Buse Özel
Buse Özel
Buse Özel

'Bir beş dakikacık daha uyusam'

Hemen herkes ömrünün bir döneminde "bi beş dakikacık daha uyusam" diyerek güne başlamıştır. Tansiyonumuza, şekerimize, suyumuza, egzersizimize önem veriyoruz da uykuya neden vermiyoruz. Belki hipertansiyonunuzun da, bir türlü eritemediğiniz göbek yağlarınızın da sebebi düzensiz ve kötü uykunuz olabilir.

Haberin Devamı

Memorial Şişli Hastanesi'nden nöroloji ve uyku bozuklukları uzmanı Prof. Dr. Hakan Kaynak uykunun nefes alma, yeme içme gibi olmazsa olmazlardan biri olduğunu belirtiyor.

ZAYIFLATIYOR, HASTALIKLARDAN KORUYOR

Peki uykuyu bu kadar tatlı yapan şey nedir? Prof. Dr. Kaynak uykunun faydalarını anlattı.

- Hastalıklardan koruyor

Uyku bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklardan koruyor. Aynı şekilde uykusuzlukta da vücut enfeksiyona karşı daha dirençsiz ve açık hale geliyor. Birkaç gün üst üste uykusuz kaldığınızda kolayca hastalandığınızı kendi üzerinizde gözlemleyebilirsiniz.

- Şişmanlığı önlüyor

Uykusuz kalmak vücutta yağlanma ve diyabete eğilimi artıyor çünkü uyku vücutta yağ ve şeker metabolizmasını etkiliyor.

- Yaşlanmadan koruyor

Uyku sırasında hücreler yenileniyor. Uyumamak ise yetişkinlerde yaşlanma, çocuklarda ise büyümede aksama olarak kendisini gösterir.

Haberin Devamı

ALERJİNİZ Mİ VAR

Kaliteli ve verimli bir uykunun önündeki en önemli ve sık rastlanan engellerden bir tanesi de tıkayıcı uyku apnesi hastalığıdır. Şişman, kısa boylu, kalın ve dar boyun bölgesi olan insanlarda sıklıkla karşılaştığımız tıkayıcı uyku apnesine, ne yazık ki bu fiziki özelliklere sahip Türk insanında da çok sık rastlanır. Medipol Mega Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Murat Karaman geceleri uykuda horlamanıza, nefesinizin kesilmesine ve uyanmanıza neden olan ve beraberinde gündüz kendinizi dinlenmemiş yorgun hissetmenize sebep olan bir klinik tablo oluşturan tıkayıcı uyku apnesine yukarıda bahsedilen fiziki özelliklere sahip olmasanız da karşılaşabileceğiniz bir hastalık olduğunu belirtiyor. Uykuda nefes almanıza engel oluşturacak tıkayıcı sebepler pek çok seviyede farklı nedenlere bağlı olabillir, burnunuzda deviasyon olması, dil kökü ve yumuşak damak problemleri gibi… Alerji de bu sebepler arasında sayılabilir, ayrıca özellikle burun şikayetlerini şiddetlendirici bir faktör olarak da değerlendirilebilir. Eğer odanızda sizi rahatsız eden bir şey varsa, örneğin kaz tüyü yastık, yorgan kullanıyorsanız bu da gece uykunuzun bozulma nedenidir ve tıkayıcı uyku apnesi bulguları da mevcutsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

HORMONLARI HAREKETE GEÇİRİYOR

Gece salgılanan melatonin hormonu ayrıca kilo vermeye yardımcı, cildi güzelleştiriyor, depresyona ve hatta kansere karşı koruyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, uykuda bu hormonların aktif olması için gece 22:00 gibi uyumuş olmak gerektiğini belirtiyor. Hormon gece 21:30 sıralarında salgılanmaya başlıyor gece 02:00 - 03:00 sularında tavan yapıyor. Sabaha doğru da hormonun seviyesi azalıyor. İşte bu yüzden kaliteli ve bölünmeyen uyku önemli.

YARATICILIĞI ETKİLİYOR

Uyku zihinsel fonksiyonları doğrudan etkilediği için yaratıcılığı da etkiliyor. Doktorların bifazik dediği uyku düzenimiz aslında bizi günde 2 kere uyumaya eğilimli hale getirir. Yani bizim "şekerleme" İspanyolların ise "Siesta" dediği kısa uyku aslında vücudun gerçekten ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Gündüz 15 dakika şekerleme ise gece uykusunu 1 saat kısaltabilir.

Haberin Devamı

Öğlen yemekten sonra bastıran uykunun sebebi eğer hipoglisemi gibi sorunlarınız yoksa ve kan şekerinizden dolayı değilse aslında uykunun ritmindendir. En uykulu olduğumuz saatler ise 14:00 ile 04:00 saatleridir. Bu saatlerin akabinde de uyanıklık düzeyi tepe noktasına erişir ve zihin bu saatlerde daha iyi çalışır. Bu da sabah 11:00 ile akşam 18:00 saatleridir.