlak maziyi hatırlatmıyor. Daha iki yıl öncesine kadar öğle siesta yapan, akşamüstü de uyanıp kahve, sohbet, yemek, sirtaki derken evlerine geceyarısından sonra dönen bu diyarın insanları artık neredeyse kapıdan dışarı adım atmıyorlar.

HALKIN YARISI ONLARI İZLİYOR

Geceleri ekran başında geçiyor. Tabii televizyonların izlenme süresinin artması, reklam gelirlerindeki dikey düşüş nedeniyle medya patronları için bir anlam taşımıyor. Yeni yerli dizi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Yabancı filmler, yabancı diziler ve açık oturumlarla idare ediyorlar işte.
Yunanistan’ın en büyük iki televizyon kanalı Mega ve Antena da sıkı tasarrufa dayanan bir programla yeni sezonu açtı.
Her gün saat 20.00’de başlayan haber bültenleri “Batacağız mı? Batıyoruz muyuz? Battık mı? sorularına cevap arıyor.
Haberler bitince prime-time kuşağı başlıyor. İki büyük kanalın ağır toplarında sıra: Ölçümlere göre 21.00-23.00 saatleri arasında Yunan halkının yüzde 50’sinden fazlası bu iki kanalı izliyor.
Mega’da Yasemin ve Savaş’ın yani ‘Aşk ve Ceza’nın, Antena televizyonundaysa Bihter ile Behlül’ün yani ‘Aşk-ı Memnu’nun vakti. Ölçümlerde başa güreşiyorlar. Haftalık televizyon dergilerindeyse bu dizelerin kahramanları banko kapak.
Yunan televizyonlarında ‘Yabancı Damat’ ile başlayan, ‘1001 Gece’ ile güçlenen, ‘Ezel’ ile doruğa çıkan Türk dizilerinin modası geçmek bilmiyor.
Bu işleri iyi bilen bir arkadaşıma danıştım:

Haberin Devamı

- İki büyük televizyon neden Türk dizileriyle yarışıyor?
- Nedeni öncelikle ekonomik kriz. İyi bir Yunan dizisi olsa Türk dizisi öyle yüksek reyting alamaz. Ancak, bir Yunan dizisinin her bölümü 70-80 bin, Türk dizisininse sadece 7-8 bin Euro.
- Yunan izleyici Türk dizilerini neden beğeniyor?
- ‘Yabancı Damat’tan bu yana onca Türk dizisi gösterildi. İzleyici Türkçe’ye alıştı. Kulağına yabancı gelmiyor artık. Bir diğer faktör, Türk dizilerinin senaryoları Yunan toplumuna yabancı değil. Ayrıca, bütçeleri yüksek Türk dizileri kaliteli.
- Türkiye’de çok başarılı komedi dizileri var. Onlar iş yapmaz mı?
- Yabancı komedi dizisi pek tutmaz.
Derim ki, aman nazar değmesin. Çünkü Türk dizileri, Yunanistan’da Türkiye ve Türklerle ilgili bir sürü ‘tabu’yu yıktı.

Yazarın Tüm Yazıları