Bir fütüristin gözüyle geleceğin meslekleri

İŞADAMI Alphan Manas, OGS, İDDAA ve Deniz Taksi gibi oluşumların fikir babası ve bunları hayata geçiren kişi.

Brightwell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Manas, aynı zamanda Türk Fütüristler Derneği’nin kurucusu ve ilk başkanı.

Görevi bir süre önce Ufuk Tarhan’a devreden Manas şimdi derneğin onursal başkanı.

Bilgi ve teknolojinin yardımıyla "geleceği şekillendirmeye" yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Senaryolar üretmeye de.

Geçenlerde benim de izlediğim "Fütürist Sohbetler" toplantısında Manas, Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğrencilere geleceğin mesleklerini anlattı. Ancak öğrencilere meslekleri anlatmadan önce önemli bir mesaj veriyor.

"Meslek seçiminden önce kendinizi tanıyın" diyor.

Kendisinden örnek veriyor.

Manas, "dikkat eksikliği" ve "hiperaktivite"si olduğunu ancak 35 yaşında öğrenmiş.

"Benim durumumdaki insanların, iyi yöneticilik özelliğinden ziyade bir işi başlatma özelliği var. Türkiye’yi birçok ’ilk’ ile tanıştırmamın arkasında belki bu var" diyor.

GİRİŞİMCİLİK GENİ

Ayrıca ünlü İngiliz işadamı Richard Branson’un da mustarip olduğu "disleksi", yani öğrenme bozukluğu da var Alphan Manas’ta.

Bir de "Dopamin D4 Reseptör" geninin kendisinde güçlü olduğunu keşfetmiş. Bu, "yenilik arama" isteğini çok güçlü kılan bir gen.

Dediğine göre, bu gen girişimciliğin olmazsa olmaz koşulu. Meslek seçiminin ipuçlarını kişisel özelliklerin önemine değinerek veren Manas’ın bu söylediklerini ben çok ilginç buldum.

Ayrıca neden asla girişimci olamayacağımın da cevabını buldum. Meğer "Dopamin D4 Reseptör" diye bilinen gen bende var ile yok arası.

Her neyse, Manas neden komplo teorilerine o kadar düşkün olduğumuzla ilgili de ilginç yorumlar getiriyor ama onları geçeceğim.

Geleceğin mesleklerine gelelim.

Birinci sırada tam da bugünlerde mayınlı arazilerle bağlantılı olarak çok tartıştığımız "organik tarım" ve bununla ilintili olarak "gıda mühendisliği" var. Manas’a göre, 2015 yılına gelmeden dünya gıda üretiminin yüzde 10’unu organik gıdalar teşkil edecek. Organik tarlaları yönetenler, bu ürünleri pazarlayanlar da ön plana çıkacak.

Mayınlı arazilerin organik tarlalara dönüşmeleri şimdi daha çok anlam kazanıyor değil mi?

Daha sonra sırasıyla ve biyoteknoloji ve "genetik mühendisliği" ile "genetik danışmanlığı" geliyor. "Genetik Danışmanlığı" kişilerin genetik yapılarını takip eden, genlere bağlı hastalıkları önceden tahmin edebilen bir nevi "aile hekimliği" gibi bir şey olacak. "Estetik Cerrahi" yine giderek parlayan bir meslek olacak. Dünyada yaşlı nüfusun giderek artmasını göz önüne alarak yaşlılara yönelik sağlık, bakım hizmeti sunanlara talep artacak.

İZMİR BELEDİYESİNE BRAVO

"Robot Programcılığı" yine Manas’a göre, gelecekte popüler bir meslek olacak.

"Robot teknolojisi gelişecek ise Türkiye bu konuda şanslı. Zira IQ’su yüksek gençlerimizin bilgisayar ve elektronik mühendisliğine yönelmeleri nedeniyle yazılımda iyi bir yerdeyiz" diyor.

Manas’ın saydığı geleceğin meslekleri arasında "bilgi güvenliği mühendisliği", "kişisel koçluk", "uluslararası hukuk", "psikoloji" var.

Bu arada Türkiye’yi "fütürizm" ile tanıştıran Alphan Manas’a Ankara’daki yöneticilerimizin kendisine danışıp danışmadıklarını sordum.

Bildiğiniz gibi, Batı’da yöneticiler "fütüristlerle" sıkı işbirliği yaparlar.

Fransız fütürist ekonomist-düşünür Jacques Attali örneğin, Mitterrand’a danışmanlık yaptığı gibi Sarkozy ile de görüş alışverişi yapar, projeler sunar. Amerikalı fütürist Francis Fukuyama ise Beyaz Saray’ın kulak verdikleri arasındadır.

Manas’a Ankara’dan, bakanlıklardan filan bir talep gelmediğini ancak İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’dan bir davet aldığını söylüyor.

İşsizliğin artması, yatırımların azalması üzerine İzmir Belediyesi önümüzdeki günlerde "İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu" diye yeni bir oluşum hazırlığında. Azizoğlu, kurulun ilk toplantısına Alphan Manas’ı davet etmiş.

Bravo İzmir’e.
Yazarın Tüm Yazıları