Bir başkadır Gaziantep erkekleri

Haftanın 5-6 günü çalışıp bir gününü doyasıya yemeğe ayıran Antep erkekleri, hafta sonları da mutfağa girip kebap yaparlar.

Haberin Devamı

Yemeğin nasıl bir yaşam biçimine dönüştüğünü, kültürel mirasa nasıl damgasını vurduğunu görebilmek için mutlaka gitmelisiniz Antep’e.
Gidince hemen bir taksiye binin. Şoförle sohbete başlar başlamaz, “Yemekleriniz de pek güzelmiş. En çok hangisini seversiniz?” diye sorun. Çoğunun “Ekşili köfte” dediğini göreceksiniz. Bulgur köfteli, nohutlu, paça etli ya da etsiz ama mutlaka biberli ve ekşili olan bu tencere yemeğine bayılırlar.
Yemek yemeyi çok seven, yedirmeye de bayılan Antep erkekleri, isterseniz size hemen bir yemek tarifi verip bir mani ya da bir kuple türkü okuyabilecek kadar neşeli de olabilirler.
Haftanın beş-altı günü çalışıp bir gününü doyasıya yemeğe ayıran Antep erkekleri, hafta sonları da mutfağa girip kebap yaparlar.

BİZ GÜZELİ SEVERİZ ÇÜNKÜ BİZ ANTEPLİYİZ

Haberin Devamı

Antep erkekleri kahvehane kültürüne de bayılır. Oturur, sohbet eder, dertleşir, “Senin oğlan, benim kız” derken hayırlı bir iş için yol bile alabilirler!
Yaşlısı, genci, herkes cebinde, kasasının bir yerinde ya da önündeki çekmecede mutlaka Antep fıstığı, Kilis karası üzümü bulundurur. Bunlar ömrü uzatır, her derde devadır ve kilo aldırmaz. Size de gururla ikram eder, isterseniz yanında menengiç kahvesi de sipariş ederler.
Bayram, seyran ve özel günleri hiç es geçmezler. Muharrem ayında Bakırcılar Çarşısı’nın meydanına kazan kurup aşure pişirecek ve dağıtacak kadar geleneklerine bağlıdırlar.
“Şirin nar tene tene / Gel bize döne döne / Biz güzeli severiz / Çünkü biz Antepliyiz” gibi maniler dizerek kadına verdikleri değeri de ifade etmekten kaçınmazlar.
Düğünleri şenlik haline getirmeyi seven, gerdek gecesinin sabahında sıcak katmer yiyerek güne başlayan Antep erkekleri, baklava, içliköfte, sadeyağ konularında bir yemek kültür uzmanından daha bilgilidirler.
Meşhur bayram yemeklerine eskaza “yuvarlama” derseniz, bakışlarıyla size kızdıklarını belli ederler. Çünkü Antep lehçesine göre aradaki r harfini düşürüp “yuvalama” demeniz lazımdır.
Hangi siyasi görüşten olursa olsun, Antep şehri söz konusu olduğunda ortak hareket eden Antep erkeklerine İstanbul’dan kocaman bir selam göndermek istedim.
Ancak marifetleri dillere destan Antepli hanımları asla unutmadığımı da belirtmek isterim.

Haberin Devamı

Bir başkadır Gaziantep erkekleri

Yazarın Tüm Yazıları