Bir haftalığına vegan

Daha önce vejetaryen olmuştum, vegan olmakla da başa çıkabilirim sandım. Çok zor. Mesele sadece irade değil, İstanbul gibi büyük bir şehirde dahi vegan ürünler bulmak bir dert.

Haberin Devamı

Aklımı çelen makaleye haber sitesi Huffington Post’ta rastladım. Sağlıklı ve genç bir cilt için vegan beslenme biçiminin sayısız faydalarından bahsediyordu. Genç bir cilt mi dediniz? Bir dakika, belki de yazıya ‘vegan:’ ile başlamak gerekiyordu. Öyle yapalım o zaman...
Vegan: Hayvanların, insanların ve gezegenin hayrı için hayvan ürünleri tüketmeden yaşayan, en azından yaşamaya çalışan kişiye vegan deniyor. Bitki temelli bir beslenme düzeni benimsiyorlar. Et, süt, yumurta yok.

SÜT SİVİLCE YAPIYOR

Makaleye dönelim. Sağlıklı bir cilt için sağlıklı beslenmek gerektiğinden bahsederek konuya giriyor, “Bir külah dondurma için güzelliğinizden vazgeçer misiniz?” diye soruyordu. Şahsen sakızlı dondurma için pek çok şeyden vazgeçerim. Kırmızı et, uzun vadede cildin sıkılığını ve esnekliğini kaybetmesine neden oluyor. Sivilcelerin en büyük nedeni, hayvansal protein alımında aşırıya kaçan Batı tarzı beslenme alışkanlığı. 47 bin 355 kadınla yapılan bir araştırma süt tüketimiyle sivilce arasında bağ bulunduğunu ortaya koymuş. Süt, neticede gebe ineklerden elde ediliyor. Bu hormonlar süt yoluyla insana geçince de sivilceye neden oluyor.Vegan beslenmenin B12 dışında vitamin bakımından bir sıkıntısı yok. Sadece B12 için hap kullanmak gerekiyor. Yoksa adınızı bile hatırlayamayacak duruma gelebilirsiniz. Protein için tofu ve mercimek yeniyor. Omega 3 ihtiyacıysa balık yerine ceviz, keten tohumu, zeytinyağından sağlanıyor.

Haberin Devamı

TOFU BULMAK MESELE

Vegan olarak yaşamaya gelince... Türkiye’de gerçekten çok zor. İstanbul’un en havalı marketlerinde bile tofu bulmak mesele. Vejetaryen restoranlara gitseniz bile onların yumurta, süt ve balla bir derdi olmadığından dikkatli olmak gerekiyor. Vegan pasta ve kek satan pastane hiç duymadım. En çok seçenek bulunabilen yerlerden biriyse şaşırtıcı ama meyhaneler. Hele bu mevsimde pek çok çeşit Ege otu servis ediyorlar. Ayrıca Ermeni mezesi olarak bildiğimiz topik, tam da bu yüzden icat edilmiş bir şey. Hıristiyanların hayvansal ürün yiyemedikleri büyük oruçları için bulunmuş. Ama yanında şarap içmek riskli olabilir çünkü pek çoğunun içinde jelatin var.

SEFERTASIYLA HAYAT GEÇMEZ

Haberin Devamı

Günde en az iki öğünü dışarıda yiyen çalışan biri için vegan olmak zor. Sefertasıyla hayat geçmez. İşin giyim kuşam tarafından hiç bahsetmiyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları