Bilinçsizlik öldürür

"Tenis oynarken öldü" manşetleri ile tenis ölüme yol açan tehlikeli bir spor imajıyla algılandı. Oysa olayın suçlusu tenis değil, sorun "Bana bir şey olmaz!" mantığında.

Hanımlar, beyler eğer bilinçsiz davranırsanız, bilimin uyarılarına boş verirseniz "Sana bir şey olur" hem de çok fena olur...

BİZİM insanlarımızın tehlikelere meydan okuyan bir yaşam tarzı vardır. Uyarılara çoğu kez aldırış etmez. Felsefesi şudur; "Bana bir şey olmaz."

Bunun en çarpıcı örneğini geçen hafta yaşadık. 39 yaşındaki kalp hastası milletvekili Mehmet Melik Özmen doktorunun defalarca ikaz etmesine rağmen sigara içmeye devam ettiği gibi, sıcak bir yaz günü korta çıkıp tenis maçı oynayınca hayatını kaybetti.

Hürriyet'in birinci sayfasında yer alan "Tenis oynarken öldü" manşetleri ile tenis bir anda insan öldüren tehlikeli bir spor imajı içinde algılandı. Lafı uzatmadan şu noktaları kesinlikle vurgulamalıyım.

- Olayın suçlusu asla tenis değildir. "Bana bir şey olmaz!" mantığını toplumun kafasından silmesi lazım. Hanımlar, beyler eğer bilinçsiz davranırsanız, bilimin uyarılarına boş verirseniz "Sana bir şey olur" hem de çok fena olur...

- Spor adamı öldürmez. Tam tersi ölüme karşı insanoğlunu güçlendiren, yaşam sürecini uzatan dünyadaki en güçlü ve en gerekli etkinliktir. Ama sağlık kurallarını çok iyi bilmek ve her sporun bir sağlık ölçüsü olduğunu unutmamak gerekir.

Sağlık vizesi

Konumuz olan tenise gelince... Çok özellikleri olan bir spor. 8 yaşından 85 yaşına kadar müsabaka oynanan başka bir spor var mı? Ülkemizde lisanslı genç sporculardan periyodik olarak sağlık vizesi istenir. Ancak 35-85 yaş arasındaki "VETERAN" dediğimiz tenisçiler için bu güne kadar böyle bir mecburiyet yoktu. Ancak son yıllarda çok tartışılır oldu.

Bir grup veteranların mecburi sağlık vizesine (kontrolüne) tabi tutulmamasını
isterken; diğer görüşü savunanlar "Herkes aklını kullansın, sağlık kontrolünü yaptırıp öyle korta çıksın" diyorlar.

Merhum milletvekilinin tenis oynarken vefat etmesi tenise sağlık konusunu, bugün çok ciddi şekilde ortaya koymuş bulunuyor. Yıllardır tenisin içinde olan biri olarak şahsi görüşüm şu:

Muayene zorunluluğu

Veteran tenisçilerin sağlık kontrolü çok ciddi olarak ele alınmalıdır. Bazı insanların kendi inisiyatifine bırakılmamalıdır. Çünkü yazımın başında belirttiğim gibi çoğunluk "Bana bir şey olmaz" havası içinde. Ve korkarım çok sayıda veteran turnuvasında bu kadar iddialı oynayan ileri yaştaki tenisçiyi bekleyen sağlık sorunları muhakkak vardır. Onun için "Size bir şeyler olur" diyerek veteranlara lisans ve sağlık muayenesi zorunluluğu getirilmelidir.

Veteran tenisçilere tavsiyeler:

İnsanlarda genelde ilerleyen yaşlarda tıbbi yönden eklem problemleri, kalp ve kan dolaşımı sorunları, ayrıca bayanlarda kemik erimesi gibi rahatsızlıklar gündeme gelmekte. Bundan dolayı;

Tenise başlamadan önce mutlaka ısınma ve esnetme hareketleri yapın.

Kortta kesinlikle STRES ortamı yaratmayın.

Oynarken rahat olun ve KEYİF alın.

Unutmayın düzenli tenis oynayarak kondisyonunuz artmaz. Tenisin yanında muhakkak yaşınıza uygun güç (bilhassa omuz ve omurilik bölgeleri) ve dayanıklılık (koşu) antrenmanları yapın.

Tekli oyun (Single) yerine çift(Double) oyununu tercih edin.

Calcium ve D vitamini takviyesi yapın.

Kortta susadığınız andan itibaren su içmeye başlamayın. İş işten geçmiş olacaktır. Gün içerisinde su ihtiyacınızı düzenli olarak karşılayın.

Unutmayın kendinizi kaç yaşında hissediyorsanız o yaştasınızdır.
Yazarın Tüm Yazıları